• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Birocrația care omoară nervii fermierilor. Cazul fermierului Laurian Cățean din județul Covasna!

    agrointeligenta.ro -

    Birocrația omoară nervii fermierilor români! Un nou caz revoltător ne-a fost adus la cunoștință de către fermierul Laurian Cățean din localitatea Aninoasa, județul Covasna. Cu o cultură distrusă de urs în toamna anului trecut, agricultorul a urmat toți pașii necesari pentru a-și recupera paguba, banii investiți. Deși există o decizie executorie a i se plăti fermierului contravaloarea pierderilor, Laurian Cățean spune că la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor cazul său s-a blocat și că nu doar că nu există un termen să i se achite suma, dar nici măcar nu reușește să discute cu cineva telefonic pentru a obține informații.

    În noaptea de 8 spre 9 septembrie anul trecut, un hectar și jumătate de porumb a fost distrus de urs în ferma lui Laurian Cățean. De a doua zi, fermierul a început o adevărată luptă pentru a-și recupera paguba în temeiul legilor în vigoare. ”Știam că este un termen de 24 de ore pentru a anunța autoritățile. Am mers la Primărie și am comunicat imediat. În mai puțin de 24 de ore, deci în termenul legat de 48 de ore, s-a întocmit comisia de evaluare – o comisie cu mai mulți membri, inclusiv de la Primărie, cu reprezentanți de la Ministerul Apelor și Pădurilor, de la asociația de vânătoare, a fost deplasarea în teren pentru evaluarea pagubei și s-a întocmit procesul-verbal de constatare în 10 septembrie”, a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO fermierul din Aninoasa.

    Garda Forestieră Brașov a trimis dosarul la București după trei luni

    Comisia de evaluare a constatat la fața locului că din suprafața afectată era de un hectar și jumătate, din care un hectar de cultură de porumb era cu daună totală. ”După ce s-a întocmit acest proces verbal, Primăria a trimis procesul-verbal mai departe. Din păcate acest proces-verbal nu l-am dus eu, nu avem posibilitatea să îl ducem noi, țăranii, la Garda Forestieră de pe raza căreia aparținem, a fost trimis de Primărie. Așa cum vă puteți imagina, în termenul legal de 30 de zile, primăria nu a primit nici un răspuns. Am făcut mai multe drumuri la primărie ca să se facă adrese de revenire către Garda Forestieră Brașov. Și în urma a două adrese și a numeroase telefoane către ei, cei de Garda Forestieră Brașov au întocmit decizia în data de 15 ianuarie 2020, adică la o distanță de trei luni de la atacul ursului.

    Singurul responsabil cu plățile, în concediu medical. Nimeni să îi țină locul!

    ”De la Garda Forestieră, decizia a fost transmisă către Ministerul Apelor și Pădurilor, la Serviciul Biodiversitate, am înteles, nu știu exact, care nu știu ce trebuie să mai facă să ordone plata către noi, agricultorii. Am dat contul personal, contul în care îmi intră și subvenția, contul pe care îl folosesc, deci nu ar fi nicio problemă privind modalitatea de plată, însă nu am fost contactat niciodată de cei de la București”, ne-a mai spus fermierul. Cum timpul a trecut și nimeni nu a luat legătura cu el, Laurian Cățean a decis să repede demersurile de la Brașov, adică să stea pe telefoane în speranța că va da de cineva care să îl lămurească despre dosarul său de despăgubire. ”Decizia mea de plată e la București din ianuarie. Începând din februarie am început să dau telefoane încercând să iau legătura cu cel care se ocupă. Mi s-a comunicat de la mai multe birouri unde am sunat că este o singură persoană care este responsabilă de aceste decizii pe toată țara. Această persoană a fost în concediu medical și nu i-a ținut nimeni locul, urmând să se întoarcă la serviciu în data de 2.03.2020. Din 2 martie, eu tot sun, din 2 în 2 zile, din 3 în 3 zile, dar la numărul care mi s-a dat, nu răspunde nimeni. Între timp, am sunat pe la mai multe birouri și am încercat să obțin numărul șefului de la Biodiversitate și am aflat cu stupoare că acest șef, o doamnă, nu are telefon în birou și nu poate fi contactată. Am sunat și la biroul de lângă, am rugat să o cheme la telefon să iau legătura să întreb ce se întâmplă cu dosarul meu, care este stadiul lui și bineînțeles că nu a venit”, ne-a relatat fermierul.

