• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MADR: Subvenție pentru procesatorii care folosesc NUMAI LAPTE ROMÂNESC și nu au datorii către fermieri!

  Angelica Lefter -

  Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a anunțat, în conferința de presă de astăzi, marți – 5 mai, sprijinirea cu bani europeni a procesatorilor care pot face stocare de produse lactate. De acest tip de ajutor din fonduri europene vor beneficia procesatorii care lucrează exclusiv cu lapte românesc și care nu au datorii către fermieri.

  Comisia Europeană a comunicat că măsură de sprijin ce se poate în acest an este pentru stocarea privată, la produse lactate: unt, lapte praf, brânzeturi, dar și la carne. Ministrul Agriculturii a declarat, astăzi, că suma alocată României pentru stocarea privată este de 931.000 de euro, o sumă pe care o consideră mică:

  ”Vreau să le transmit că ne gândim să utilizăm și această sumă, chiar dacă este mică și să găsim o modalitate pentru a compensa stocarea privată. Va trebui să evaluăm care sunt acei procesatori care au posibilitate de stocare, să analizăm foarte bine toate datele pe care le putem obține atât prin DSV-uri și prin Direcțiile agricole județene privind raportările de prim-cumpărători la lapte, de asemenea, observatorul laptelui, astfel încât dacă vom lua această decizie de stocare privată, să venim atât în sprijinul procesatorilor care au probleme cu stocurile, dar în același rând indirect cu colaboratorii lor principali și anume cu fermierii pentru că sunt convins că după trecerea acestei crize, vom avea nevoie în continuare de producții de lapte lși de fermieri. De aceea nu aș vrea ca în această perioadă grea presiunea să fie doar asupra fermierilor care produc lapte și procesatorii să ofere preț pe kilogramul de lapte foarte scăzut astfel încât unii dintre fermieri să nu mai reziste pe piață și să renunțe. Ar fi foarte grav acest lucru pentru că în opinia noastră, începând din august-septembrie vor fi necesare cantități mari de lapte și vom avea nevoie de acești fermieri și de animalele lor pe care le au acum în producție.”

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a specificat că toți procesatorii care vor accesa această formă de sprijin trebuie să îndeplinească anumite condiții.

  ”Dacă vom reuși să găsim o schemă de a stimula această stocare privată în domeniul produselor din lapte, beneficiarii, vor fi și cei care au această capacitate de stocare, dar avem patru condiții care trebuie respectate: în primul rând să se respecte contractele încheiate cu fermierii, apoi toți procesatorii care vor accesa această formă de sprijin trebuie să fie la zi cu plata laptelui către fermieri, apoi produsele stocate care se vor lua în calcul trebuie să conțină 100% lapte materie primă din România și iarăși foarte important, produsele stocate privat care se vor lua în calcul pentru acordarea sprijinului trebuie să conțină 100% lapte și nu înlocuitori. Acestea vor fi condițiile de la care vom începe să gândim această schemă de sprijin de la care vom începe să putem utiliza și suma venită de la Comisia Europeană pentru stocarea privată”, a specificat ministrul de resort, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la Ministerul Agriculturii și Dezoltării Rurale (MADR).

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Incendiu la o mare fermă din România! Pompierii s-au luptat cu flăcările timp peste 24 de ore! Director DAJ: Subvenția din Programul Tomata s-a calculat la 10.784,53 lei/fermier! Ghiță Ciobanul: De ieri sunt președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor prin decizia membrilor fondatori!

  Ultimele știri

  Funcționarii APIA, scoși din comisiile de evaluare a secetei. Localizarea parcelelor – o problemă! CADASTRU GRATUIT 2020: Lista cu cele 261 de comune unde încep lucrările de cadastrare! Fermierul care a intrat în greva foamei și-a dus vacile în curtea primăriei!

  Căutare în articole