• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Așteptările oierilor de la Guvern după Paște: ”Deschideți exporturile, verificați contractele pe pășuni și creșteți încărcătura de animale la hectar!”

    Angelica Lefter -

    Oierii încheie astăzi, în Duminca Paștelui, cea mai aglomerată perioadă din activitatea lor anuală. Criza cauzată de noul coronavirus a schimbat complet modul în care oierii și-au vândut mieii de Paște. Au primit derogare până astăzi, 19 aprilie, să facă sacrificările în fermă și să vândă direct către consumatori. Aceste măsuri susținute mediatic de Agrointeligența – AGROINTEL.RO au făcut ca sărbătorile oierilor să fie un pic mai bune, cu ceva încasări menite să le asigure supraviețuirea în perioada următoare. Crescătorii de ovine spun că de acum Guvernul trebuie să se implice să facă cu adevărat ordine în sector și ajute fermierii să iasă la export, altfel piața externă va fi definitiv pierdută.

    Pandemia a zăpăcit exporturile

    Înainte de Paște, ciobanii au reușit să obțină prețuri corecte la carnea de miel tăiat, însă sunt îngrijorați de faptul că, din cauza prelungirii stării de urgență, nu mai pot da animale la export, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO președintele Asociațiai Profesionale a Ciobanilor, argeșeanul Dan Petrescu.

    ”Mieii s-au vândut bine, 22 – 25 de lei pe kilogram de miel tăiat, însă au venit și negustori care au luat și cu 20 de lei pe kilogram de miel de la oierii care au vrut să scape de miei, să-i vândă. N-au mai ajuns, în schimb, samsarii, care adunau miei de la oameni în viu, la prețuri de nimic. Așteptăm să se deschidă exportul, oamenii au rămas cu carnea de oaie – din cauza acestei ordonanțe nu au avut unde să meargă să vândă marfa. Dacă nu se va da drumul la exporturi, prețurile vor scădea iarăși și nu vrem să credem că se va ajunge ca anul trecut”, a explicat Dan Petrescu pentru publicația noastră.

    Noile metode de vânzare a mieilor au salvat fermele

    Crescătorul de ovine a tranșat deschis câteva puncte pozitive și negative, cu experiența și tactul omului care știe despre ce este vorba în meseria practicată de o viață.

    ”Un alt lucru bun ar fi, și așteptăm, să se reînceapă controalele, să se vadă realitatea animalelor din teren și să se verifice toate contractele de pășunat și încărcătura. Și vânzarea mieilor online a fost un lucru bun, poate printre cele mai bune că s-au găsit metode alternative de vânzare a mieilor pentru Paști și nu numai. Oamenii au putut să-și mai dea marfa. În ceea ce privește părerile oierilor, ei par mulțumiți! Sperăm să nu scadă prețul să rămână la cum s-a stabilit până acum, undeva la 10-12 lei pe kilogram de ovină”, arată Petrescu părțile bune ale situației actuale din oierit.

    Seceta îi afectează și pe crescătorii de ovine

    ”Sperăm să nu mai vedem în piețe intermediari, ANSVSA să-și facă treaba, inclusiv cu ministerele. Trebuie să se vadă care sunt producătorii adevărați, să se afle cei care fac bișniță. Fiecare are de câștigat: fermierul și consumatorul. Un lucru negativ: pe piețe vedem și acum intermediari, controalele nu au început. Vedem că fermierii nu au loc de cei care au câștigat piețele. Sunt peste tot, dacă se verifică sunt persoane care vând în numele fermierilor, iau de la aceștia un certificat și spun că sunt doar vânzători. Altă problemă: ne confruntăm cu seceta mare acum, nu e pășune, n-a dat iarba. Noi în zonele de munte dăm și acum porumb și mâncare la oi. Asteptăm ca așa cum au promis, să verifice orice contract de pășunat, să se verifice încărcătura de animale, să dea ordonanță de urgență să crească încărcătura pe hectar. Să nu mai avem vânători de subvenții, cei care țin animalele numai pe subvenții și ne strică și prețul la brânză și la miel și la tot”, a opinat președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor.

    Dan Petrescu, la fel ca toți românii, speră ca starea de urgență generată de pandemia cu noul coronavirus să se încheie cât mai repede, moment în care are dorește să facă demersuri pe lângă autorități să găsească soluții la problemele întâmpinate.

    ”După Paști, începem și noi acțiunea și la Ministerul Agriculturii, să vedem ce s-a realizat. E adevărat că s-a întâmplat nenorocirea cu pandemia, dar așteptările sunt mari”, a încheiat Dan Petrescu, urându-le tuturor fermierilor ”Paște fericit și liniștit!”


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an Apa de orez – beneficii. Preparare și utilizare la legume și pomi Soții Nicoleta și Dan Vasile au renunțat la viața corporatistă pentru propria pepinieră de flori