• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Muscă, fermier: Procesatorul ne-a anunțat că nu ne mai preia laptele! Dau animalele la abator!

    agrointeligenta.ro -

    O întreagă cooperativă din sudul țării a fost înștiințată astăzi, luni – 6 aprilie, că în câteva zile nu va mai avea unde să predea laptele. Unitatea de procesare care le prelua producția a anunțat că are comenzi foarte puține, motiv pentru care va mai opera câteva zile pentru stocuri, apoi va sista procesarea laptelui de la fermierii români.

    ”Ferma Muscă cu fermierii din cooperativa Fermierii Patrioți din România au primit în această dimineață o veste foarte proastă de la fabrica de lapte spunandu-ne că dupa ce se va umple congelatorul fabricii nu mai colectează lapte, asta înseamnă vânzare către abatoare a vacilor de lapte. Se zice că nu consumă românii în această perioadă produse lactate românești și nici copilașii cornul și laptele. Așteptâm intervenția Guvernului!”, a anunțat pe pagina sa de Facebook fermierul Ștefan Muscă.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu cunoscutul fermier ce este și președinte de cooperativă și a aflat detalii despre anunțul groaznic primit astăzi din partea fabricii de lapte din zonă. ”De dimineață am vorbit cu directorul de la fabrica Natura de la Târgoviște. Suntem neplătiți pe cooperativă din luna ianuarie, inclusiv. L-am sunat să întreb dacă ne mai dă ceva bani, că sunt oamenii disperați, sunt în pragul falimentului. Mi-a zis că din cauză că nu mai este vânzare la cornul și laptele, sunt școlile închise, la întreprinderi nu mai dă, supermarketurile i-au redus comenzile la 40%, mai sunt puține zile până când se va umple congelatorul cu marfă, cu produse lactate. După acel moment ne-a anunțat să fim pregătiți că nu ne mai ia laptele. Poate să fie cam așa, o săptămână, maxim două, în funcție de ce comenzi are pe produse. Adică dacă lumea consumă produse românești, ne mai poate lua și el laptele că mai produce. Dacă nu, sistează și el producția și dă din stocuri”, ne-a declarat fermierul Muscă din Giurgiu.

    Fabrica de lactate care prelua laptele din ferma lui Muscă, dar și de la ceilalți crescători din cooperativă, este o unitate 100% românească. ”Probleme cu plata au mai fost, dar mereu ne plăteau. Acum nici bani nu sunt, și nici laptele nu mai pot să ne preia. Nu am discutat pe preț, ci doar că s-a închis piața. Din cooperativa noastră suntem cam 15 fermieri care dăm laptele la acest procesator, crescători mici cu 30-40 de vaci, eu ce am mai mult, aproape 80 de capete, toate Bălțată cu Negru Românească, cu cât am rămas după ce am dat 30 de animale la abator în toamnă. La situația de acum cred că dau și restul vacilor, că nu am ce să fac cu vaca dacă nu predau laptele. Nu avem posibilitatea să facem brânză pentru că Guvernul ăsta nu ne-a sprijinit cu nimic, nici pe proiectul cu abatorul nu ne-a dat finanțare. Am cerut mereu linii de procesare, acum poate ne descurcam altfel, dădeam la magazine mai mici”, ne-a explicat crescătorul.

    Ștefan Muscă spune că fabrica Natura a fost corectă mereu cu fermierii, că venea să ridice laptele din exploatație și că deși existau întârzieri, mereu s-a plătit ce a fost din urmă. ”Procesatorul venea să ia laptele din fermă. Era treaba bună, aveam preț de 1,55 de lei pe litru, venea omul, negocia. Acum ne-a spus frumos domnul director că nu mai are cum să continue să mai ia laptele”.

    Îna cest condiții, dacă nu va mai avea unde să vândă laptele, fermierul Ștefan Muscă vrea să dea vacile la abator. Doar că îl doare sufletul să le dea pe prețul mic ce se oferă pentru bovinele în viu: ”Dacă ne sună ei, prețul e 4 lei pe kilogram, când sunăm noi ne dau 3 lei pe kilogram. Pe o vacă lapte de 1.200-1.400 de euro ne luăm 2.000 de lei”, spune fermierul Ștefan Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!