• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Cosmin Olteanu: ”Nu mai vrem rachete antigrindină în Prahova! Ministerul să lase norii în pace, să-și lase ploaia! Ni s-au pârjolit culturile!”

    agrointeligenta.ro -

    Rachetele antigrindină ne-au gonit norii aducători de ploaie! Un cunoscut fermier din judeţul Prahova face apel la autorităţi, în special la Ministerul Agriculturii, să nu mai lanseze rachete antigridină în asemenea perioade de secetă extremă. Agricultorul Cosmin Olteanu spune că din cauza celui mai recent ”tir”, ploaia a ocolit terenurile agricole din zona, fermierii ajungând la disperare. Luni, o delegație de agricultori se va întâlni cu prefectul județului Prahova, Cristian Ionescu, pentru discuta problema care reapare an de an.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-a intervievat pe Cosmin Olteanu, lider zonal în domeniul morăritului și panificației prin Oltina SRL și totodată unul din cei mai performanți fermieri din județul Prahova, exploatează prin Agronatura SRL o suprafață de 4.500 ha de teren.

    Păsul cel mai mare al acestuia este, de ani buni, absența precipitațiilor, pe care producătorul o pune îndeosebi pe seama unei cauze antropice: ”Sunt un fermier care nu fac jocul nimănui, însă pur și simplu m-am săturat. Rachetele antigrindină sunt la noi în zonă de mulți ani, de 9-10 ani, dacă nu mă înșel. Nu pot spune exact fiindcă deși pe partea de morărit mă ocup de 20 de ani, pe partea de agricultură sunt implicat doar din 2011. Însă aud tot timpul de la fermieri cu experiență de decenii, că până să fie implementate bateriile de rachete, făceau producții record, în timp ce, de când sunt rachetele, în fiecare an sunt mari, mari probleme cu producțiile. Azi, de pildă, m-a sunat un fermier cu state vechi și mi-a zis cătrănit: ”Cosmin, pe vremuri când puneam porumb românesc făceam 12 t/ha, iar când puneam porumb străin, făceam 13 t/ha. Asta până la apariția rachetelor. Și de ani de zile vedem cum situația se repetă anual. Am ajuns să spunem că suntem mulțumiți când facem 6-7 t/ha. Asta din cauză că nu ne mai plouă». Altul, un fermier de 70 de ani, mi-a spus că n-a văzut niciodată să se pârjolească la propriu culturile pe câmp. Mi-e așa să mă duc. Pe mine mă ia capul când mă duc să-mi văd culturile. E pârjolit tot. Sunt culturi care se întorc deja. Am început să semănăm altceva în loc”.

    Cosmin Olteanu, prin intermediul organizației profesionale în care e membru activ, aude aceleași lamentații neputincioase din partea fermierilor prahoveni: ”În mari părți din județ, ca tendință generală multianuală, ploile vin doar zonal sau deloc. Concluzia la care au ajuns cvasimajoritatea fermierilor cu terenuri în Prahova e că acest declin al precipitațiilor se explică prin faptul că toate ploile care vin sunt bombardate cu rachete. Încă din 2013 am încercat să facem noi, fermierii locali, o acțiune de conștientizare a efectelor secundare potențial nefaste pe care utilizarea rachetelor antigrindină le poate genera. Nu reușim să ne facem înțeleși. Nu vrea să ne asculte nimeni. Toată lumea îi ascultă pe cei care coordonează acest program antigrindină. Adică cei care ne iau banii din impozite și taxe și apoi cu ei cumpără rachete cu care sperie norii. E un program extrem de costisitor din punct de vedere financiar pentru statul român, însă beneficiile aduse de aceste rachete sunt extrem de discutabile. Din întreaga suprafață agricolă a județului, care e de aproape 270.000 ha, circa 143.000 ha sunt arabile, 110.000 ha sunt pășuni și fânețe, în timp ce livezi sunt doar 9300 ha, iar vii vreo 8200 ha. Probabil că justificarea utilizării rachetelor e protejarea unei fracții a producțiilor horticole, însă ea se face cu sacrificarea restului fermierilor din județ. Eu am 55 ha de viță de vie nou plantată. Deci discutați cu un om care are crama în construcție și, totuși, eu cer interzicerea rachetelor, fiindcă de peste tot în jur aud jelaniile confraților fermieri care spun că rachetele au nenorocit oamenii. Lăsând deoparte fermierii care practică agricultură la nivel profesionist, mai e și categoria oamenilor fără voce. E vorba de dramele acei săteni cu 1 hectar fiecare, care pun o grădină cu roșii, fasole, cartofi. Ei ce să dea la animale dacă li se usucă lucerna pe câmp?

    Omul de afaceri prahovean militează pentru recreionarea politicilor publice în domeniu la nivel de județ, ca acestea să fie în consonanță cu doleanțele majorității producătorilor locali: ”În rândul colegilor de breaslă din Prahova există un consens cvasiunanim că rachetele distrug agricultura. Pământul crapă sub ochii noștri. Ieri era cât pe ce să avem parte de prima ploaie care venea peste noi. Era o ploaie din munte. A început să plouă de la Văleni mai departe, se vedea frumos. A dat la Văleni 30 l/mp și se îndrepta spre noi. Apoi au dat zeci de rachete și ploaia a dispărut. Rachetele sunt peste tot, sunt în deal și atunci când se trage în nori cu ele, vedem cu ochii noștri de ani de zile cum stopează toate ploile. Când se trage cu rachete le auzim bubuitul, noaptea le vedem. Se trage noaptea, se trage dimineața… Orice nor vine, se trage. Nu mai avem voie la ploaie. Suntem condamnați aici. Trebuie să facem ceva să oprim acest măcel. Distrugerea agriculturii la noi în județ nu seceta o face, ci rachetele o fac. Noi nu am cerut ministerului să ne apere cu rachete de nimic. Să nu ne mai protejeze împușcând norii, ci să ne lase să ne facem culturile. Estimez la 90% numărul fermierilor din Prahova cu o opinie defavorabilă rachetelor. Când ai un procent atât de mare de percepție negativă în rândul unei categorii profesionale, e cazul să îți schimbi politicile publice, fiindcă până la urmă, din truda noastră pe ogor se plătesc impozite și taxe. Din acești bani se cheltuie sume exorbitante pe aceste rachete, care, traduse în cheltuieli publice anuale per hectar agricol deținut în Prahova, sunt uriașe. Vedem că și în alte părți ale țării unde au fost montate rachete, cum e cazul Iașiului, și acolo sunt probleme. Fermierii nu le vor. Am o întrebare pentru decidenți: «N-am cerut rachete. Dacă noi nu le vrem, de ce ni le dați?». Ar trebui să le ducă acolo unde fermierii le cer. De ce nu le duc la Giurgiu, sau la Teleorman, sau la Constanța? Oare care ar fi reacția fermierilor din acele zone dacă s-ar trezi cu ele pe cap? Sau ce ar răspunde dacă ar fi întrebați: «Vreți să vă aducem în județ o baterie de rachete?»”.

    Din considerentele expuse mai sus, fermierii din zonă au cerut organizarea unei întâlniri cu Prefectul de Prahova, ca să identifice o soluție privitoare la salbele de rachete antigrindină care brăzdează cerul. Luni la ora 11.00, prefectul, ca reprezentant în teritoriu al Guvernului, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, va primi o delegație formată din doar o mână de fermieri, în ciuda dorinței exprimate de câteva zeci de fermieri de a fi prezenți pentru a-și prezenta dramele proprii în lupta lor pentru picăturile de apă care nu mai cad din cer”.


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri