• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de oi: Ne mor animalele de foame pe pășune, că nu e iarbă! Primăria ne-a spus să așteptăm să plouă!

    Angelica Lefter -

    Seceta din acest an a afectat nu numai culturile agricole, ci și pășunile pe care iarba nu a mai crescut. Dacă pentru culturile vegetale au fost constituite comisii și vor fi despăgubiți fermierii, problema pășunilor rămâne în aer. Crescătorii de animale se plâng că nu au hrană pentru acestea. Pe lângă costurile mari cu hrana, care trebuie cumpărată, oierii în special, spun că au început să le moară animalele de inaniție.

    Este și cazul familei Despa din localitatea Însurăței, județul Brăila. Mihaela și Mircea Despa dețin peste 500 de oi, dintre care 4 oi și 10 miei deja au murit de foame.

    Deși au loc de pășunat închiriat de la Primărie, nu îl pot folosi pentru că nu a plouat, iar pământul este lipsit de iarbă. Oamenii au apelat la autoritățile locale pentru a-i ajuta în achiziționarea țevilor care să transporte apa de la motopompă pe pășune pentru a iriga terenul.

    Mihaela Despa a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a fost intrigată de răspunsul reprezentanților primăriei: ”Avem 500 de oi și vreo 100 de miei. Ne-au murit 4 oi și 10 miei de foame. Noi avem islaz, pășune închiriată de la Primărie, dar nu au ce să mănânce animalele. Ne cer 150 de lei pe hectar, noi plătim pășunea, avem 43 de hectare de pășune, dar ne mor oile, este secetă mare pe islaz! Dacă mergem la primărie să spunem, nici nu ne bagă în seamă! Am vorbit cu doamna viceprimar și ne-a spus să așteptăm că mâine plouă! Primăria să ne ajute să udăm, să ne dea câte o coloană, să punem toți crescătorii de animale mână de la mână să putem uda! Am făcut comandă de motopompă, dar nu avem țevi, cu ce să udăm, numai cu motopompa aceea, nu putem! Noi tragem apa, dar nu ne trebuie coloană? Sunt mulți ciobani în zonă, toți se plâng.”

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au sunat la Primăria orașului Însurăței pentru a lămuri situația. Viceprimarul Florentina Carșote recunoaște că a stat de vorbă cu un crescător de animale chiar în această dimineață, 28 aprilie, dar ne-a transmis că investiția pentru pășune ține de cei care au închiriat, nu de Primărie.

    ”Astăzi dimineață (n.r. 28 aprilie) am avut o discuție cu doamna Despa. Știm că este o problemă cu seceta. Primăria s-a implicat pentru a găsi soluții pentru crescătorii de animale, doar nu suntem într-un glob de sticlă, să nu ne intereseze problemele oamenilor, mai ales că au și pășune de la noi! După discuția cu doamna, a rămas să vină la primărie pentru a găsi o soluție. Ei primesc subvenții de la APIA pentru acest teren, nu cred că-și fac crescătorii de animale treaba, ei trebuie să aibă grijă de teren. În contractul de închiriere au condiția să îngrijească pământul, nu doar să ia subvenția de la APIA. Am înțeles că și-au cumpărat o motopompă și urmează să irige, însă e treaba lor să investească în propria afacere, căci creșterea animalelor este și o afacere”, ne-a declarat viceprimarul localității Însurăței.

    La rândul său, secretarul orașului Însurăței, Fănica Pârlog, a adăugat că actul normativ în care sunt prevăzute despăgubirile fermierilor cauzate de seceta pedologică nu prevede și despăgubiri pentru pășune, ci numai pentru suprafețele cultivate. Cere în schimb o modificare a actului normativ, pentru a-i putea ajuta și pe crescătorii de animale: ”În cheltuielile eligibile nu există niciun ordin al ministrului care să reglementeze această problemă. Noi, conform contractului de închiriere le-am pus la dispoziție pajiștile permanente, iar apoi, conform contractului și conform regulamentului ei au și niște obligații. Acum că a fost secetă, vor fi exonerați de răspundere, dacă sunt verificați de către APIA, ar fi în măsură să nu le suspende plățile. Pentru secetă este un ordin la ministrului, dar nu face referire la pajiștile permanente, numai la terenurile agricole. Au venit oameni au făcut constatări, de la comisia constituită prin ordinul Prefectului, de la Brăila, este în analiză, dar în ceea ce privește pajiștile permanente nu există un act normativ care să reglementeze această problemă, să vină să facă înștiințare și să vină comisia constituită la nivel Județean pentru a analiza și a dispune în ultimă instanță. Dacă se va aduce o modificare la ordin oamenii vor depune înștiințările, noi am primit pentru tot ce a fost culturi de toamnă.”

    Cum informațiile sunt ușor contradictorii, jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au cerut lămuriri și la directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Brăila, Traian Cismaș.

    ”Am avut o discuție, chiar astăzi (28 aprilie) cu domnul primar din Însurăței, dânsul nu mi-a spus nimic despre seceta care a distrus pășunile. Noi am discutat despre secetă, dar pentru culturile agricole. Am făcut comisii, culegem rapoartele de la UAT-uri, am fost pe teren. În actul normativ nu spune despre o cultură anume, spune suprafața agricolă afectată (deci inclusiv pășunile – n.r.). Noi ne-am canalizat, că acestea au fost discuțiile cu fermierii, în prima fază, pe culturile înființate în toamnă, dar cred că vor fi probleme și la culturile înființate în această primăvară. Nu mi-au spus problema aceasta cei de la Primărie. Mă gândesc că doamna viceprimar s-a gândit că APIA trebuie să facă constatarea pe pășuni”, a declarat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Brăila, Traian Cismaș.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto