Soluțiile Ecofol pentru randamentul maxim al culturii de porumb!
agrointeligenta.ro -În România, porumbul este una dintre culturile preferate de fermierii din întreaga țară, întrucât are cel mai mare randament economic. Datorită realizărilor geneticii moderne, hibrizii din noua generație dau rezultate excepționale însă pentru rezultate pe termen lung trebuie aplicate în mod obligatoriu bunele practici agricole.
În ultimii ani, o practică devenită larg răspândită este tratarea semințele cu îngrășământ lichid înainte de semănat.
Ecofol deține în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semințelor, Grow Factor Seed Booster Twinpack. Pachetul conține 1l îngrășământ starter + 1l adjuvant F4. Produsul conține întreaga gamă de nutrienți hidrosolubili. Îngrășământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor utilizate pentru tratarea semințelor. Datorită macro și microelementelor aplicate pe suprafața semințelor, sămânța de porumb va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor și a primelor frunze. Doza recomandată este 1l/tona de sămânță.
Porumbul dezvoltă o cantitate mare de masă vegetativă, ceea ce înseamnă că plantele trebuie să fie fertilizate pentru a se dezvolta corect. Nutriția echilibrată include atât fertilizarea de bază, NPK, înainte de semănat, cât și foliară cu macro și microelemente. Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele joacă un rol foarte important în activarea enzimelor. Deosebit de importantă pentru porumb este faza de 2-3 frunze.
Venim în întâmpinarea fermierilor români cu 2 soluții de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele inițiale de creștere. Gama noastră de îngrășăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde 3 produse premium, potrivite pentru solurile neutre, ușor acide și alcaline, și anume:
• Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare și/sau denitrificare.
• Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol.
• Durasol NPK 15-15-15 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare și/sau denitrificare.
! Menționam anterior că pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele joacă un rol foarte important în activarea enzimelor. Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinație unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creștere ale porumbului, previne apariția carențelor, asigură o absorbție optimă a elementelor și protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecție a plantelor. Doza recomandată de specialiștii Ecofol este de 1-2 l/ha.
O altă etapă critică pentru formarea producției este dezvoltarea celei de-a cincea frunze. În această perioadă, procesele de formare a organelor reproducătoare au legatură directă cu rădăcina plantei de porumb.
Azotul este un element foarte important în dezvoltarea porumbului. În primele stadii de dezvoltare a porumbului există riscul ca acesta să levige. Ecofol vă propune DURASOL ASN+Mg cu Tehnologie ENPro. Produsul oferă o rată ridicată a absorbției eficiente a azotatului de amoniu și a nitraților de către cultură, cu efect de eliberare lentă de până la 90 de zile de la aplicare și vine cu un aport de magneziu pentru a asigura echilibru în nutriție. Cea mai mare cantitate de magneziu este consumată de cultură în perioada dintre închiderea rândurilor și înflorire. De asemenea, DURASOL ASN+Mg asigură și aportul necesar de sulf pentru a asigura absorbția în sinergie a azotului.
Pentru o creștere optimă a plantelor, acestea au nevoie de toți nutrienții pentru o perioadă cât mai mare, dar la momentul formării celei de-a cincea frunze, cea mai mare nevoie este de zinc. Semnele exterioare ale carenței de zinc sunt decolorarea frunzelor și apariția zonelor verzi mai închise și mai deschise de-a lungul creșterii sale. Intern, metabolismul plantelor este foarte afectat, în special metabolismul azotului, având un efect negativ asupra formării organelor reproducătoare și a randamentului. Este important de știut că deficitul de zinc nu prezintă întotdeauna modificări vizibile ale aspectului plantelor. Nerespectarea necesarului crescut de micronutrienți în faza de 5-6 frunze face ca plantele de porumb să fie mai sensibile la secetă și împiedică utilizarea eficientă a îngrășămintelor din sol, respectiv, împiedică manifestarea potențialului de producție al hibridului.
Ecofol a creat un produs special destinat culturii de porumb, Helasol Corn. Este un produs complex cu macroelemente (NPK) + microelemente, care aduce culturii următoarele beneficii:
• Previne apariția carențelor de zinc.
• Stimulează sinteza hormonilor de creștere și a proteinelor.
• Susține procesul de producere a clorofilei și metabolismul carbohidraților.
Ce am învățat din practică?
Fertilizarea foliară îmbunătățește activitatea enzimelor responsabile de absorbția azotului, îmbunătățește sinteza pigmenților din plante și stimulează intensitatea fotosintezei, activează dezvoltarea sistemului radicular, îmbunătățește utilizarea fosforului și a potasiului din sol. În plus, stimulează formarea de frunze mai mari, de rădăcini mai viguroase și întărește tulpinile plantelor.
Nu există moment în care plantele să nu aibă nevoie de „hrană”. Desigur, cel mai mare efect al nutriției foliare este obținut atunci când fertilizanții sunt aplicați cât mai devreme, adică în stadiile incipiente ale dezvoltării plantelor.
Nu există o etapă ratată pentru nutriția foliară a porumbului! Dezvoltarea vegetativă a acestei culturi este suficient de puternică încât există o nevoie constantă de nutrienți. Efectul fertilizării foliare, în fazele timpurii, îmbunătățește formarea sistemelor radicular și foliar, iar în etapele ulterioare întârzie maturizarea plantelor și garantează manifestarea deplină a potențialului de producție, întrucât porumbul trebuie fertilizat într-un mod echilibrat și continuu pentru a-și atinge potențialul genetic.
Articol realizat de echipa Ecofol România