• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânăr oier disperat: ”Nu avem cum să vindem mieii! Dacă rămânem cu ei în fermă, nici iarbă n-au să mănânce!”

    Ramona Dascălu -

    Oierii români, loviți din toate părțile! Seceta acută din toată țara și pandemia de coronavirus sunt două dintre problemele principale cu care se confruntă oierii români, acum, înainte de Paște. Restricțiile impuse din cauza noului coronavirus COVID-19 îngreunează viața ciobanilor care riscă să rămână cu mieii nevânduți. Pe cealaltă parte însă, aceștia trebuie să facă tot ce le stă în putință ca să vândă animalele pentru că dacă vor rămâne cu ele în fermă există riscul ca mieii să nu aibă nici ce să mănânce pentru că pe câmp nu este fir de iarbă, iar cerealele se scumpesc de la o zi la alta.

    Marius Mindirigiu, crescător de oi din județul Iași, spune că așa an greu ca acesta nu a mai întâlnit și că se află într-o situație disperată. Împreună cu fratele său, are un efectiv de 400 de oi și 300 de miei și ca să-și scoată cheltuielile cu animalele trebuie să nu lase sub 15 lei pe kilogram prețul la miel, lucru greu de obținut, cel puțin în această perioadă dificilă în care oamenii nu prea mai au bani și se tem să plece de acasă ca să cumpere un miel.

    Cu pandemia asta și cu toate restricțiile care sunt, nimeni nu poate să mai vină să mai ia miei de la noi sau brânză. Și în piață dacă mergem suntem foarte restricționați, bătrânii ies numai la anumite ore, oamenii nu mai au bani să mai cumpere pentru că mulți au rămas fără serviciu, au fost dați în șomaj. În plus, îmi e și teamă să merg la piață, eu n-am fost niciodată să vând la piață, eu în general mi-am desfăcut produsele de acasă, că la piață trebuie să pierzi timp și noi nu avem timp de pierdut că trebuie să avem grijă de animale, plus că te lovești și acolo de samsari. Anii trecuți veneau oamenii acasă la noi să cumpere miei pentru că nu erau restricțiile astea. Oamenilor le este frică, mulți mi-au spus că nu riscă să ia o amendă de 2000 de lei pentru un miel, mai bine se lipsesc. Noi stabilisem să dăm mieii la 15 lei în viu, dar piața cade pe zi ce trece. Chiar am văzut un anunț zilele astea că se cumpără miei la 6.5 lei pe kilogram. Păi dacă dăm sub 15 lei pe kilogram e ca și când am muncit degeaba”, a declarat Marius Mindirigiu, oier din comuna Dumești, județul Iași, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Oierul ieșean mărturisește că se află într-o situație fără ieșire. Dacă anii trecuți nu ar fi fost o așa mare problemă să rămână cu mieii în fermă, anul acesta nu-și permite acest lucru deoarece este secetă și animalele nu au nici măcar unde să pască întrucât nu este fir de iarbă pe câmp.

    ”Pe lângă pandemia asta, mai este și secetă. Dacă rămân cu mieii, nici iarbă n-au să mănânce. Sunt disperat. Nu știu ce să fac. Nu vine nimeni să-i ia în afară de samsari, care vin cu tot felul de șmecherii să ne îmbârlige, ne mai fură și la cântar. Nu era o mare problemă că rămâneam cu mieii în fermă dacă nu era cu seceta asta. Sunt nevoit să dau 200 de miei, că 100 să zic că mai păstrez, mieluțele, dar unde să-i pasc, dacă nu este mâncare? Ce o să facem cu mieii, dacă iarbă nu este, cerealele se scumpesc, noi bani nu avem, cu ce să-i ținem?”, se întreabă disperat oierul.

    Citiți și: Românii care merg la stână după miei nu vor fi amendați. Ciobanii nu au voie cu mieii vii în piețe!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat