• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul ADRIAN OROS denunță O FRAUDĂ MAJORĂ la subvenții. Cazul a ajuns în atenția DNA!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care încearcă să păcălească Ministerul Agriculturii să aibă certitudinea că nu primesc niciun ban necuvenit, a avertizat astăzi, marți, 5 mai, Adrian Oros. Acesta a anunțat că a dat pe mâna organelor de cercetare cazul,  verificat de Corpul de Control al MADR, în care un inginer din Olt a efectuat inspecţii în teren în cadrul programului guvernamental „Tomata“ a semnalat că aproape 70 de rapoarte poartă în mod înșelător semnătura sa.

    ”(…) În județul Olt au fost verificări, dosare respinse de DAJ Olt au fost reîntroduse apoi la plată. Am trimis Corpul de Control, au verificat și au constat ceea ce respectivul angajat ne sesizase. S-a făcut anchetă administrative și s-au luat măsuri. Iar toate rapoartele de control au fost înaintate organelor de cercetare”, a anuțat Adrian Oros.

    Cazul la care se referă ministrul a fost făcut public în luna martie când un inginer din Olt, Stacu Drigă Alexandru, care a efectuat inspecţii în teren în cadrul programului guvernamental „Tomata“ a semnalat că aproape 70 de rapoarte poartă semnătura sa, deşi nu el este cel care le-a întocmit. Descoperirea a fost absolut întâmplătoare, inginerul participând, alături de ceilalţi colegi, la o activitate de ordonare a dosarelor din campania trecută, înainte de a fi trimise la compartimentul de arhivare. Detaliul şi mai interesant este că mai mult de jumătate din cele 50 erau, în fapt, dosare pe care inginerul Stancu Alexandru Drigă le respinsese în urma inspecţiei în teren. Practic, la inspecţia în teren, inspectorul a constatat că fie cultura nu a fost înfiinţată, fie era vorba de o altă cultură, nicidecum de tomate, aşa că acele dosare au căzut. Sau cel puţin aşa credea, pentru că parte din ele apar acum plătite, în baza raportului fals de inspecţie.

    Erau nişte comune pe care eu n-am avut competenţă. Am avut o acţiune de aranjare în ordine crescătoare a dosarelor şi întâmplarea face că deschizând mi-am văzut numele pe alte comune. Eu n-aveam ce căuta pe alte comune, aveam o singură comună, şi-atunci m-am sesizat, altfel n-aveam de unde să ştiu eu. Cu inspecţia din teren s-a terminat drumul meu, dar punând aceste dosare în ordine, nu eu, toţi colegii, m-am pomenit cu numele meu pe alte comune. Şi-am întrebat ce caut eu când eu n-am fost niciodată, n-aveam ce călca acolo. Tot scrisul, de la cap la coadă, în numele meu“, a relatat ing. Alexandru Drigă.

    Inginerul care s-a trezit pus într-o situaţie neaşteptată a spus la momentul respectiv că va lăsa organele de anchetă să facă lumină.

    „Sunt şi localităţi în care eu n-aveam ce căuta. Nici n-aveam ce căuta şi nici n-am fost acolo. Apare o fişă într-un dosar care nu e al meu, drumul meu e până unde apare fişa, de acolo n-au eu dreptul să controlez, cine plăteşte şi pe cine plăteşte, nu pot eu spune ce s-a întâmplat, cine mai putea să verifice… (…) Bineînţeles că nu pot să-mi asum ce nu e scris de mine. Dacă nu aveam ocazia asta, până acum nu s-a făcut treaba asta (n.r. – ordonarea dosarelor), nu puteam să ştiu eu niciodată, că nu este treaba mea. Drumul nostru e de la inspecţia în teren până la a scrie raportul“, a mai spus Drigă, potrivit www.adevarul.ro.

    Adrian Oros a precizat că în prezent sunt alocate 40 de milioane de euro  pentru prima sesiune iar pentru cei care vor produce tomate în spații protejate în toamnă la rectificare dacă va fi nevoie suma va fi completată.

    ”Deocamdata avem doar 5.874  de dosare. Sigur că mai avem 10 zile până când se epuizează acest termen, după știința mea erau cam 20.000 de dosare anul trecut. Mulți așteaptă sesiunea de toamnă pentru că și acolo este o perioadă descoperită și pot să își valorifice mai bine produsele. Și știți și dvs. nu vă ascund au fost ani în care fermierii nu u putut să își vândă roșiile pentru că era o inflație de roșii pe piața românească. Deci cel puțin statistic, cercetând și datele de la INS, aproape în fiecare an importurile de roșii au crescut deși s-au alocat sume consistentă. Numai anul trecut s-au dat 62 de milioane de euro doar pentru programul Tomata. Dar impactul macro-economic nu a fost cel care a fost gândit probabil la început. Vom vedea anul acesta cum evoluează. Vreau să subliniez că fermierii care lucrează corect și sunt legumicultori, de regulă în bazinele legumicole consacrate, vor fi plătiți pentru această muncă a lor. Ceilalți, care vor încerca să fraudeze cu siguranță nu vor primi bani”, a mai spus Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă