• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cornel Stroescu, fermier: Înființarea Fondului Mutual este o soluție în caz de secetă și îngheț!

    Angelica Lefter -

    Deficitul de apă din sol din ultima perioadă a dat mare bătaie de cap fermierilor români. Unii, mai norocoși, au beneficiat de un strat generos de zăpadă. Irigațiile sunt utilizate de puțini agricultori, mai exact acolo unde ele funcționează. În unele județe irigarea se face ”doar pe hârtie” cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu.

    Acesta deține și o suprafață generoasă de teren agricol, 2.000 de hectare cultivate cu: grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb. În plus, are 100 de angajați pe care nu i-a trimis în șomaj tehnic. Cornel Stroescu spune că, spre deosebire de alte județe din țară, în Mehedinți a nins în iarnă, iar stratul de zăpadă a făcut ca seceta să nu fie resimțită din plin în zonă.

    ”Irigațiile în zona în care cultiv eu nu funcționează de 25 de ani, în Mehedinți se irigă doar pe hârtie. S-au mai cheltuit niște bani pe irigații prin 2003-2004, însă după reabilitare, în acea perioadă n-au funcționat. S-au cheltuit doar banii și atât, iar apoi au fost furate tot ce înseamnă stațiile de repompare, tot ce însemna utilaje pentru irigat în amenajarea secundară, inclusiv stâlpii de pe canalele de irigații efectiv s-au dărâmat ca să fure cablurile de curent! Din fericire, în anul acesta, în această zonă, avem deficit de apă în sol însă nu am fost afectați de secetă pentru că am avut zăpadă. Săptămâna trecută am avut 25 de centimetri de zăpadă, așa cum n-am avut niciodată de când fac eu agricultură. Și oamenii spun că niciodată după 1 aprilie n-am avut zăpadă în această zonă. Și acum avem 0 grade dimineața, ziua sunt în jur de 20 de grade celsius, sunt diferențe mari, este un stres pentru plante, dar așa e în agricultură, trebuie să ne asumăm și riscuri. Din păcate numai noi ne asumăm riscuri, toți vor să câștige, în frunte cu statul român, toți vor să câștige fără niciun risc, numai noi ne asumăm riscuri,” spune fermierul mehedințean.

    Cu toate că este mulțumit de recolta de anul trecut, Cornel Stroescu spune că anul acesta nu poate estima producția la hectar. Președintele Camerei Agricole Naționale spune că ar avea și soluția pentru ca fermierii să-și recupereze măcar investiția în anii secetoși sau în care a fost îngheț: înființarea unui fond mutual.

    ”Anul acesta am cultivat grâu, rapiță și porumb 500 de ha fiecare și mai avem floarea soarelui și mazăre. Până acum culturile arată bine, dar nu pot estima cât voi fac la hectar, căci mai sunt trei luni până la recoltare. Anul trecut am avut o medie de 6 tone la hectar, la porumb 9 tone la ha, a fost un an mulțumitor, dacă și anul acesta va fi la fel pot spune că ne acoperim cheltuielile și vom avea și un profit. Am avut secetă în 2012, în 2015, secetă care atunci aproape m-a adus la faliment, și în 2017 a fost la fel de greu. Și colegii mei mi-au semnalat prin rețeau Camerelor Agricole, că se confruntă în alte zone ale țării cu secetă. Sunt zone din sud-estul României unde fermierii sunt foarte afectați de secetă, vorbim de culturile de toamnă unde investițiile sunt mari. Fac apel fermierii disperați către Ministerul Agriculturii, către Guvern să îi sprijine cu ceva, mai ales cu cheltuielile. Eu sunt sceptic în ceea ce privește sprijinul, mai ales sprijinul care vine pentru problemele create de noul coronavirus. Eu am fost mereu pentru înființarea fondului mutual. Vedem ce s-a întâmplat în ultimii ani, nu s-a vrut înființarea lui. Cine are de suferit? Doar noi, fermierii! Acesta presupunea asigurarea secetei și înghețului de iarnă. Noi, fermierii dorim bani de investiții, să facem spații de depozitare, să ne integrăm producția, să investim în sectorul zootehnic. Nu avem un sistem de asigurare a secetei, a înghețului, sunt companii care spun că le asigură, dar când e să te despăgubească nu primești nimic, doar să-ți ia banii! Susțin înființarea fondului mutual, unde să punem noi, fermierii bani! Fermierii nu sunt calamitați toți odată, seceta vine pe zone! Cei afectați ar putea astfel să fie despăgubiți, cel puțin cu investiția pe care au făcut-o pe zona respectivă”, a dat asigurări Cornel Stroescu.

    Fermierul mehedințean nu este mulțumit de acțiunile factorilor de decizie la nivel politic și spune că există două motive pentru care lucrurile nu funcționează: nu se vrea sau nu se știe! Cu toate acestea, nu își explică renunțarea la unele legi care păreau utile și introducerea de noi reglementări care mai mult încurcă activitatea fermierilor.

    ”Am avut o lege a despăgubirilor, legea 381 pe care au abrogat-o la 1 decembrie 2010, acum nu mai avem nimic, cine ne protejează? De ce mai facem agricultură, de ce mai mâncăm? Situația este dificilă pentru că nu se vrea să se facă mai ușoară? Este simplu, înființarea fondului mutual este o soluție, cine nu se asigură, nu primește despăgubire! Eu am făcut în fiecare an contracte pentru apa pentru irigat, dar am primit vreodată apă pe canal? N-am primit niciodată! Am utilaje cumpărate din 2015 cu promisiunea că vom primi apă, că vom iriga! S-a complicat procedura de a înființa Organizațiile, trebuie să meargă fiecare membru care vine în organizație la notar, să dea declarație”, a concluzionat președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal