• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Nicolae Sitaru: Primii afectați vor fi producătorii! Măsura Guvernului de a nu mai exporta cereale este de tip pompieristic!

    Angelica Lefter -

    Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că decizia Guvernului de a interzice exportul de cereale este una pompieristică, o decizie luată pe repede înainte, care va afecta piața cerealelor.

    Până acum prețurile la grâu și porumb rămân în zona normalului pentru România, consideră Nicoale Sitaru, însă decisivă va fi următoarea perioadă:

    ”În Slobozia, până ieri, joi 9 aprilie, prețurile la grâu erau de aproximativ 900 de lei pe tonă, iar la porumb 750 de lei pe tonă, prețuri normale pentru această perioadă. Sunt mult sub bursa europeană, însă normale pentru România. Măsura Guvernului de a nu mai exporta cereale mi se pare una de tip pompieristic care va afecta foarte grav piața cerealelor, care se face foarte greu, pentru că dacă am ieșit din alte piețe suntem bun-ieșiți și reintrăm foarte greu. Acest lucru va afecta foarte mult prețurile la cereale și implicit producătorii de cereale.

    Să nu uităm că România este de câțiva ani buni exportator net de grâu, e adevărat că acum în Sudul țării este o situație complicată, dar în restul țării nu e așa de complicat și s-ar putea ca răul făcut prin această ordonanță, să se mute și la cei care produc grâu, care vor fi nevoiți să-l vândă sub prețul de cost. Cum vor relua ciclul agricol, chiar și cei din zone agricole care nu sunt afectate anul acesta? Primul afectat este producătorul și al doilea este consumatorul pentru că întotdeauna când au fost interdicții de acest tip, piața s-a mutat în zona neagră sau gri și lucrurile n-au fost în regulă”

    Președintele APPR consideră că piața este cea care reglează prețurile, iar marea problemă va fi reprezentată de spații de stocare, atât pentru producători cât și pentru morari:

    ”În România, prețul la grâu în 2004, în primăvara acelui an, era de 1,20 lei pe kilogram, pentru că în 2003 a fost secetă, pentru că oferta a fost mai mică și iată că acum 16 ani prețul la grâu era de 1,20 lei și n-a murit nimeni de asta, iar acum vor să blocheze piața și implicit vor fi blocate și prețurile. Morarii, cei care produc făină, au avut obiceiul până acum să stea cu stocurile la producătorii agricoli, să nu-și investească în spații de stocare și nici în stocuri, au vrut să stea pe spatele producătorului agricol! Uite că a venit momentul cât pot să cumpere puțin mai acum grâul, asta este piața, când oferta este mai mică, prețul este mai mare! Nici vorbă de speculă, dacă vă uitați pe Bursa Cerealelor, prețurile din România sunt sub bursă, relativ!

    Nicolae Sitaru a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că piața nu trebuie reglată în mod birocratic deoarece există riscul ca prețul la cereale să scadă dramatic din cauza acestor măsuri luate de guvernanți. Probleme vor fi și din cauza secetei din ultima perioadă, mai ales în zonale de Sud:

    ”Este o secetă agresivă la noi în zonă. Irigația este pe cel mult 8% din suprafața agricolă a țării și sunt zone, cum e la noi la Țăndărei, unde sunt irigații, dar nu se pot folosi pentru că oamenii sunt blocați în oraș. În ceea ce privește specula, au fost anumite segmente, pe la ceapă, pe la cartofi niște prețuri năzdrăvane, dar eu am cumpărat aceste produse din supermarket și prețurile au fost la fel, nu am cumpărat cu 7 lei, am găsit-o cu 2 lei în supermarket. Până la urmă piața este cel mai aspru judecător, piața reglează lucrurile. Dacă începem să reglăm piața în mod birocratic…cine iese acum să controleze plafonarea prețurilor că toți stau în case? O să se ducă totul în negru sau în lipsă! Dacă comerciantul nu scoate banii ca să pună un produs pe piață, el nu se va mai duce să muncească în pierdere, degeaba, iar produsul va lipsi din piață, e mai bine așa? Există riscul ca prețul la cereale să cadă dramatic din cauza acestei ordonanțe și există riscul ca cei care au producție și cei care n-au, să iasă cu pierderi și să nu poată să reia ciclul. Să vedem atunci, pe cine ajută Guvernul mai întâi? Toată clasa politică e într-un soi de populism, dacă o luăm pe calea aceasta, a restricțiilor, suntem pe drumul Venezuelei! Și acolo s-au plafonat prețuri și uite unde s-a ajuns?”, a completat președintele APPR.

    Acesta a explicat că seceta este un factor care poate să ducă la o criză pe piața cerealelor, însă adevărații fermieri își asumă și apariția acestor probleme.

    ”Eu sunt unul dintre fermierii care are spații de stocare. Eu, să pot să cumpăr cereale, trebuie să mă pregătesc, să am și o linie de credite, să am și banii mei cu care să pot să cumpăr. Se vorbea la un moment dat de prețuri nu mai mari de 10% față de prețul de producție, dar la noi s-a întâmplat de-a lungul timpului să vindem în pierdere și nu s-a plâns nimeni, căci piața a fost cea care ne-a obligat să vindem la prețurile acelea. Dau un exemplu, dacă eu voi face o tonă de grâu și pe mine mă va costa 4.500 de lei, credeți că îmi dă cineva 4,50 lei pe kilogramul de grâu? Eu o să vând la prețul la care se va vinde în piață. Asociația Producătorilor de Porumb n-a cerut niciun fel de bani, a cerut să se dea banii noștri mai repede, subvențiile, TVA-ul, banii de motorină. Făcând agricultură îți asumi și perioadele de secetă! Sunt unii morari care au interes și care de-a lungul timpului s-au jucat și cu rezerva de stat, unii! Au făcut bani din asta și acum, nu știu, înțeleg că sunt în încurcătură, că va trebui să dea mai mulți bani la vară și acum au făcut presiune pe guvern și au dat asta! Sper să le treacă foarte repede!”, a mai explicat Nicolae Sitaru.

    Fermierii trebuie să-și continue lucrările în câmp, iar guvernanții să ia decizii mai bine gândite, concluzionează președintele APPR:

    ”Mesajul meu pentru producători este să semănăm, să întreținem culturile, să ne facem treaba că poate Dumnezeu va ploua și ne vom reveni. Pentru guvernanți: să ia măsuri mult mai bine gândite și mult mai elaborate, nu așa de pe o zi pe alta, că ies măsuri proaste!”


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile