• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Casele părăsite din Ardeal își caută locuitori! ”Tu, omul de la oraș, ești salvarea satului românesc!”

    Angelica Lefter -

    Eugen Vaida, un tânăr arhitect sibian a pornit o mișcare puternică de salvare a satului românesc. El însuși stabilit în mediul rural, la Alțâna, în județul Sibiu, Eugen Vaida a postat pe Facebook un mesaj mobilizator, un îndemn pentru toți cei care doresc să se întoarcă la viața simplă de la țară și care au posibilitatea de a face acest lucru investind și restaurând una dintre casele bătrânești aflate în paragină în satele din Ardeal.

    ”Invitație în mediul rural” este manifestul cu care Eugen Vaida a trezit interesul oamenilor din online. A stârnit reacții frumoase – multe distribuiri și tot mai multe dorințe de a afla mai multe detalii, de a face pasul de întoarcele la viața sătească. Într-o perioadă în care pentru mulți, locul de muncă poate fi oriunde, cu condiția unui internet stabil, opțiunea de a prelua o casă în paragină, la un preț accesibil, devine un pas concret.

    Iată, integral, manifestul arhitectului Eugen Vaida despre modul în care satul românesc poate fi salvat, dar și cum satul românesc ne poate salva:

    Sunt întrebat deseori cum văd salvarea satului românesc, aşa că vorbesc deschis, doar, doar foloseşte cuiva. Invariabil le răspund: „Tu eşti salvarea, tu, omul de la oraş, cel care stai în cutiuţa ta de beton şi mai ieşi la o porţie de aer «curat» pe balcon, cel care te uiţi cu jind la plasuţa bătrânei care vinde roşii sănătoase la colţul străzii, cel care te bucuri ca un copil când prinzi două ore pentru o tură cu bicicleta în afara cartierului, cel care citeşti o carte bună în loc să te uiţi la televizor şi, nu în ultimul rând, cel care stai în aceste clipe izolat în apartament şi te întrebi cum mama zmeului ai ajuns în situaţia asta”.

    Păi, povestea începe mai demult, în perioada industrializării, când oamenii, în goana după un câştig şi false valori, şi-au părăsit satele şi s-au înghesuit în cutiuţele de la oraş… Da, da, alea pe care le premiem la bienalele de arhitectură. Ce voiam sa vă spun: Vă primim cu braţele deschise în satele noastre! Avem destule minunăţii de căsuţe vechi care aşteaptă să fie salvate, amenajate şi locuite în tihnă. Noi nu realizăm valoarea lor şi vi le oferim la preţul unui sejur în Italia! Daca vă grupaţi câte 5-6, cu atât mai bine. De ce? Pentru că de la acest număr minim poate începe schimbarea din interior a mentalităţii comunitaţii, de care avem atâta nevoie. Doar nu credeaţi că vă primim degeaba? Va trebui să învăţaţi să purtaţi o discuţie aşezată cu vecinii, să le transmiteţi copiilor noştri şi părinţilor lor lucrurile minunate şi nemaiauzite pe care le cunoaşteti, să fiţi modele şi să vă implicaţi în deciziile comunităţii, iar atunci când copiii vostri vor creşte, să nu vă plângeţi de calitatea slabă a învăţământului şi să nu fugiţi la oraş înapoi, ci să puneţi mână de la mână ca să aduceţi în sat cadre didactice competitive. Da, aţi ghicit, statul nu va mişca niciun deget pentru facilitarea acestui lucru. Şi încă ceva, avem propriile noastre cutume: întâi interesaţi-vă, ascultaţi şi nu intraţi direct cu bocancii…

    Urbanismul și-a arătat limitele, trăiască „ruralismul”!

    Mai multe despre proiectele Asociației Monumentum pe http://www.asociatiamonumentum.ro/ 


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!