”Sprijiniți-vă fermierii! S-ar putea, la anul pe vremea asta, să nu mai aveți pe cine!”
agrointeligenta.ro -Așteptări și dezamăgiri! Una dintre cele mai performante cooperative din România trage un semnal de alarmă cu privire la situația valorificării produselor agricole care, în raport cu anul trecut, se face la prețuri mult mai mici. Tot prin comparație, costurile de producție, în cel mai bun caz, s-au menținut la același nivel!
Cooperativa Lunca Someșului Mic reprezintă unul dintre modelele de asociere din agricultura românească. Cel mai mare secret al succesului acestei organizații este Anca Marcu, directoarea executivă a cooperativei, cea care reușește să organizeze activitatea agricolă și de vânzare, ținând costurile sub control și câutând mereu soluții pentru optimizare și profit mai bun. Dacă la începutul lunii aprilie, Anca Marcu se arăta optimistă cu privire la mersul vânzărilor, la comenzi, începutul lunii mai o găsește dezamăgită de prețurile în scădere al produselor autohtone.
Iată mesajul, dar și analiza făcută de Anca Marcu cu privire la piața produselor agroalimentare:
”Sprijiniți-vă fermierii! S-ar putea, la anul pe vremea asta, să nu mai aveți pe cine!
Sună dur ceea ce spun? Să va explic…
Piața e oscilantă și disfuncțională în această perioadă, iar la Cooperativă am fost atentă la creșteri și descreșteri. Am muncit mult luna trecută, am simțit pe ”oasele noastre” și ne așteptam la o creștere a cifrei de afaceri față de anul trecut. Am avut surpriza neplăcută să constatăm o scădere, datorată, evident, prețurilor.
Cum despre prețuri nu avem voie să vorbim, va prezint procente:
🔻Ceapă verde – scădere a prețului de 38%, față de aceeași perioada a anului trecut;
🔻Salată, pătrunjel, leuștean – 6% scădere;
🔻La gulie avem o scădere procentuală de 12%;
🔻Ridichea e singură care reușește să se mențină. Preț constant!
🔻Varza noastră cea de toate zilele – 55% scădere!!!
Să ne uităm și la cheltuieli, zic: salarii- constant, taxe de certificare – constant, consumabile – constant, ambalaje – constant, chirie – dublu față de anul trecut (pe aceleași condiții și suprafețe) + o taxa nouă de parcare în incinta Agro Transilvania. Să traiască nașul mare!
Primul meu gând merge spre fermieri, atât ai noștri din cooperativă cât și ceilalți, care nu au nici avantajul desfacerii sigure a produselor lor. Au investit probabil destul de mult în primele luni ale anului, și-au încălzit solariile cu costuri ridicate având în vedere temperaturile scăzute, au îndurat seceta, au muncit că robii și acum se uită la ea marfă…O dăm sau o aruncăm?
Cea mai mulțumită persoană cu care am stat de vorbă anul acesta e un bișnitar. Îi rădeau ochii atunci când povestea despre câștigurile din perioada sărbătorilor. L-am ascultat cu un nod în gât. N-am făcut atâta profit într-o luna întreagă, cât a făcut acel om în 2-3 zile.
În fiecare an, îmi stabilesc singură targetul, și fac grafice lună de lună pentru a mă menține motivată. De obicei sunt puțin sub ceea ce îmi propun. Anul acesta, singurul target e să fim în picioare și sănătoși la anul pe vremea asta și, spre deosebire de anii trecuți, e musai să-l depășesc.
Măcar ne prinde spovediți!”