    Situație este una strigătoare la cer cu atât mai mult cu cât suma ce trebuie achitată drept despăgubire nu este una mare. În astfel de cazuri, fermierii primesc doar contravaloarea investiției pe care au pierdut-o, iar în cazul de la Aninoasa vorbim de până la 1.000 de lei pentru toată suprafața distrusă.

    ”Sunt sub imperiul nervilor, pentru că am sunat acolo și m-au plimbat dintr-un birou în altul, am pus mâna și am sunat la dumneavoastră, la Agrointeligența. Nu am toate hârtiile la îndemână, dar una peste alta este vorba de vreo 1000 lei. Și pe cuvântul meu că îi donez ministerului dacă face ceva cu ei. Nu este vorba de bani, este vorba de principiu și este vorba de faptul că noi țăranii suntem călcați în picioare, și ca oameni și ca…nici nu știu, nici nu suntem consierați oameni, din moment ce nimeni nu vrea să stea de vorbă cu noi”, este supărarea fermierului.

    Între timp, la Aninoasa, în județul Covasna, nu s-a luat nicio măsură pentru a se preveni un nou caz precum cel din septembrie. ”Am fost surprins, am văzut tot la dumneavoastră că s-a dat o hotărâre să nu se mai vâneze mistreți, ceea ce din punctul meu de vedere o să fie o mare problemă, o să fie o mare problemă pentru noi, pentru agricultori. Din păcate nu am de ales și o să cultiv în continuare porumb, cu toate riscurile. M-am pregătit din nou cu garduri electrice, deși leaga nu ne mai obligă. Anul trecut legea ne obliga și terenul meu a fost împrejmuit, am avut gard electric pe care mi l-a rupt ursul. Deci gardul acela e o investiție așa, ca să fie”, spune Laurian Cățean.

    Legi făcute intenționat fără termene pentru plata fermierilor

    Din punctul său de vedere, fermierul apreciază că ”pe tot circuitul birocratic, iar legile sunt făcute intenționat cu delăsare”: ”Adică există termeni, eu am un teren, ca și agricultor am termenul de 24 de ore să anunț. De asemenea, există un termen de 48 de ore în care trebuie să vină comisia și după aceea toate celelalte lucrări nu mai au termen, nu mai există termen scris special în lege. Primul pas, ar fi trebuit ca în termen de 30 de zile, Garda Forestiră să dea drumul al decizie, pro sau contra, adică putea fi favorabilă sau defavorabilă, dar trebuia să aibă un termen, dar ei nu mai au termen. Nu numai că nu au termen, nici măcar termenul acela legal de 30 de zile – există lege care spune că orice document care ajunge într-o instituție în 30 de zile trebuie să își găsească o soluționare, un răspuns, chiar dacă raspunsul este ”se lucrează”, dar măcar să știm, nici măcar atât, nici ei nu au respectat termenul. După aceea, din nou, decizia nu are nici un termen de plată, deci probabil că eu acum o să văd banii la…nu știu, Paștele cailor, să dăm un termen din acesta”.

    Dacă în perioada următoare nu va primi nicio veste din partea autorităților, fermierul Laurina Cățean este decis să execute statul pentru suma pe care i-o datorează: ”Eu o să merg și în instanță și o sper să nici nu îmi plătească nici după ce o să câștig pentru că o să câștig, este normal. Abia aștept să reușesc să pot să fac proprire pe conturile ministerului. deci aș vrea să ajunge în situația aceasta. Pentru 1.000 de lei, ne este rușine, îmi este rușine că trăiesc în țara aceasta, nu se poate!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!