• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar major de pestă porcină africană! Șef DSVSA: 4.000 de porci vor fi omorâți și îngropați!

    Angelica Lefter -

    Focar major de pestă porcină africană la o exploatație de suine cu circa 4.000 de capete. Toate animalele urmează să fie sacrificate în urma confirmării virusului în ferma de reproducție localizată în județul Mehedinți, satul Vrancea, comuna Burila Mare.

    Vineri, 8 mai, a fost convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Mehedinți, pentru dezbaterea planului de măsuri al DSVSA Mehedinți, în cazul fermei de creștere și reproducție a suinelor din satul Vrancea, comuna Burila Mare. Totodată, a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea aprobării planului de măsuri respectiv, potrivit Flux24.ro.

    Astfel, se va lua măsura uciderii celor 3.949 de porci din exploatație, după care clădirile destinate adăpostului porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curățate și dezinfectate.

    Totodată vor fi dezinfectate: perimetrul exploatației, grajdurile și spațiile unde au fost depozitate furaje, zona administrativă și zona adiacentă exploatației comerciale, combaterea rozătoarelor în interiorul și în jurul fermei.

    ”Din păcate, trebuie să vă informez că a apărut un nou focar de pestă porcină: de data aceasta la o exploatație de creștere și reproducere a suinelor, în localitatea Vrancea, din comuna Burila Mare. Am convocat, în acest sens, centrul local pentru combaterea bolilor, pentru dezbaterea planului de măsuri inițiat de Direcția Sanitar-Veterinară și, totodată, comitetul județean pentru situații de urgență. Am dispus, prin decizie, uciderea întregului efectiv de animale și distrugerea cadavrelor prin îngropare”, a spus prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel.

    La rândul său, directorul executiv adjunct al DSVSA Mehedinți, Adriana Ganea a declarat că se așteaptă intervenția pentru a opri răspândirea bolii: ”Într-o fermă – exploatație comercială- la nivelul județului, s-a confirmat o suspiciune a evoluției unui focar de pestă porcină. Au fost constatate mai multe avorturi la 16 scroafe. S-a făcut o examinare clinică, după care a fost un examen necroptic, efectuat de medicul veterinar oficial, după care s-au recoltat probe pe procedură și s-au trimis la analiză. Astăzi, așteptăm confirmarea. Așteptăm activarea centrului local de combatere a bolilor, pentru a interveni, astfel încât să limităm răspândirea bolii. Efectivul este 3.949 de capete de suine, care trebuie ucise, după care îngropate în incinta fermei”.

    Conform unei situații prezentate vineri, 8 mai, de către ANSVSA, în perioada 2017-2019 în România au fost înregistrate 2.894 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 2.260 au fost stinse până la sfârșitul anului 2019. De la 1 ianuarie 2020 până în prezent au apărut 225 de noi focare de PPA și au fost stinse 580. Astfel că, la data comunicării emise de ANSVSA, boala evolua în 153 de localități din 20 de județe, cu un număr de 280 de focare (dintre care un focar într-o exploatație comercială). În 21 de județe erau diagnosticate doar cazuri la mistreți.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd