• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Romulus Oprea, Federația Cartoful: Am trimis deviz la Ministerul Agriculturii – un fermier cheltuie 30.303 de lei pe un hectar de cartof timpuriu!

    agrointeligenta.ro -

    Transferul făcut în ultimul moment de autorități pentru mărirea cuantumului pe hectar pentru cartoful timpuriu pentru industrializare îi bucură pe cultivatori, dar marea nemulțumire a acestora rămâne modul total neprofesionist în care autoritățile, în speță Ministerul Agriculturii, tratează cultura care aduce pe mesele românilor ”mâncarea săracului” așa cum mai este denumit cartoful.

    Citiți și: Răsturnare de situație! Plafonul subvenției pentru cartofi, suplimentat cu 650.000 de euro!

    Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale a Cartofului, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că noul plafon de 2.523.760 de euro aprobat joi, 30 aprilie, de Guvern va duce cuantumul pe hectar pentru cartoful timpuriu pentru industrializare undeva la suma de 1.000 de euro pe hectar față de 720 de euro cum se estima inițial. Un lucru bun, dar nu suficient pentru a crește pe viitor suprafețele cultivate cu cartofi.

    ”Nu am fost informați oficial în privința unei noi schimbări la plafon de la Ministerul Agriculturii. Sunt de acord că e mai bine că am mai câștigat în plus față de nimic dar la o pierdere de 2.000-2.400 de euro pe care o înregistrează pe hectar producătorii de cartof timpuriu și 1.000 de euro sprijin cuplat este o diferență care se va regăsi în reducerea suprafețelor în anii viitori”, a explicat Romulus Oprea.

    Acesta ne-a mai spus că fermierii care cultivă cartofi sunt foarte nemulțumiți de modul în care această cultură care produce un aliment de bază pentru mesele românilor este tratată de autorități. Iar sumele care sunt transferate peste noapte de autorități de la o schemă la alta fără consultări clare, pe cifre, ci doar pe pricipiul ”care sector plânge mai tare” arată o mare lipsă de profesionalism.

    ”Este o sumă aruncată ca la milogi, luată de la unii și dată la alții iar noi, cultivatorii de cartofi, ne-am săturat să fim considerați niște cerșetori când de fapt se face protecție socială pe sectorul agricol. Orice stat responsabil vrea să aibă mâncare ieftină. Se pare că noi vrem să avem mâncare ieftină, dar din import. Pentru că plafoanele notificate la Bruxelles cu suprafețele determinate pe culturi, zic domnii de la minister, că s-a constat că în cazul unor scheme cuantumul calculat pe unitatea de măsură este mai mare decât cel notificat. Deci domnii de la minister constată că suprafețele scad, dar taie de la aceleași culturi deși sprijinul cuplat se acordă suprafețelor aflate în pericol de abandon”, a mai subliniat președintele Federației Naționale a Cartofului.

    Cuantumul de 1.000 de euro pe hectar nu îi ține pe linia de plutire pe cultivatori. Despre profit nici nu se pune problema

    Cultivatorii de cartofi se bucură de două scheme acoperite de Comisia Europeană, prin APIA, pentru cultura cartofului. Și anume: Sprijin cuplat în sectorul vegetal – cartof timpuriu pentru industrializare și Sprijinul cuplat în sectorul vegetal – sămânță de cartof. Primul beneficiază de o subvenție de 1.000 de euro iar al doilea de circa 1.500 de euro pe hectar. În schimb, cartoful pentru consum este lăsat doar cu subvenția directă care se achită pentru orice suprafață agricolă cultivată în România.

    ”Trebuie să înțelegem că cele trei categorii de culturi: cartoful timpuriu pentru industrializare, cartoful pentru sămânță și cartoful pentru consum sunt puternic legate între ele și nu poti să iei sprijin de la una fără să lovești în cealaltă. Este imposibil. Practic industria în România nu mai există. Adică prelucrăm 80.000 de tone de cartofi în România și ne lăudăm că avem industrializare. Unde este fabrica de fulgi din cartofi de la Făgăraș? A dispărut! Unde sunt alți posibili alți procesatori?”, a mai punctat specialistul.

    Romulus Oprea este de părere că suprafețele, și așa mult diminuate, vor scădea drastic în anii viitori dacă autoritățile nu vor trata cu maximă responsabilitate această cultură atât de importantă pentru hrana românilor. În plus, la baza calculelor pentru subvenția acordată pe hectar ar trebui să stea devizul culturii, adică acea schemă în care se arată punct cu punct cât investește un cultivator pentru un hectar de teren pe care a însămânțat cartofi.

    ”Acum probabil ne vom apropia undeva la 1.000 de euro pe hectar. Este mai mult decât nimic dar probabil cultivatorii de cartofi vor fi nevoiți să pună piciorul în prag și să negocieze ceva mai dur prețul de vânzare către fabricile de procesare. Pentru că nu se mai poate să se meargă în pierdere, omul mai bine renunță. Este clar că autoritățile trebuie să ia în calcul date concrete cum ar fi devizul culturii dacă au interesul să mențină cultura de cartof în viață”, ne-a mai relatat Romulus Oprea.

    Specialistul ne-a pus la dispoziție și un deviz al culturii de cartof, pe care l-a trimis la Ministerul Agriculturii pe 27 aprilie, în care se arată că un cultivator cheltuie 30.303 de lei pe hectarul cultivat.

    Vă inserăm mai jos acest Deviz cultura Cartofi 27.04.2020 pentru a vedea pe puncte care sunt investițiile pe care cultivatorii pe suportă din buzunar pentru un hectar de cartofi:


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd