• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Vasile Mingîță așteaptă comisia de secetă ca să întoarcă grâul și să pună porumb!

    Angelica Lefter -

    Ploile din ultima perioadă oferă fermierilor speranță, în contextul în care culturile de grâu au fost major afectate de secetă și îngheț, pentru întoarcerea acestora și cultivarea porumbului. Din păcate, foarte puține suprafețe au fost evaluate, pentru ca fermierii să își permită să întoarcă aceste culturi. Restul așteaptă și acum comisiile, care se dovedesc sufocate de numărul mare de exploatații care trebuie evaluate.

    Vasile Mingîță este un fermier din județul Ialomița, comuna Miloșești, care a apelat la FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei cu o problemă pe care o au și alți agricultori la nivel național. Fermierul ialomițean cultivă în total 180 de hectare pe raza județelor Ialomița și Buzău. 75 de hectare sunt cu grâu și restul cultivate cu alte culturi de primăvară. Dintre acestea, 65 de hectare cu grâu se găsesc în județul Ialomița, unde comisiile de evaluare încă nu au ajuns.

    ”Comisia a ajuns doar pe suprafețele din județul Buzău, ieri am fost acolo și a constatat comisia culturile calamitate. În schimb, în Ialomița, unde am 65 de hectare de grâu, comisia nu a ajuns. Am depus cerere de la data de 1 aprilie. Nu sunt numai eu, toți fermierii care au culturi în zonă sunt în aceeași situație. Până acum nu a ajuns nicio comisie, nu știm ce să facem, am vrea să întoarcem cultura, dar cum justificăm la APIA că noi am avut grâu și am întors? Am vrea să punem porumb. Sunt calamitate 50 de hectare sunt 100% și restul cam 60%. Primăria spune că a trimis mai departe documentele cu cererile noastre. Ne-a informat că s-a format comisia, dar la noi nu a ajuns”, a spus fermierul ialomițean pentru Agriointeligența – AGROINTEL.RO.

    Vasile Mingîță a explicat că paguba sa se ridică la peste 2.500 de lei pe hectar, la momentul actual. Dacă nu va reuși să planteze porumbul la timp, aceasta va fi și mai mare:

    ”Nu m-am gândit la despăgubiri, dar să vină comisia să vadă, ca să putem întoarce culturile. Fermierii sunt bulversați nu știu ce să facă! Am înțeles că ar ajunge comisia deocamdată doar la fermierii foarte mari, dar și noi suntem mulți, iar alții ca mine au și 500 de hectare calamitate. A plouat acum, avem 47 de litri de apă pe metru pătrat și ar fi propice pentru întoarcerea culturii și cultivarea cu porumb. Am fost astăzi la primărie, dar la Registrul Agricol nu am găsit pe nimeni, ei lucrează acum, în perioada aceasta, din cauza pandemiei de coronavirus, o zi cu o zi. Astăzi nu i-am găsit, poate mâine. Dacă nu întorc cultura, să pun porumb, o să am o pagubă de peste 3.500 de lei la hectar. Dacă reușesc să întorc la timp, poate voi ave ao pagubă de peste 2.500 de lei la hectar. Culturile au fost calamitate, după părerea mea, din cauza secetei și înghețului. Nu avem sisteme de irigații, canalele sunt departe, la 10 kilometri, nu avem nici stație de pompare.”

    Între timp, Direcția Agricolă Ialomița a trimis pe teren 7 echipe. Prea puține pentru a face față situației fără precedent. Directorul executiv al DAJ Ialomița, Marioara Năsui, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că evaluarea a fost îngreunată de ploile din ultima perioadă. Din această cauză, dar și din altele, evaluarea a fost făcută doar pe 20% din suprafață ce ar trebui examinată.

    ”Avem 7 comisii la nivelul județului Ialomița. Comisiile sunt coordonate de Grupul de Suport Tehnic, la nivelul Direcției Agricole conform nominalizărilor din ordinul de Prefect. Nu putem respecta calendarul de deplasări din cauza precipitațiilor, avem aproximativ centralizate până acum 9.000 de parcele agricole la care putem ajunge, să facem fotografii, să constatăm care este procentul pe gradul de dăunare. Avem centralizat până la această dată 116.444 de hectare afectate de secetă. Toți fermierii din județ sunt disperați, vor să întoarcă culturile. Avem aproximativ 9.000 de exploatații agricole care ne-au solicitat. Situația este sub control, dar cam într-o săptămână o să ajungem aproximativ la toți. Încercăm să mergem mai întâi doar la cei care întorc culturile și la cei care au calamitate de 100%. Uneori fermierii ne derutează, ne spun că au calamitate mare și nu e chiar așa. Toți vor să ajungem astăzi la ei și nu se poate oricât ne-am strădui. Noi lucrăm de la ora 7 dimineața, la ora 19. Nu avem program redus, nici persoane care stau casă, suntem pe teren. La momentul acesta bilanțul a ceea ce am evaluat este următorul: grâu – 11.560 ha, orz – 850 ha, orzoaica – 210 ha, rapiță – 1350 de ha, dar probabil că luni vom avea alte cifre. Un procent, am reușit să evaluăm 20% din toată suprafața solicitată spre evaluare. Ne trebuie mai multe mijloace materiale, mașini, pentru a ne putea deplasa mai rapid”, a concluzionat directorul executiv al DAJ Ialomița, Marioara Năsui.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an