• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA 2020: Controalele în teren, înlocuite complet cu verificarea culturilor prin teledetecție!

    agrointeligenta.ro -

    Controalele în teren, reduse la minim sau chiar eliminate complet pentru fermierii care beneficiază de subvenții de la Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Agricultorii trebuie să știe că deși numărul vizitelor în teren va fi redus, existând chiar posibilitatea ca ele să nu se mai facă, inspectorii vor primi date din satelit cu privire la suprafețele agricole declarate pentru plată.

    Regulile prin care fermierii sunt verificați de inspectorii APIA se vor supune unor reguli excepționale în acest an, măsurile fiind stipulate în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/532 al Comisiei Europene, publicat pe 16 aprilie 2020 și intrat în vigoare pe 20 aprilie 2020.

    ”Din cauza actualei pandemii de COVID-19 și a amplelor restricții de circulație instituite în statele membre, au apărut dificultăți administrative excepționale în toate statele membre în ceea ce privește planificarea și efectuarea la timp a numărului necesar de controale la fața locului. Dificultățile respective riscă să întârzie realizarea controalelor și efectuarea plății ajutoarelor aferentă. Totodată, fermierii sunt vulnerabili la perturbările economice provocate de pandemie și se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar”, se arată în Regulamentul UE.

    ”Din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, statelor membre le va fi practic imposibil să efectueze în 2020 controale la fața locului sistematice și bazate pe eșantioane asupra operațiunilor pentru care se acordă sprijin (…). Prin urmare, trebuie introdusă o derogare (…) în ceea ce privește exercițiul financiar 2019-2020, pentru a se permite statelor membre să instituie controale care să fie echivalente cu controalele sistematice la fața locului, utilizând, de exemplu, fotografii datate, rapoarte datate bazate pe supravegherea cu ajutorul dronelor, controale administrative sau videoconferințe cu beneficiarii, și care să garanteze respectarea, înaintea efectuării plăților, a normelor din legislația referitoare la programele de sprijin în sectorul vitivinicol. Această derogare trebuie să se aplice indiferent dacă statele membre au instituit sau nu măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, mai arată documentul.

    Statele membre pot decide să nu facă inspecții fizice în teren

    Astfel, conform noilor reglementări excepționale, ”date fiind măsurile luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în ceea ce privește controalele care trebuie efectuate pentru anul de cerere 2020 în legătură cu schemele de ajutoare pe suprafață, statele membre pot decide să renunțe complet la inspecțiile fizice care ar fi trebuit efectuate în conformitate cu regulamentul menționat, în special la vizitele pe teren și la controalele la fața locului, înlocuindu-le cu utilizarea fotointerpretării ortoimaginilor prin satelit sau aeriene ori a altor probe relevante, inclusiv a dovezilor furnizate de beneficiar la solicitarea autorității competente, de exemplu a fotografiilor cu etichetare geografică, care ar permite formularea, într-un mod considerat satisfăcător de către autoritatea competentă, a unor concluzii definitive”.

    Verificările APIA se pot face cu noile tehnologii

    Dacă statele membre decid să nu mai facă inspecțiile în teren, inspectorii au la dispoziție tehnica modernă pentru a verifica suprefețele agricole, astfel că ”dacă, din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, statele membre nu sunt în măsură să efectueze controale la fața locului aferente măsurilor din cadrul sistemului integrat de administrare și control pentru a asigura verificarea eficace a îndeplinirii anumitor criterii de eligibilitate, angajamente și alte obligații, verificare ce se poate efectua doar într-o perioadă specifică, statele membre pot decide să efectueze controalele respective pentru anul de cerere 2020 cu ajutorul unor noi tehnologii, inclusiv cu ajutorul fotografiilor cu etichetare geografică sau al altor probe relevante, în completarea posibilității de a utiliza teledetecția”. În anumite situații, ”dacă respectivele vizite nu pot fi înlocuite de examinarea documentelor justificative relevante, statele membre efectuează vizitele respective după efectuarea plății finale”.

    Vă reamintim totodată că la nivelul Comisiei Europene s-a decis ca eșantionul de fermieri la control să fie redus de la 5% la 3% din totalul solicitanților, iar avansul APIA să poată fi achitat de la mijlocul lunii octombrie în procent de 70% pentru schemele de plăți directe și de 85% pentru plățile din măsurile compensatorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till