• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ședință parlamentară la Focșani: ”Problema viticultorilor mici este desfacerea, comercializarea vinului”

    agrointeligenta.ro -

    Ședința săptămânală a Comisiei de Agricultură din Camera deputaţilor s-a desfășurat ieri, la Vrancea, în mijlocul viticultorilor locali și a reprezentanților agricoli din județ. Deputaţii prezenţi au ascultat păsurile agricultorilor şi au dialogat cu viticultorii prezenţi la eveniment, printre care Toader Manole, Georgel Costache (director Vincon), Lucian Antonescu (producător din Dumbrăveni) etc. Nu au lipsit nici primarii de la Jariştea (Cătălin Toma) şi Coteşti (Dorel Bolovan), localităţi în care există mulţi producători vitivinicoli.

    „Este o problemă foarte delicată la noi în judeţ. Avem 18.000 de mici fermieri care, care stăpânesc 15.000 de hectare de vii, în 18 localităţi viticole. Aici este un fenomen social, care nu se mai regăseşte în altă parte a ţării”, s-a adresat colegilor săi deputatul Nini Săpunaru, președintele Comisiei.

    Principala problemă pe care proprietarii de vie au ridicat-o a fost că an de an, au un suprlus de vin pe care nu îl pot vinde, dar și o serie de neclarități din Codul fiscal.

    comisia de agricultura a camerei deputatilor

    „Problema cea mai stringentă a fermierilor este că sunt îngrădiţi în a-şi valorifica liber strugurii, mustul din struguri şi vinul obţinut din propria recoltă. Reprezint 14.000 de mici producători şi avem 33 de milioane de euro cheltuieli cu tehnologia şi suntem împiedicaţi să ne recuperăm cheltuielile. Este singura activitate economică din agricultură în care ţăranul nu are voie prin legislaţia actuală să-şi valorifice producţia. Noi nu am fost niciodată consultaţi să ne spunem obiecţiunile la legea Viei şi Vinului”, a precizat Toader Manole, preşedintele asociaţiei viticultorilor vrânceni. Totodată, Costel Ichim, preşedintele SNAPT Propact, a ţinut să precizeze că nu trebuie ignorat factorul social al viticulturii şi legislaţia trebuie îmbunătăţită pentru cei care deţin majoritatea suprafeţelor cultivate şi nu pot să-şi vândă produsele obţinute.

    La rândul său, Georgel Costache, directorul societăţii Vincon Vrancea, a spus că se impun anumite modificări care să vină în sprijinul micilor fermieri. „Noi românii, impunem reglementări mai dure decât cele care sunt în Uniunea Europeană, şi lucrurile acestea nu fac bine. Din păcate, la noi în România, cel care îşi face o cantitate mică de vin în condiţii tradiţionale nu poate să-şi vândă vinul fără probleme. Din acest punct de vedere este că trebuie făcut ceva şi această posibilitate o aveţi dumneavoastră”, a spus Georgel Costache.

    Problema valorificării a atins-o şi un viticultor care lucrează şase hectare de vie şi care a cerut sfatul decidenţilor politici ce să facă cu producţia de vin din acest an, în condiţiile în care legea nu-i permite să vândă vin decât dacă are o societate comercială. Acesta nu a primit un răspuns direct, însă membrii comisiei au precizat că au făcut bine că au ţinut această şedinţă la Focşani, astfel încât amendamentele care vor fi aduse la legea Viei şi Vinului să fie în concordanţă cu ceea ce doresc viticultorii.

    În cadrul discuției a fost discutat și zvonul conform căruia comercializarea vinului la vrac va fi interzisă, informație ce a fost ferm dezmințită de oficialii din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezenți la ședința parlamentară.

    Sursa: adevarul.ro, vranceamedia.ro, ziarelive.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd