• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier din Botoșani: ”Am fost lăsați fără lichidități! Banca nu vrea să ne amâne cu plata creditelor!”

    Ramona Dascălu -

    Nu mai avem bani să ne plătim ratele la bănci, Ministerul Agriculturii trebuie să facă ceva, este semnalul de alarmă primit de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pe adresa redacției de la un fermier din Botoșani.

    Fermierii români se confruntă cu o problemă gravă. Aceștia nu primesc de la bănci o amânare a rambursării creditelor dacă nu prezintă un certificat de suspendare a activității agricole sau un certificat care să arate că încasările s-au redus cu cel puțin 50%. Ambele documente sunt imposibil de obținut, din moment ce fermierii se află în plină campanie de însămânțare a culturilor de primăvară, iar încasări în această perioadă nu sunt.

    Avem probleme mari cu achitarea creditelor. Se promit credite cu garanție de stat, tot așteptăm. Am depus cerere pentru amânarea rambursării și mi s-a cerut să duc certificat de la Ministerul Economiei cum că am suspendat activitatea sau certificat potrivit căruia am redus încasările cu cel puțin 50%, cu toate că se știe clar că în agricultura încasările au loc începând cu luna august pentru că noi nu încasăm nimic în primăvară, noi acum avem doar cheltuieli cu inputurile și cu tot ce trebuie pentru lucrările de primăvară. Deci, nu avem cum să obținem astfel de certificate. Cine îmi dă mie actele acestea? Ministerul Agriculturii să facă ceva că dacă nu o să se intre într-o criză alimentară fără ieșire. Mulți fermieri au leasinguri. Cum să achiți leasingul în perioada asta? De unde bani dacă noi nu avem producție la ora asta?”, se întreabă fermierul.

    Contractele în avans aduceau lichidități în această perioadă

    S-a ajuns în această situație de imposibilitate de plată din cauză că agricultorii nu mai primesc avansuri pe contractele futures de teama epidemiei de coronavirus.

    Nu le mai pot achita pentru că angrosiștii, procesatorii nu vor să mai dea avansuri. Am contract futures la porumb și am rămas cu el, fără să îmi mai dea banii. Deci, la momentul ăsta am semnat un contract futures și într-un an normal mi-ar fi dat banii în mod ritmic, adică în momentul în care venea rata la bancă, el îmi dădea cât aveam nevoie. Și la recoltat îi dădeam producția. Acum problema este că se teme să îmi mai dea banii, zice că dacă unul din noi ne îmbolnăvim și murim din cauza coronavirusului… E legal, nu poate fi tras la răspundere pentru că omul spune că atunci când o să-i dau marfa, atunci îmi dă și el banii. Asta era doar o înțelegere pentru că aceste contracte sunt făcute ca o obligație reciprocă. Și nici ei nu au de unde să ne mai dea bani pentru că ei în baza contractului pe care l-am încheiat eu cu el, el se duce și ia credite pentru achiziții viitoare și la momentul ăsta nici lor nu ne le dau băncile bani. Probabil și banca se teme de coronavirus, că mai am un cont deschis la o bancă și cei de acolo mi-au spus că s-au blocat toate finanțările”, povestește fermierul.

    Fermierul din Botoșani mai spune că nu știe la ce o să se ajungă dacă nu se schimbă aceste condiții impuse de bănci pentru amânarea rambursării creditelor: ”Dacă nu se amână rambursarea creditelor așa cum s-a promis, nu știu ce o să se întâmple. Ceea ce ni se cere de la bănci, normele de aplicare pentru această amânare sunt imposibile pentru că nu am cum să îmi iau certificat cum că mi-am suspendat activitatea în agricultură pentru că eu trebuie să semăn acum. Sunt foarte mulți fermieri în situația asta”. 


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal