• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier țepuit cu 63.000 de euro! ”Am plătit în 2018 două utilaje care nu mi-au ajuns nici până în ziua de azi!”

    Ramona Dascălu -

    Un nou caz al unui fermier care a dat banii pentru a-i fi livrate utilaje, însă acestea nu ajung la el în fermă așa cum prevede contractul semnat cu aceeași firmă cu care și alți agricultori au luat țeapă: Z&A Agriculture KFT.

    După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris anul trecut despre necazul a doi fermieri, dintre care unul a plătit un avans de 21.800 de euro, iar celălalt a achitat suma de 145.000 de euro, reprezentând plata integrală a unui tractor agricol, și niciunul dintre ei nu a primit utilajul agricol pentru care a plătit și nici banii înapoi, iată că acum ies la iveală noi cazuri de înșelăciuni imputate aceleiași firme – Z&A Agriculture.

    Zilele acestea, am fost contactați pe numărul de redacție de către Sorin Gabriel Micșa, din sat Igriș, comuna Sânpetru Mare, județul Timiș, care ne-a povestit cum firma Z&A Agriculture nu i-a livrat nici în ziua de azi două utilaje agricole, un selector de cereale și un plug, pe care le-a plătit integral încă din primăvara lui 2018.

    Din 11 utilaje comandate și plătite, numai 9 au fost livrate

    ”În 2017 am semnat contractul de achiziție a unui pachet de 11 utilaje agricole cu firma Z&A Agriculture. Din cele 11 utilaje,  mi-au fost livrate nouă și două nu mi-au mai fost livrate nici în ziua de azi. Și primele nouă utilaje luate de la ei au venit cu întârzieri mari, de luni de zile, dar măcar au ajuns, în schimb astea două utilaje de doi ani de zile nu mai vin. În aprilie 2018 am făcut ultima plată către ei și acele ultime două utilaje, în valoare de 63.000 de euro, pe care le-am plătit, nu au mai venit. Este vorba despre un selector de cereale și un plug. De atunci, am primit doar amânări, că săptămâna viitoare, că e Paște, că e Crăciun, că e sărbătoare, tot felul de scuze și de minciuni. Până la urmă nu au mai venit deloc și nici nu cred că o să mai vină vreodată”, a declarat Sorin Gabriel Micșa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Promisiunile distribuitorului de utilaje nu s-au împlinit

    Fermierul spune că în acest interval de doi ani de zile a făcut tot ce i-a stat în putință ca să intre în posesia utilajelor agricole pe care le-a plătit. A dat telefoane peste telefoane, a mers în repetate rânduri chiar și la sediul firmei în cauză pentru a sta de vorbă cu asociații, dar tot ce a obținut după atâtea zbateri au fost doar niște promisiuni, care nu au fost niciodată respectate: ”Asociatul român al firmei de unde am cumpărat utilajele, Sorin Aioanei, răspunde la telefon, dar de fiecare dată a doua zi după ce îl sun. El se sustrage spunând că a fost doar un simplu angajat. Asociatul italian răspunde la telefon o dată pe săptămână, promite marea cu sarea și la mine tot nu ajunge nimic. Am mers periodic și la ei la sediu la Arad să-i întreb când se livrează, de ce nu se livrează și ei tot ziceau că încă nu au reușit cu banca, ba e că e sărbătoare și că nu se lucrează în Italia, invocau tot felul de motive ca să nu livreze”.

    A depus plângere penală împotriva firmei de utilaje

    După ce toate speranțele ca utilajele să mai ajungă la el în fermă s-au năruit, anul acesta, Sorin Gabriel Micșa s-a hotărât să își angajeze un avocat și să depună plângere penală împotriva celor care l-au înșelat. Acesta a fost urmat în demersul său și de alte două persoane, tot din județul Timiș, care au fost la rândul lor înșelate de aceeași firmă care vinde utilaje agricole. Până acum însă nu i-a chemat nimeni la audieri.

    ”În ultimă instanță, anul ăsta am mers la un avocat și am depus o plângere penală. Împreună cu mine a mai depus plângere un băiat de la mine de aici din zonă, Renu Adrian, care și el este păgubit de această firmă, dar are o sumă mai mică, undeva la 20.000 de euro, și încă un domn păgubit, Branga Costel, tot din zonă, și la el este suma mult mai mare, în jur de 230.000 de euro. Noi am depus plângerea penală la Parchet la Arad, pe 18 februarie anul acesta, dar nu ne cheamă nimeni la audieri, nici pe noi, nici pe ei. Avocatul tot depune sesizări, dar nu primește niciun răspuns. Și acum, în contextul actualei pandemii, nu-l mai primesc pe avocat nici măcar în audiență. Eu nu înțeleg de ce autoritățile nu iau atitudine. Noi am făcut plângere penală pentru înșelăciune și plângere penală pentru grup infracțional organizat și cei de la Parchet de la Arad au respins, în doar trei săptămâni de când am depus plângerea, acuzația de grup infracțional. Mi se pare ceva în neregulă aici, mai ales că erau trei persoane, erau doi italieni în firmă în Ungaria și asociatul român și din spusele lor am înțeles că al doilea asociat italian ar fi ieșit din firmă, dar acum nu știu care este adevărul”, ne-a explicat fermierul.

    Singura speranță care i-a mai rămas este ca autoritățile să facă într-un final dreptate: ”Eu cred că dacă autoritățile nu o să se ocupe de acest caz, și nu o să-i tragă la răspundere, noi nu vom mai primi nimic. Problema e că noi am făcut credite ca să luăm aceste utilaje, plătim rate, dobânzi”.

    Cum nici în cazul celorlați fermieri care au reclamat firma Z&A Agriculture, promisiunile reprezentantului acestei firme – Sorin Aioanei, nu au fost respectate – oamenii nu au nici astăzi utilajele în fermă sau banii returnați, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încetat orice dialog cu acesta și va susține orice demers în justiție pe care fermierii îl întreprind pentru recuperarea pagubelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Revoluție în zootehnia românească: Bălțata Românească cu producție de 40 de litri de lapte pe zi