• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 348,6 milioane de lei pentru crescătorii de oi şi capre. Vezi care va fi subvenția pentru acești fermieri

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR) a întocmit şi a trimis spre aprobare Guvernului proiectul de Hotărâre privind fondurile alocate în acest an crescătorilor de ovine şi caprine, sub forma plăţilor naţionale complementare. Suma totală este de 348.610.170 lei, urmând ca prima care se va acorda pe cap de animal să fie de circa 40 de lei. Crescătorii de ovine şi caprine din zonele defavorizate vor primi un ajutor financiar suplimentar de 4,5 euro pentru fiecare animal.

    “Se aprobă valoarea totală pentru plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2013, denumite în continuare prime, în limita sumei de 348.610.170 lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2014”- stabileşte proiectul de act normativ.

    Procedura de acordare a acestor prime este reglementată prin „Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 98/2010 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, în acord cu reglementările comunitare în domeniu, cu modificările şi completările ulterioare”.

    Potrivit acestor reglementări, prima pe cap de oaie sau de capră, care se va acorda în acest an fermierilor eligibili este de 40 de lei. Prima se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa agenţiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu.

    Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie să deţină un efectiv în exploataţie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicită prima trebui să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei. De asemenea, potrivit reglementărilor în vigoare, “numărul de animale trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013, iar cererea urmează să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite”.

    Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent că fermierii crescători de ovine din zonele defavorizate vor primi în acest an un ajutor financiar suplimentar de 4,5 euro pentru fiecare animal, după ce autorităţile au solicitat o derogare în acest sens la Bruxelles.

    Ultimele subvenţii

    La 1 ianuarie 2013, efectivele de ovine şi caprine din România însumau 10.099.500 de capete, cu 330.000 de capete mai mult decât în ianuarie 2012. Potrivit noii Politici Agricole Comune(PAC), începând din anul 2015, subvenţiile pentru ovine şi caprine, sub forma acestor prime, vor fi suspendate în toate ţările comunitare, urmând ca în viitor acest sector zootehnic să beneficieze de un alt sistem de ajutoare.

    Sursa: Capital


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd