• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri amendați de Garda de Mediu cu 150.000 de lei pentru nerespectarea legii!

    Angelica Lefter -

    Amenzi usturătoare aplicate fermierilor care nu au respectat prevederile legilor pentru protejarea mediului! Numai în primul trimestru al acestui an, conform datelor oficiale, comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au efectuat sute de controale neplanificate în baza acordului dintre AFIR-ANPM-GNM (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Agenția Națională pentru Protecția Mediului – Garda Națională de Mediu) și au aplicat numeroase amenzi. Fermierii au fost verificați dacă respectă bunele condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor sau pajiștilor permanente, în baza altui protocol, între APIA-GNM-IGSU (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Garda Națională de Mediu – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență).

    În primul trimestru al acestui an, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 120 inspecţii, conform planului anual, toate fiind neplanificate. În urma acestora, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 150.000 de lei.

    Controalele efectuate au acoperit majoritatea tipurilor de acțiuni de inspecție și control prevăzute de HG nr. 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu, se arată într-un comunicat al instituției.

    Au fost efectuate 68 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare, dintre care: 38 controale în baza protocolului între AFIR-ANPM-GNM pentru verificarea proiectelor depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul National de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Prin aceste acțiuni Garda Națională de Mediu contribuie la mecanismul de absorbție a fondurilor europene.
    Au mai fost efectuate 8 controale la UAT-uri în baza Protocolului APIA-GNM-IGSU privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

    Comisarii au desfășurat șapte controale în urma autosesizării, cinci controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 18 controale în urma sesizărilor, 22 controale dispuse de Comisariatul General, dintre care 16 controale privind calitatea aerului.

    „Urmare a acestor inspecții, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate 22 sancțiuni contravenționale, din care: 12 avertismente și 10 amenzi contravenționale, în valoare totală de 156.000 lei. Nu a fost aplicată nicio sancțiune complementară de suspendare a activității, confiscare bunuri, desființări lucrări, închidere activitate. Nu am înregistrat incidente/accidente de mediu”, se mai arată în comunicat de presă al Comisariatului Județean GNM din Botoșani.

    În această perioadă se desfășoară și verificări, prin care se urmăresc respectarea de către operatorii economici a prevederilor privind: calitatea aerului înconjurator, producerea, importul, distribuirea și utilizarea produselor biocide, producerea, comercializarea, manipularea, depozitarea, gestionarea ambalajelor și deșeurilor de produse de protecția plantelor, regulamentele REACH și CLP, punerea pentru prima data pe piață a produselor din lemn, confrom Regulamentului EUTR, Planul de Acțiune privind gestionarea si trasabilitatea deseurilor medicale, Planul de Acțiune Național privind supravegherea și controlul transferurilor de deșeuri, Orerațiunea Națională VEGHE -2020 în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (I.G.P.F), Inspectoratul General al Poliției Române (I.G.P.R.) și Direcția Generală a Vămilor (D.G.V.).


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor