• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • „2013” – Un an prost pentru producătorii francezi de vin, dar bun pentru colecţionari

    agrointeligenta.ro -

    Vinul poate fi şi o marfă comună şi o raritate- în funcţie de cum este privit de producători şi de colecţionari. Uneori acelaşi an poate avea şi pentru unii şi pentru alţii acceaşi valoare – alteori, aşa cum se întâmplă şi cu 2013, nu.

    Pentru producătorii de vin contează în primul rând cantitatea recoltei. Dacă nu reuşesc să recolteze suficienţi struguri pentru a obţine din vânzări sumele cu care să îşi acopere cheltuielile de producţie (la care se adaugă împrumuturile, primele de asigurare, şamdp) faptul că obţin un vin de o calitate extraordinară nu îi încălzeşte prea mult – genul lor de afacere, nu le permite să aştepte până când valoarea de piaţă va creşte, dacă va creşte chiar atât de mult, pentru a le echilibra balanţa contabilă.

    Pentru colecţionarii de vin contează în primul rând calitatea recoltei de struguri. Ei pot aprecia foarte mult ani în urma cărora mulţi podgoreni au dat faliment, reuşind să găsească loturi de vin cu trăsături care să justifice tezaurizarea.

    În concluzie, ori de câte ori judeci un an în ce priveşte producţia de struguri şi vin trebuie să iei în considerare că producătorii şi colecţionarii pornesc de la premize diferite.

    Anii proşti pentru producători dar buni pentru colecţionari sînt acei ani în care deşi vremea a fost în general bună şi foarte bună pentru obţinerea unor struguri de calitate s-au strecurat unul sau câteva, nu foarte multe, în orice caz, episoade meteo, care au dus la distrugeri importante de recoltă.

    Cam aşa s-a întâmplat şi cu 2013.

    Primăvara din acest an a fost foarte rece. La un moment dat la mijlocul lui martie chiar ningea. Acest lucru a împins momentul recoltării strugurilor cu cel puţin două săptămâni. Nu aceasta a creat probleme, pentru că în continuare în linii mari vremea a fost bună. S-a interpus însă în plină vară o săptămână (o săptămână şi jumătate chiar) de vijelie însoţită de grindină care a provocat distrugeri fizice viei şi strugurilor. Pentru mulţi viticultori, pierderile au fost atât de mari, încât faptul că ceea ce a rămas neatins, s-a dovedit a fi struguri de foarte bună calitate, promiţând un vin ce va fi cu siguranţă căutat de colecţionari nu înseamnă aproape nimic.

    În regiunile lovite în mijlocul verii de aceste vijelii volumele recoltate sînt mult mai mici faţă de producţia obişnuită.

    Una dintre regiunile cu problemele cele mai grave pentru proprietarii de vie este Volnay – unde şi anul trecut a avut loc un accident meteo asemănător cu consecinţe similare în ce priveşte recolta.

    „Estimez că anul acesta vom produce în jur de 100 de hectolitri. De obicei producem de patru ori mai mult” spune pentru Le Figaro, Thiébault Huber, un important producător de vin din această regiune.

    Regiunea Bourgogne a fost afectată de vijeliile şi episoadele de grindină din mijlocul verii. După ce 1 400 de hecare de vie au fost distruse în întregime de proiectilele de gheaţă căzue din cer, iar alte câteva sute doar parţial, producătorii au reuşit să strângă o cantitate minimă pentru a nu intra pe pierderi

    Aceasta nu are nicio legăură cu calitatea strugurilor şi a vinului.

    „Viile din Côte de Nuits arată magnific” spune, astfel, tot pentru Le Figaro, Jean-Philippe Gervais, director tehnic şi de calitate la BIVB (Bureau interprofessionnel des vins de Bourgogne). Acesta estimează că vinul din acest an va avea o dorsală acidă.

    Specialiştii compară anul 2013 cu 1983, spunând că vinurile vor avea trăsături asemănătoare. Acest lucru ar treui să îi facă pe colecţionari să fie foarte atenţi la acest an.

    Berry Bros and Rudd, furnizorii Majestăţii Sale Regina Angliei, dau note bune şi foarte bune (scala 1 – 10) multor vinuri produse în 1983 pentru calităţile lor – vinurile albe din zona Bordeaux (9), vinurile roşii din zona Rhone (9),vinurile albe din Alsace (9), vinurile roşii din zona Bordeaux (7). Pe piaţa internaţională un vin din 1983 Château Grand-Puy-Lacoste Red Bordeaux Blend Pauillac-1983 se poate cumpăra cu aproape 850 dolari.

    Surse: Le Figaro, Decanter, Berry Bros and Rudd


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Oferta primăverii de la Nufarm pentru erbicidul Saracen Max: un flacon gratuit la zece achiziționate Ambasadorii UE au amânat aprobarea acordului comercial cu Ucraina

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii