• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine îl dezinformează pe ministrul Oros? Fermierii au primit despăgubiri de secetă pentru culturile calamitate în 2015!

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii, dezinformat cu privire la istoricul despăgubirilor de secetă din România! În cadrul declarației de presă pe care a susținut-o astăzi, șeful de la MADR a anunțat că fermierii vor primi, pentru prima dată în ultimii 10 ani, despăgubiri pentru culturile calamitate de secetă. Informația este falsă –  cu intenție sau nu, nu știm, însă Agrointeligența – AGROINTEL.RO era alături de fermieri și în 2015, când în perioada aprilie-septembrie, România a traversat o secetă cruntă pentru care, în toamna 2015, Guvernul de la acea vreme a instituit o schemă de sprijin de ajutor de stat. Mai mult, și în 2012, țara noastră a primit fonduri europene pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă.

    Vreau să subliniez că de 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă”, a declarat astăzi ministrul Adrian Oros.

    În realitate, ultima schemă de stat pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă s-a acordat în 2015. Probabil că sfătuitorii ministrului nu aveau nicio tangență cu agricultura în 2015, atunci când, în data de 27 octombrie 2015 a fost publicată, în Monitorul Oficial nr. 797, Ordonanţa de urgenţă nr. 45 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015.

    Plăţile compensatorii pentru secetă s-au acordat în urmă cu mai puțin de 5 ani pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.

    În 2015, au beneficiat de ajutorul de stat producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţie agricolă primară, respectiv:

    a)producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
    b)producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
    c)producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

    Criteriile de eligibilitate pentru despăgubirile de secetă din 2015 au fost:
    a)să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 20 octombrie 2015, conform legislaţiei pentru situaţiile de urgenţă, semnat de membrii comisiei şi în care să fie înscrise cel puţin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30%;
    b)să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.

    Nu au fost eligibili acestei scheme beneficiarii declaraţi, de APIA, neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ. Cererea de solicitare a ajutorului de stat s-a depus depune la centrele APIA locale sau judeţene unde solicitantul a depus cererea unică de plată pentru anul 2015.

    Totodată, în 2012, România a reușit să ofere fermierilor despăgubiri din fonduri europene, alocarea financiară pentru sprijinirea fermierilor venind direct de la Comisia Europeană. Detalii: https://www.mediafax.ro/social/romania-va-primi-despagubiri-pentru-seceta-din-2012-dupa-ce-pe-a-votat-rectificarea-bugetului-11557185


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!