• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MARELE BLAT cu Casa de Comerț UNIREA. Strategia MADR: Pleacă ai lor și vin ai noștri!

    agrointeligenta.ro -

    Societatea considerată în trecut o ”trăsnaie” de actuala conducere a Ministerului Agriculturii este condusă acum chiar de cei ce criticau existența companiei de stat. Oamenii lui Petre Daea au fost înlocuiți din conducerea societății de stat – Casa Română de Comerț Agroalimentar ”Unirea” cu oameni apropiați de actualul ministru PNL, Adrian Oros.

    Neregulile grave descoperite la controlul financiar de la societatea de stat, verificări făcute după înlocuirea guvernului condus de Viorica Dăncilă, nu au ajuns pe masa procurorilor.

    Casa de Comerț ”Unirea” ar urma să fie folosită de guvernul liberal pentru a ajuta fermierii pe perioada crizei provocate de COVID-19. Noul director general a promis că în această săptămână ne va anunța cum îi va ajuta societatea de stat pe agricultori pe perioada crizei.

    Dacă fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, a folosit Casa de Comerț ”Unirea” în special pentru a organiza evenimente de propaganda electorală, actualul ministru Adrian Oros apelează la această societate integral de stat pentru a-și construi strategia de criză în relația cu fermierii.

    Societatea unde Ministerul Agriculturii este acționat unic se pregătește să devină compania prin care statul român îi va ajuta pe agricultori pe perioada crizei. Surse din guvernul liberal ne-a precizat că premierul Ludovic Orban a cerut Ministerului Agriculturii soluții de a-i ajuta pragmatic pe fermieri cu peste 100 de milioane de euro chiar din această lună. Una dintre soluții este desfășurarea de programe prin Casa de Comerț ”Unirea”. Materialul este realizat de Clever News Center (clevernews.ro) pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Daea nu a ajutat fermierii, dar a plătit evenimente electorale

    Reamintim că societatea Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea” a fost înființată în 2018, la inițiativa lui Liviu Dragnea, care dorea ca prin acest proiect statul să înființeze aprozare în marile orașe.

    În realitate, societatea de stat a fost folosită de PSD pentru a-și finanța la propriu evenimente de partid sau pentru a face achiziții suspecte. Bugetul Casei de Comerț ”Unirea” a fost folosit de echipa lui Petre Daea în 2019 pentru a organiza un miting mamut pentru Viorica Dancilă, atunci când aceasta încerca să obțină funcția de președinte al României.

    Acum, acest proiect ar putea fi ”baza folosită de guvern pentru a sprijini fermierii care nu-și mai pot vinde produsele din cauza crizei de coronavirus”, ne-a spus chiar un reprezentant din conducerea Casei ”Unirea”.

    Daea și-a pus consilierul personal șef la Unirea, Oros nu face nimic

    Până la sfârșitul anului trecut, Casa de Comerț ”Unirea” a fost condusă de la înființare de Adrian Izvoranu. Acesta era consilier personal al lui Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii cunoscut pentru declarațiile sale haioase.

    Conform datelor obținute de la Ministerul Agriculturii acesta a fost schimbat pe 23 decembrie 2019. Adrian Izvoranu ne-a confirmat că a fost înlocuit. ”Eu sunt acum doar director de Investiții. Am fost înlocuit înainte de Crăciun că așa se face la noi totul, pe ascuns înainte de sărbători”, ne-a mai spus acesta.

    În locul său a fost numit, Ionuț Alexandru Dănilă, consilier în minister tot de pe vremea lui Daea. Am încercat să luăm legătură cu Ionuț Dănilă, dar acesta nu ne-a răspuns până acum la mesaje.

    Specialist în cărți de vizită

    Actualul director al societății ne-a transmis că ne va explica modul în care compania pe care o coordonează îi va ajuta pe fermieri în zilele următoare.

    Ionuț Dănilă, conform propriului CV publicat pe LinkedIn, are studii în domeniul veterinar, dar se recomandă ca specialist în domenii de printare, comunicare și cărți de vizită.

    El este acționar și administrator în societatea Valid Intermedia, societate care obiect de activitate tot domeniul publicității. Cifra de afacere a societății pe anul 2018 a fost de 157.000 de lei. Nici reprezentanți ai Ministerului Agriculturii nu au dorit până la acest moment să ne precizeze pe ce criterii a fost numit Ionuț Alexandru Dănilă în fruntea Casei de Comerț ”Unirea”.

    Întâlnirile conducerii, la secret

    Adrian Oros și-a numit apropiații din conducerea ministerului în adunarea generală a acționarilor companiei agroalimentare. De menționat că Ministerul Agriculturii este singurul acționar al societății de stat.

    La sfârșitul lunii martie, în Adunarea Generală a Acționarilor a S.N. ”Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A au fost numiți secretarii de stat de la Agricultură, Emil Dumitru și George Scarlat. Memorandumul cu numirile a fost adoptat, chiar într-o ședință de Guvern, de premierul Ludovic Orban.

    Din Consiliul de Administrație fac parte Sorin Minea, Florentin Bercu, Mircea Coșea. ”Nu știu exact componența, nu știu dacă o știe cineva, nu știu când se întâlnesc, unde se întâlnesc. Fac totul pe ascuns”, acuză chiar fostul director al societății de stat, Adrian Izvoranu.

