• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O TORNADĂ I-A DISTRUS SOLARUL! Daniel Gârea, legumicultor: ”Nu știu dacă mai am puterea să o iau de capăt!”

    agrointeligenta.ro -

    Nimic nu anunța, în câmp, dezastrul cea avea să vină după-amiază, în jurul orei 16.00. O tornadă în toată regula a măturat efectiv solarul unuia dintre tinerii producători agricoli din satul Pitulicea, comuna Glodeanu Sărat, județul Buzău. La momentul în care s-a produs periculosul fenomen, fermierul Daniel Gârea se afla acasă, dar a auzit bubuitura când tornada i-a rupt structura la care a muncit luni de zile.

    Vârtejul s-a pornit din senin

    Imediat după Revelion, în ianuarie, Daniel Gârea a început construcția solarului de 1.300 de metri pătrați pe cont propriu. Era finalizată lucrarea în proporție de 95%, iar legumicultorul se pregătea să planteze primele răsaduri. ”Nimic nu a anunțat tornada. A fost o zi neobișnuit de caldă, cred că am avut 25 de grade Celsius și vânt deloc. Noi în zonă am mai avut astfel de fenomene, însă acum tornada, deși a fost de dimensiuni mari, a fost foarte localizată”, ne-a povestit fermierul la orele serii, când s-a întors din câmp, încă șocat de cele întâmplate.

    Pentru Daniel Gârea, lovitura primită este încă un necaz ce se adaugă la cele cu care deja se confruntă de când s-au instalat restricțiile de circulație în România, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Persoană fizică, legumicultorul își vinde producția pe cont propriu, pe ”piața liberă”, cum spune chiar el. Și este tare greu. La acest moment, fermierul are la recoltat numai castraveți, recoltă abia începută, și spera ca noul solar să îl ajute să își completeze veniturile. Acum nu știe dacă mai are forța și mai ales resursele pentru a o lua de la capăt: ”O parte din materiale cred că le mai pot folosi pentru a începe din nou să ridic solarul. Doar că de unul singur, îmi va lua săptămâni întregi, nu știu când o să termin. Și, în paralel, trebuie să muncesc și la în celălalt solar, unde am cultura pe rod. Nu știu dacă mai am puterea să o iau de capăt, cred că producție pe acest an sunt șanse mici să mai fac în noul solar”.

    Zonă lipsită de păduri

    De asigurare nu poate fi vorba: solarul distrus nu era nici măcar finalizat 100%. În plus, zona a fost lăsată în paragină, fiind predispusă parcă la apariția fenomenelor extreme. ”Nu este prima dată când se formează astfel de vârtejuri în câmp. Suntem într-o zonă fără păduri, cu lacuri secate. Avem zeci de hectare în jur, pe locul unor foste vii de CAP, dar unde acum nu mai e nimic, nu se cultivă nimic. Aici, pe coaste, dacă s-ar face plantări de copaci, am fi protejați, numai că de 30 de ani, de după Revoluție, nimeni nu a demarat niciun demers în acest sens. Vorbim despre terenuri ale statului care nu produs nimic, paragină. În astfel de situații, cu fenomene meteo cumplite, statul ar trebui să intervină și să acorde un sprijin, despăgubiri. Nu ne putem lupta la desfârșit, singuri, în fața naturii”, ne-a spus fermierul.

    Dacă puteți ajuta, vă rugăm să o faceți!

    Dacă în aceste momente dificile, puteți veni în sprijinul familiei Gârdea, orice mână de ajutor este binevenită. Fie că puteți ajuta la reconstrucția solarului, fie puteți veni în sprijinul lui Daniel pentru a-i ușura munca de vânzare a recoltei de castraveți, vă rugăm să luați legătura direct cu legumicultorul buzoian la numărul de telefon 0736.815.166 sau să ne sunați la numărul redacției: 0744.311.359.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an