• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Acațiu Mora, „regele hameiului“, s-a extins: Acum deține trei sferturi din producţia locală

    agrointeligenta.ro -

    Acaţiu Mora, antreprenorul român din spatele firmei Moragroind din judeţul Mureş, rămâne și anul acesta cel mai mare cultivator local de hamei cu o suprafaţă de 185 de hectare ce acoperă trei sferturi din totalul cultivat pe plan local.

    Prin intermediul companiei sale, cu activităţi în cultivarea, procesarea hameiului şi construcţii civile, Mora a rulat anul trecut 1,5 milioane de euro.

    „Cheltuielile pentru hamei sunt de 10-15 ori mai mari în comparaţie cu producţia de grâu, spre exemplu, dar şi încasările sunt cam la acelaşi nivel. Lu­crez cu mai mulţi procesatori printre care şi companii multinaţionale“, explică fermierul.

    Producţia de hamei, o materie primă folosită în industria berii, este o cultură de nişă în Ro­mânia, iar agricultorii care investesc pe acest segment pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.

    hamei

    “Un hectar de hamei produce cât 20-25 ha de cereale. Problema este că pentru a reînfiinţa o plantaţie pe o infrastructură existentă deja ai nevoie de 5.000-6.000 de euro la hectar în primul an. În următorii doi ani îţi trebuie alţi 4.000-5.000 de euro, iar banii ţi-i scoţi abia peste 3-4 ani, perioadă în care trebuie să rezişti”, declara Mora anul trecut, citat de agrointel.ro.

    Pe fondul degradării infrastructurii sistemelor metalice de susţinere a culturilor de hamei, suprafeţele au scăzut. Ast­fel, de la vârful de 2.350 de hectare din urmă cu 20 de ani, suprafaţa a ajuns să fie de zece ori mai mică în prezent.

    În ce priveşte investiţia necesară pentru înfiinţarea unui hectar de hamei, Mora susţine că aceasta poate fi amortizată în 5-6 ani de la intrarea pe rod, iar cultura poate fi exploatată chiar şi peste 20 de ani. În România, cele mai bune zone de cultură sunt în Transilvania. Seminţele de hamei se cultivă în două perioade, fie în septembrie şi recoltatul se face în iunie, fie în martie şi se recoltează în iulie.

    Recolta totală de hamei de anul trecut este estimată la 200 de tone, adică o piaţă de circa 1,2 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: Condiția pentru ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția la hectar Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux!

    Ultimele știri

    Banii în conturi pentru acești fermieri. Anunțul agenției de plăți Grâul, porumbul și rapița pe bursă – prețuri pe tonă, la zi Ateliere de gătit pentru întreaga familie – un proiect Agricola în parteneriat cu Chef Cezar Munteanu