    Ministrul Adrian Oros, alături de cei noi secretari de stat: George Scarlat (stânga) și Emil Dumitru (dreapta) (foto: Inquam Photos / George Calin)

    Atacurile dure ale peneliștilor la proiectul Casei ”Unirea”

    Deși pe hârtie au fost așternute idei utile agriculturii, încă de la înființare societatea de stat a fost folosită doar pentru a se cheltui bani în folosul guvernului condus până anul trecut de PSD. Acest lucru a fost sancționat în trecut chiar de oamenii care acum sunt puși să conducă compania de stat, iar modul actual de conducere nu a adus până acum vreun beneficiu agricultorilor, ba chiar seamănă până la a fi identic cu cel al PSD.

    Casa de Comerț Agroalimentar Unirea este o ”trăsnaie” care mănâncă din banii publici, a susținut de curând secretarul de stat Emil Dumitru înainte de a fi numit în consiliul de administrație al societății de stat.

    Chiar premierul Ludovic Orban amintea anul trecut: ”Vremea gostaturilor a trecut. Sigur că pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiţii egale de acces la piaţă şi asupra acestui lucru noi am fost susţinătorii unui proiect legislativ care sperăm să fie pus în practică, de altfel este şi unul dintre punctele care există în programul de Guvernare, dar sincer cred că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate. Trebuie reglementări clare de a sigura accesul la piaţă pentru producătorii autohtoni şi dacă aceste reguli sunt respectate nu mai este nevoie să refacem gostaturile de odinioară”.

    Nici Adrian Oros nu se arăta mai blând în declarații. „Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură (vicepreşedinte – n.red.), nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicaţia a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale şi tradiţionale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiţionale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic şi social”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în cadrul unei conferinţe de presă de anul trecut.

    Neregulile fostei conduceri au fost uitate

    După preluarea guvernării de Cabinetul Orban, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros a dispus corpului de control al ministrului efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activități a Casei de Comerț pentru produse agroalimentare ”Unirea”.

    Astfel, în urma controlului efectuat, s-au constat mai multe nereguli grave prin care societate cheltuia bani pentru publicitate, evenimente electorale destinate PSD sau făcea achiziții la prețuri supraevaluate.

    Acest raport nu a ajuns pe mână procurorilor, surse din minister ne-au transmis că datele din raport nu au fost incluse într-o plângere penală. De altfel, fostul director al Casei de Comerț ”Unirea”, acuzat grav în raportul de control, este acum responsabil de Investiții.

    Verificările dispuse anul trecut și finalozate anul aceste au dus și la descoperirea unor tranzații suspecte legate de achiziția unei livezi de către Casa de Comerț ”Unirea”. Printre neregulile descoperite de Direcția Generală Control, Antifraudă și lnspecții din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Ruraie, amintim de:

    – Veniturile preponderente realizate de S.N. Unirea S.A. au constat în investirea celor 93,1 milioane Iei (capital social, integral de la bugetul de stat) în depozite bancare, obținându-se în acest fel dobânzile care constituie 59% din totalul veniturilor;
    – În anul 2019 (până la data de 31.10.2019), pentru a obține 1.000 de lei venit, S.N. Unirea S.A. a cheltuit 3.712 Iei;
    – Pentru realizarea cifrei de afaceri de 259.340 lei au fost cheltuiți peste 1 milion Iei cu salariile, reprezentând astfel de 4 ori mai mult decât cifra de afaceri, dar și 700.176 lei pentru reclamă și publicitate, adică de 3 ori mai mult cifra de afaceri;
    – Achiziționarea unui obiectiv de investiții, constând din bunuri mobile și imobile, în valoare de 9 milioane Iei și plata unui avans echivalent cu un milion de euro, cu clauză contractuală prin care se garantează finalizarea contractului, în caz contrar, S.N. Unirea S.A. – implicit Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – urmând să piardă acest avans.

    Casa ”Unirea”, salvarea fermierilor pe timpul crizei COVID-109

    Paradoxal, proiectul înființat la moftul populist al lui Liviu Dragnea de a promite fermierilor și populației aprozare în marile orașe, ar putea fi modul în care fermierii vor fi ajutați pe perioada crizei coronavirusului. Chiar dacă soluția nu ar fi aprozarele, Casa de Comerț Unirea ar putea ajuta la colectarea produselor fermierilor mici și mijlocii pe care apoi să le ofere supermaketurilor sau să le valorifice la export.

    La toate problemele spuse de actualul ministru, soluția este chiar această societate. Este păcat că nu se vede acest lucru. Casa Unirea este cel mai bun instrument în această perioadă”, susține Adrian Izvoranu, fostul director general.

    Nu putem pune statul să cumpere produsele fermierilor pentru că statul e populația și nu poate cumpără orice e pe piața. Dar putem cere statului să găsească o soluție de a colecta legume, fructe, cereale de fermierii medii, mici, chiar și mari, de la cei care nu au puterea să trateze singuri cu marii reteileri. După ce au colectat aceste produse, ele pot fi vândute fie în țară la reteileri, fie chiar exportate, că acum hrana este la mare căutare. Nici măcar nu ar ieși în pierdere statul la o astfel de afacere, însă totul trebuie făcut rapid”, ne-a mai declarat un expert în domeniul agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte