• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mărturia fermierului cu coronavirus care a trăit campania agricolă de primăvară din spital!

    agrointeligenta.ro -

    Marian Chișcă are 32 de ani și este din județul Suceava. Locuiește cu familia și cu băiețelul de numai 10 luni într-o gospodărie frumoasă din comuna Probota. În jurul localității, fermierul lucrează 70 de hectare de teren agricol. Pentru a asigura familiei un trai mai bun, lucrează ca pompier. Această cea de-a doua profesie este cea care l-a adus în situația de a fi unul dintre cei peste 15.000 de români confirmați cu COVID-19. După 21 de zile petrecute în spitalul de boli infecțioase de la Iași, la finalul acestei săptămâni, fermierul a fost externat și s-a întors la familia lui și la culturile pe care, în ultimele săptămâni le-a văzut numai în poze și clipuri trimise de cei de acasă.

    Privind în urmă, Marian Chișcă nu poate spune exact când sau de la cine a luat coronavirus, mai multe cunoștințe și colegi și județul Suceava aflându-se, de asemenea, pe lista de confirmați. ”Undeva pe la sfârșitul lui martie, 20 și ceva martie, cred. Am un coleg popier, tot din județul Suceava, al cărei soție lucrează a spitalul din Fălticeni. La spital au fost depistate niște colege de ale soției, ulterior a fost el în izolare, acasă, după care s-a confirmat pozitiv și el. La fel părinții unui alt coleg, după el un alt coleg cu care am facut serviciu pe aceași tură mai mult timp. Acesta a avut așa probleme, a mai tușit, a mai făcut febră, fără simptome grave. Undeva pe la 12 aprilie așa, s-a simțit rău și s-a dus la Urgență și l-au confirmat pozitiv. Apoi au testat contacții. Eu sunt asimptomatic. Au mai găsit câțiva colegi cu virus, dar acum nu știu ce să zic. Primul (test – n.r.) a fost atunci când m-au confirmat, și apoi după 7 zile încă unul, iarăși la 5 zile încă unul, mi-au ieșit 3 la rând pozitive și acum, ieri (miercuri, 6 mai – n.r.) mi-au făcut iarăși și am ieșit negativ. Aștept să iasă și următoarul tot negativ, poate plec acasă, m-am săturat de stat aici”, ne declara fermierul cu numai câteva ore înainte ca un nou test să îl declare fără coronavirus, bun de trimis acasă!

    Nu a avut simptome care să îi dea de bănuit că ar fi infectat

    Cum infecția cu COVID-19 l-a prins în plină campanie de primăvară, fermierul nu poate spune dacă micile simptome pe care le-a avut au fost de la coronavirus sau urmările zilelor petrecute în câmp, pe vânt, în frig, cu umezeală. ”Am mai avut așa…simptome, dar nimic grav, adică vă dați seama cum este primăvara pe câmp, mai suflă vântul, utilajele pe care le am sunt toate în vânt, mai am câte ceva de reparat, m-a prins într-o zi când a fost vremea urâtă, când a nins. Nu m-am simțit rău în sensul că…știți cum e, când eșți răcit te ține în pat o zi, două, mie mi-a curs un pic nasul, am mai strănutat așa, dar nu tuse să te năduși. În orice caz, nu a pot spune că am avut ceva care să îți dea de gândit că ești infectat”, vorbește suceveanul.

    Noapte de dinainte de internare a petrecut-o în câmp

    Confirmarea cu COVID-19 i-a dat toate planurile peste cap. Rezultatul i-a venit chiar în perioada în care pregătea terenul pentru a semăna porumbul, avea totul pregătit. De la momentul în care i s-au recoltat probele și până la venirea rezultatului, Marian Chișcă a folosit toate orele rămase pentru a termina treaba în câmp: ”De la spital m-am dus direct pe câmp. Am stat toată noaptea, am pregătit terenul. Dimineață după ce am dormit o oră, mă sună – hai că ești pozitiv, să mergi la spital”. 

    Doi prieteni – Cristi și Edi, i-au continuat lucrările în câmp

    Din acel moment, Marian Chișcă și-a mai văzut culturile numai în poză – în acest an, ferma lui include 20 de hectare de grâu, 25 de hectare de porumb, 20 de floarea-soarelui și vreo 5 hectare de lucernă. Și mai are o supărare: la începutul anului își cumpărase o semănătoare nouă și abia aștepta să o pună la lucru în câmp. N-a avut norocul ăsta în această primăvară, dar a avut norocul să aibă prieteni buni, colegi fermieri care l-a ajutat să semene și să facă tratamentele la timp. ”Cristi și Edi, doi prieteni de-ai mei foarte buni, m-a ajutat mult, cu toate lucrările. Din fericire, apucasem și eu să cumpăr de toate, am fost inspirat. Eu lucrez cu Naturevo, am avut tot din timp: îngrășăminte, sămânță, tratamentele pentru grâu, erbicide, tot, tot, tot. Singurul lucru care îmi mai trebuie poate, un tratament la grâu dacă o să fie necesar, că a plouat farte bine la noi în zonă, grâul e foarte frumos, și niște îngrășământ la prășit, pentru plantele prășitoare de primăvară ca acum, să completez. În rest, am avut tot ce îmi trebuia”, mai spune fermierul. 

