• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Seceta îi lovește și pe crescătorii de animale! ”Primarul ne-a interzis să mai luăm apă de la fântâna din sat”

    agrointeligenta.ro -

    Situație fără precedent în satele românești unde seceta îi sperie pe localnici și îi presează pe primari să ia măsuri preventive pentru securizarea resurselor de apă pentru consum. Cum precipitațiile întârzie să apară, în localități începe să scadă nivelul de apă din fântâni, iar la cele cu adâncimi mici, apa a secat, astfel că s-a ajuns ca inclusiv pentru apa de băut, multe comunități să depindă de puțurile comunale forate la adâncimi mai mari. În acest context apare pentru primari întrebarea: cum se asigură accesul la apă atât pentru săteni, cât și pentru animale?

    Primarul l-a anunțat pe fermier să își schimbe sursa de apă

    În satul Visuia din comuna Miceștii de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, am întâlnit un caz aparte. Un fermier, crescător de vaci, reclamă că primarul i-a restricționat accesul la fântâna de unde lua apa pentru animale. Telefonul a venit direct de la primar, iar crescătorul spune că va fi obligat să parcurgă kilometri buni pentru a aduce apă animalelor.

    ”Azi dimineață, pe la ora 11 și ceva, aproape 12.00, îl sună primarul pe tata și îi spune să nu mai ducem apă la animale de la fântână pentru că nu mai au oamenii pentru consum. Acasă am două fântâni și niciun litru de apă în ele, am 24 de vaci mari si alte animale care consumă 4.000 de litri de apă la 3 zile de apa„, a povestit ieri, joi – 23 aprilie, pe Grupul Văcarilor din România, Tudorel Rus.

    Crescătorul spune că nu sunt probleme cu apa la fântână

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu Teodor Rus, administratorul fermei de familie din localitatea bistrițeană Visuia, tatăl tânărului Tudorel Rus care ne-a spus că de ieri de când a primit cumplita veste nu s-a schimbat nimic, primarul nerevenind asupra deciziei. ”Nu s-a rezolvat nimic. Apă este în fântână acolo, dar să nu mă duc eu să aduc apă că ar fi mai jos o altă fântână și să nu scadă în fântâna aceea apa, să nu mai aibă oamenii apă de băut. Asta ne-a zis domnul primar. Numai că fântâna e mereu plină de apă. Eu merg la două-trei zile și aduc o vidanjă de apă, nu aduc în fiecare zi. Dar sunt vreo două-trei persoane, plus primarul, care țin ca eu să nu mai iau apă pentru animale, să mă duc să aduc din altă parte”, ne-a spus Teodor Rus.

    La acest moment, ambele fântâni sunt pline ochi de apă: și cea de unde se ia apa pentru animale, și cea de unde vin sătenii să ia apă

    Ferma este aprovizionată cu apă adusă cu cisterna

    Ferma familiei Rus mai include și teren agricol, 20 de hectare pe care ia și subvenție și pe care se cultivă hrana animalelor. Astfel, vorbim despre o fermă care integrează producția vegetală. Laptele este vândut către fabrica de lactate Monor, iar procesatorul ridică o dată la două zile o cantitate de 470-480 de litri pentru care prețul este de 1,3 lei pe litru. Apă curentă în sat nu există, astfel că familia Rus face eforturi pentru a-și aproviziona ferma cu apă și pentru a ține animalele în viață. ”Nu am vrut să dau drumul animalelor la apă. Mergem noi cu vidanja și luăm, ne chinuim cum putem. Nu am vrut să ieșim cu animalele, să stricăm drumul, mizerie. Am vrut să fie bine pentru toată lumea. Alții vin și iau apă pentru a uda pomii, nucii. Pentru animale nu are cine să mai meargă”, spune fermierul.

    Primarul spune că vrea să protejeze sursa pentru apa de consum

    Am luat legătura cu primarul comunei Miceștii de Câmpie, Ioan Becan. Acesta ne-a spus că a aflat de nemulțumirile crescătorului Teodor Rus, dar că a fost nevoit să ia decizia de a-i comunica să meargă la altă fântână întrucât mai mulți oameni din sat s-au plâns că după ce fermierul vine cu cisterna, cea de-a doua fântână, din care se aprovizionează sătenii, rămâne fără apă.

    ”Altă fântână este, i-am spus să își aducă apă de acolo că de aici se folosesc oamenii mai în vârstă. Avem o fântână comunală foarte mare de unde se poate fermierul alimenta pentru animale. Nu e o problemă. Am vrut să prevenim o lipsă de apă, așa că am anunțat că tractoarele și cei care alimentează pentru animale să meargă în afara satului. Aici oamenii merg cu găleata și iau apă din fântână. (…) I-am și spus domnului crescător: mai pui un litru de motorină și mergi și iei apă de acolo, iar dacă nu va mai fi apă acolo sau vezi că scade, atunci mă anunți și vedem ce se poate face. Aici la noi dacă se consumă multă apă, riscăm să rămână sătenii fără apă de băut. Am dat dispoziție secretarului să facă o adresă ca cei care au ferme să nu consume apa din sursele folosite de oameni care își iau apă pentru consumul propriu. Sunt mulți care merg cu tractoarele, umplu cisterna și apoi merg acasă și își aruncă la ei în fântână. Am zis că preventiv să încercăm să ne limităm. Să nu facem abuz”, ne-a declarat primarul.

    Celaltă fântână este la o distanță de ”un kilometru și ceva”

    Edilul spune că oamenii i-au semnalat că fântâna de unde se aprovizionează cu apă nu mai are nivel după ce din cealaltă se trage apa pentru animale, cele două având aceeași sursă. ”Mi-a spus lumea, oamenii în vârstă mai ales: vă rugăm să luați măsuri că se gată apa și noi nu mai avem de unde să consumăm. Nu e nimeni absurd. Când o să vină ploile, revenim la normal, dar acum am vrut să prevenim orice probleme. Nu luam această măsură dacă știam că cei cu animale nu au alte surse de apă, iar în cazul despre care vorbiți, fermierul are vidanjă de 3.000 de litri și două tractoare, are posibilitatea de a se aproviziona de la altă fântână aflată la un kilometru și ceva, dar tot pe raza satului. Este drum asfaltat până aproape de fântână, este acces”, ne-a mai declarat primarul din Miceștii de Câmpie.

    Plan de rezervă: noi fântâni…

    În cazul comunei bistrițene, deja se iau în calcul și alte măsuri pe termen mediu pentru că este clar să tensiunile legate de sursele de apă vor continua. ”Am vorbit cu vicele în Primărie ca dacă situația continuă, să găsim un loc, pe pământ al primăriei, să mai facem niște fântâni, tot numai pentru animale. Numai că la acest moment, această soluție am găsit-o, ca cei care au posibilitatea să își aducă apă, iar oamenii în vârstă din sat să aibă acces să se aprovizioneze fără probleme”, ne-a spus primarul.

    …dar nu mai bine apă curentă, canalizare…utilități?

    Cu siguranță, dacă ploile nu își vor face apariția în curând, cazul de la Visuia îl vom vedea replicat și în alte comune. O tensiune, o teamă, o sete de apă la propriu și la figurat. O situație în care fermierii vor fi sacrificați de foarte mulți edili care vor să fie siguri că sursa de apă pentru consum este asigurată. Nu poți să îi condamni, așa este și corect. Păcat însă că, în 2020, ne luptăm pentru accesul la fântână, iar aceiași primari care ar fi trebuit să asigure apă curentă, canalizare, toate utilitățile, sunt acum în postura de a alege cine, cum, de unde mai  mai bea apă!


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru