• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CLIMATOLOG ROMÂN: ”E clar că ne îndreptăm către FENOMENE EXTREME!”

    Angelica Lefter -

    Se anunță un an greu pentru fermieri, dar și pentru întreaga omenire. Seceta pedologică din acest an, care a cuprins întreaga țară și nu numai, nu poate fi stopată nici dacă plouă. Mai mult, specialiștii spun că este foarte posibilă și o secetă hidrologică.

    Climatologul Roxana Bojariu a declarat, într-o intervenție la Digi24, că nivelul de apă din sol nu poate urca, chiar dacă plouă, din cauza temperaturilor ridicate și a fenomenului de evaporare a apei.

    ”Efectul reducerii precipitațiilor și al creșterii temperaturii, deci creșterea evaporației a ceea ce a mai rămas din nivelul de apă din sol înseamnă o secetă în sol. Dacă nu va ploua vor fi influențe în debitele râurilor, vom vorbi de secete hidrologice. Suntem într-o situație asemănătoare, bineînțeles care diferă, dar luând ca reper luna aprilie și precipitațiile din această lună, în ultimii 60 de ani cea mai secetoasă lună aprilie a fost în 2007. A fost un an în care, tot așa, iarna a fost caldă, fără zăpadă multă, și din păcate în vară am avut secetă puternică”, a spus Roxana Bojariu.

    Chiar dacă luna mai, considerată cea mai ploioasă din an ar putea aduce un echilibru, este posibil ca fenomene precum vijeliile sau tornadele să-și facă apariția, avertizează cilmatologul Roxana Bojariu.

    ”Nu știm efectiv cum va evolua situația acum pentru că sunt încă multe lucruri care pot să intervină și poate că luna mai, care climatic vorbind este cea mai ploioasă lună de primăvară va putea să aducă un oarecare echilibru, dar e clar că ne îndreptăm iarăși către fenomene extreme și atunci când nu e val de căldură avem aceste furtuni puternice în care chiar dacă plouă mult, avem o cantitate mare, apa nu încarcă suficient solul. Anul 2020 are șanse mari să depășească anul record 2016 și asta chiar în absența fenomenului El Nino în Pacific. (…) S-ar putea să batem recordul din 2016, asta înseamnă în media globală fenomene extreme peste tot. Deja colegii noștri de peste ocean estimează că sezonul uraganelor în Atlantic ar putea fi unul mai puternic decât în mod obișnuit. Evident că și alte fenomene, precum valuri de căldură, precipitații foarte intense, manifestări tornavice ar putea să apară pe zona continentală la altitudinile medii”, mai spune climatologul.

    În ceea ce privește temperaturile, acestea sunt în creștere continuă pe întregul glob, iar fenomenul încălzirii climatice își face apariția mai devreme decât au preconizat specialiștii. Roxana Bojariu este de părere că o reluare a activității economice trebuie să se facă structural, iar o schimbare a modului de trai ne-ar putea salva de la un dezastru mondial: ”Ar însemna să ne situăm în jurul unei temperaturi cu 1,2 grade Celsius mai mari decât nivelul pre-industrial, adică acela din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și știm că prin tratatul de la Paris avem ca țintă ca până la sfârșitul secolului să atingem temperaturi medii anuale, cam de 1,5 grade Celsius dacă vrem să ținem temperaturile sub control și dacă vrem să ne putem adapta schimbării climei.(…) Problema este atunci când revenim și repornim economia să o facem având în minte această țintă de a reduce emisiile structural, de a modifica până la urmă felul în care muncim și trăim pentru că altfel vor apărea probleme care ne pun în situații de netrecut aproape. ”


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului