• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a aprobat sumele pentru plata sprijinului cuplat către 41.000 de fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Guvernul României a aprobat plafoanele pentru achitarea sprijinului cuplat din sectorul vegetal, a anunțat în această seară, după ședința de Guvern, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Șeful de la MADR a precizat că suma totală alocată – 85 de milioane de euro, acoperă subvențiile a 41.000 de fermieri. Banii vor fi virați de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în zilele următoare, după ce decizia Guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial și se va anunța cuantumul pentru fiecare cultură care beneficiază de sprijin cuplat la hectar.

    Pentru agricultura românească, (…) Guvernul României a adoptat 4 măsuri de sprijin. Prima se referă la Hotărârea privind plafoanelor alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Plafonul maxim aprobat a fost de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt 41.000 de fermieri care activează în sectorul vegetal și care au accesat aceste măsuri de sprijin. Vreau să fac aici o precizare: anul trecut, la 1 august, fostul Guvern a comunicat Comisiei plafoane care au nemulțumit pe multe categorii de fermieri. Am revenit asupra deciziei, am comunicat Comisiei și am primit aprobarea să rearanjăm aceste plafoane astfel încât să creăm pe de-o parte echitate, dar și să asigurăm profitabilitatea celor care lucrează în sectoarele respective”, a declarat ministrul Agriculturii.

    Plafonul maxim aprobat are valoarea de 85.506.500 de euro, echivalentul a 406.121.672 de lei și se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020. Beneficiarii acestui act normativ sunt circa 41.000 fermieri din sectorul vegetal care au accesat măsurile de sprijin cuplat pentru culturile prevăzute la art. 1 din HG nr. 219/2015 și au îndeplinit condițiile de eligibilitate.

    Plafoanele aferente fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal sunt distribuite astfel :

    a)  33.434.000 de euro pentru soia;
    b)  16.354.250 de euro pentru lucernă;
    c) 440.000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe;
    d) 102.130 de euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
    e) 4.902.200 de euro pentru orez;
    f)  840.000 de euro pentru sămânţă de cartof;
    g) 131.760 de euro pentru hamei;
    h) 18.752.000 de euro pentru sfeclă de zahăr;
    i) 1.190.860 de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
    j)  9.340 de euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
    k) 6.316.200 de euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
    l) 510.000 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
    m) 2.523.760 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

    Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare tip de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal menționate mai sus la suprafețele eligibile pentru anul 2019.

    ”Menţionăm că transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au realizat astfel încât, în cazul culturilor care nu au atins limita de suprafață notificată, cuantumul pe unitatea de măsură să asigure profitabilitatea”, precizează MADR.

    Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se efectuează în lei, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019.

    Termenul limită pentru plata subvențiilor APIA din Campania 2019 este 30 iunie 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!