    Fără televizor, dar informat pe telefon

    După ce a fost internat, suceveanul a intrat pe tratamente în primele 7 zile, apoi l-au băgat pe vitamine. Fără simptome, dar cu teste pozitive, Marian Chișcă a fost un pacient asimptomatic tipic. ”Ce mai de la deal la vale, nici la pușcărie nu e ca aici. Acum fac o glumă suntem sala fără clanță, adică ne închuie și pleacă. Nu avem televizor, dar dacă deschizi telefonul, același lucru vezi și pe telefon. (…) În prima săptămână am fost terminați, intram pe rând în crize de nervi, depresie. Ne-am încurajat unul pe altul, dacă vedeam că unul e mai descurajat, îl încurajam și tot așa, ce să ne facem, pe urmă ne-am obișnut”, povestește Marian Chișcă. 

    Pachetele de la familie, lăsate la poartă

    Odată intrat în spital nu i-a mai văzut pe cei dragi. Se bucură că soția și cel mic sunt bine: ”Familia vine, lasă pachetul la poartă și spune unde suntem internați, cum ne numin și ni se aduce. Nu ai acces nicăieri, nici afară, nici nimic, ești încuiat, ieși la fereastră, iei un gât de aer și atât. Nici în curtea spitalului nu e voie. Suntem încuiați într-un salon cu 8 paturi, recompartimentat cu câte două paturi, cu boxe cu câte două paturi și atât, au o cameră neutră în care intră medicii și se dezinfectează și merg la noi, după ce ies de acolo se dezechipează, se dezinfectează în camera neutră și ies. Sunt niște proceduri stricte”.

    O boală imprevizibilă

    Cu gândul la externare, fermierul ne-a mărturisit că de la spital va merge acasă să îi îmbrățișeze pe cei dragi, apoi direct în câmp. Spune că se simte norocos că nu s-a numărat printre cazurile grave pe care le-a văzut sau despre care a aflat în spital. Coronavirusul este imprevizibil, nu poți să știi pe cine sau cum o să afecteze: ”Diferă de la om la om! Am observat un nene, are 83 de ani și e asimptomatic și el. Am mai avut un nene de 75 de ani, a venit să se opereze de colon și când i-au făcut analizele, i-au zis că are COVID – el s-a externat mai repede decât noi. Sunt mai mulți factori, cred că depinde și de organismul fiecăruia, de exemplu, poți să fii în vârstă, cu toate că poate ai o boală cronică, dar sistemul tău imunitar e într-o stare bună, poți să nu fi afectat atât de tare. (…) Din ce am înțeles spuse pe aici, dacă ai suferit în ultima perioadă de o răceală, de o gripă mai severă, organismul are afectată imunitatea și atunci dezvolți o formă un pic mai agresivă. Dacă ai avut o viroza mai puternică, zic. Persoanele care au fost vaccinate anti-gripal au dezvoltat forme mai puternice…Acum nu știu ce să zic. Așa cum vorbesc cu dumneavoastră, așa și medici își dau cu presupusul. E o boală nouă și nu știu nici ei exact, de aceea și noi cei asimptomatici suntem izolați bine pentru a se limiat răspândândirea riscurile. Este de înțeles, dar este și foarte greu să stai în spital 21 de zile, să faci Paștele departe de cei dragi, chiar fără să simți că ai vreo boală”, ni s-a destăinuit Marian Chișcă.

    Privind în urmă la toți cei pe care i-a cunoscut în spital ca fiind confirmați cu COVID-19, dar mai ales cu gândul la colegii pompieri care au trăit aceeași experiență ca el, Marian Chișcă spune că este esențial să îți păstrezi optimismul, să rămâi pozitiv. ”Eu am văzut la colegul acesta de la care a pornit la noi. În toată nebunia aceasta, el a fost stresat, s-a lăsat afectat, s-a speriat că poate fi contaminat, se gândea în toate felurile și apoi s-a nimerit de a avut simptome de răceală la sfârșitul lui martie. Îl vedeam la muncă, era foarte afectat de situație asta. Eu mă gandesc că și acesta e un lucru care contează. Vedeți, sunt oameni cărora li se spune că li s-a descoperit de cancer și în câteva săptămâni se duc, și sunt oameni în stadiul 3, 4 si o mai duc câțiva ani buni după, fac chimioterapie, își revin și o mai duc câțiva ani. Deci să rămânem pozitivi și cum o vrea Dumnezeu, nu avem ce face”. 

    Marian Chișcă a fost externat din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” din Iași în seara zilei de joi, 7 mai. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a decis să publice mărturia fermierului după ce acesta a fost declarat sănătos și părăsit unitatea spitalicească pentru ca declarațiile acestuia să nu poată fi interpretate în niciun fel. Cazul lui Marian Chișcă este unul din cele peste 15.000 confirmate cu noul coronavirus la nivel național. Un caz fericit: un tată, un soț, un fiu, un coleg, un pompier, UN FERMIER!


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!