• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de oi, întrebare pentru autorități: ”Ce facem cu lâna? Nu avem cui să o dăm nici pe degeaba!”

    Ramona Dascălu -

    Situație dificilă pentru crescătorii de ovine care nu au unde să dea lâna nici măcar pe gratis! Vasile Lucian Burlacu are 200 de oi și spune că în zona sa, în județul Bacău, nu se caută deloc lâna. Dacă anul trecut a reușit să o dea unui centru de colectare din Sibiu, pe degeaba, anul acesta nimeni nu mai este interesat să o ia.

    În comuna Agăș, județul Bacău, în gospodăria lui Vasile Lucian Burlacu, lâna de pe 200 de oi zace în saci, în căruță, de zile bune. Crescătorul spune că efectiv nu știe ce să facă cu ea, unde să o țină sau să o depoziteze.

    ”Am 200 de oi și acum, după ce am tuns oile, țin lâna încărcată într-o căruță și nici nu știu ce să fac cu ea. Am undeva la 800 de kilograme de lână. Mai sunt și alți crescători de oi de aici din zonă în aceeași situație ca a mea. Nu știu ce să fac cu ea, unde să o țin, unde să o depozitez că o plouă afară în căruță”, a declarat crescătorul de oi pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Acesta spune că a încercat să ia legătura cu autoritățile pentru a semnala problema cu care se confruntă, dar nu a primit niciun răspuns: ”Autoritățile nu zic nimic, liniște totală. M-am adresat și autorităților locale pentru că nu am ce face efectiv cu ea, unde să o duc. Am fost și la primărie și nu am primit niciun răspuns. Nu interesează pe nimeni. În condițiile astea, suntem nevoiți în ultimă instanță să îi dăm foc că altfel nu avem cum să scăpăm de ea. Autoritățile nu zic nimic acum când le întrebi, te lasă să faci și după aia acționează, te amendează. Dacă nu vor să ajungem să o ardem, să ne spună ce să facem cu ea, că nu pot să o țin o veșnicie în căruță, în fața casei. Pe această cale, întreb autoritățile: Ce facem cu lâna? Să ne spună unde să o ducem. Să facă ceva pentru valorificarea lânii sau măcar să o ia, să o ducă undeva”.

    Secretarul de stat George Scarlat a anunțat oierii că programul ”Lâna” e păgubos

    Crescătorul de oi băcăuan spune că pe actuala conducere de la Ministerul Agriculturii nu prea o interesează acest subiect: ”După informațiile pe care le deținem la ora asta, am înțeles că programul de minimis pentru lână o să pice anul acesta. Am fost la o ședință la Sibiu, în urmă cu o lună și ceva, la care a fost prezent și domnul secretar de stat George Scarlat, care a zis că programul cu lâna este mai mult păgubos. Deci, pentru actualul guvern nu este o prioritate lâna”.

    Anul trecut a dat lâna gratis, dar a luat subvenția de 2 lei pe kilogram

    Dacă anul trecut a reușit să dea lâna pe gratis la un centru de colectare sin Sibiu și să se aleagă și cu ceva bănuți de pe urma programului de minimis, anul acesta crede că nu va mai fi la fel de norocos.

    ”Nu se caută deloc lâna aici la noi în zonă, mai ales că provine de la oi țurcane și e lână aspră. E un centru pe aici în apropiere de noi, la Buhuș, dar e interesat doar de lână fină și alt centru în județ nu mai este. Anul trecut a venit cineva de la un centru din Sibiu și mi-a luat lâna. Am dat-o pe gratis, numai să scăpăm de ea, și eu m-am ales cu banii aceia de la stat, 2 lei pe kilogram, și cu banii pe care i-am luat am plătit tunsul oilor. Anul ăsta nu mai e interes nici din partea lor că ne-ar fi sunat până la ora asta”, a spus crescătorul de oi din județul Bacău.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării