• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patria usturoiului românesc a intrat în carantină!

    Ramona Dascălu -

    Localitatea unde se înregistrează, anual, cea mai mare producție de usturoi românesc a intrat în carantină după ce mai mulți localnici au fost confirmați cu noul coronavirus. Este vorba despre satul Râmnicelu din comuna cu același nume, județul Buzău, recunoscut drept ”patria usturoiului”.

    Satul a intrat în carantină, printr-o decizie a Prefecturii Buzău, după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, pacientul zero fiind un bărbat care a vândut usturoi și legume în piață, la Suceava. Carantina a fost instituită pentru că populația localității a refuzat cooperarea cu autoritățile sanitare.

    Localitatea cunoscută drept bazinul legumicol cu cea mai mare producţie de usturoi din judeţ şi ţară, fapt confirmat şi în urma aplicării cererilor pentru acordarea ajutorului de minimis pentru această cultură care a urcat Buzăul pe primul loc în clasamentul national, a devenit acum focar de COVID-19.

    Totul a început săptămâna trecută când analizele au confirmat prezenţa virusului la un bărbat de 30 de ani, internat la Spitalul Judeţean din Focşani. Ancheta epidemiologică a identificat alte şase persoane cu care bărbatul a intrat în contact, iar rezultatele testelor au arătat că toate cele şase persoane au fost şi ele infectate cu coronavirus, astfel că în zonă s-a declanşat o nouă anchetă epidemiologică menită să arate care sunt persoanele cu care cei şase nou diagnosticaţi au intrat în contact. Situaţia pare să se complice mai ales că printre aceste persoane diagnosticate sunt şi comercianţi de usturoi, deci care s-ar fi putut deplasa în toată această perioadă atât în restul judeţului cât şi în alte zone din ţară.

    Sâmbătă a fost impusă carantina

    Prefectura Buzău a decis sâmbătă dimineaţa impunerea carantinei în satul Râmnicelu.

    ”Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, Direcţia de Sănătate Publică a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgenţă”, se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.

    Virusul a fost adus din Suceava, de un comerciant de usturoi

    După 3 mai, după diagnosticarea primului caz de coronavirus la Râmnicelu, autorităţile de sănătate publică au demarat o anchetă epidemiologică care s-a dovedit a fi destul de greu de dus la capăt. Şi asta o dovedeşte faptul că, autorităţile au descoperit că, de fapt, pacientul sursă ar fi contractat virusul după ce a fost în piaţa din Suceava să vândă usturoi. Iniţial acesta ar fi spus că are o răceală după ce a fost la pescuit.

    ”Totul a pornit de la unu care venit după piaţă din Suceava. (…) Pe noi ne-a minţit. A spus că a fost la pescuit, că a răcit, că a intrat în apă rece şi în realitate a fost la Suceava. Noi am avut telefonul lui şi l-am sunat la spital şi abia acum am aflat, zilele acestea. A vândut la piaţa de la Suceava legume, usturoi”, a declarat Dumitru Stanciu, primar comuna Râmnicelu.

    Bărbatul este internat la Spitalul din Râmnicu Sărat, însă, în urma lui, în satul Râmnicelu, aflat acum sub carantină, au mai fost identificate 19 persoane, dintre care 6 au fost deja diagnosticate cu COVID-19, restul însă refuză testarea.

    De ce le-a fost frică de aia nu au scăpat

    Majoritatea locuitorilor din comuna Râmnicelu sunt cultivator sau comercianţi de usturoi, iar impunerea carantinei poate pune munca agricultorilor în pericol, susține un cultivator de usturoi din județ.

    ”La acest moment nimeni nu înţelege cu adevărat sensul cuvântului caratinare. Dar vă daţi seamă că dacă aceast decizie ar fi luată, nimeni nu ar mai putea pleca să-şi lucreze pământul. Toate suprafeţele cultvate cu ustoroi ar rămâne nelucrate. Poate nu s-au gândit atât de departe autorităţile care vor fi repercursiunile comunei, dar..În comuna Râmnicelu sunt foarte mulţi culivatori de usturoi. De când s-a acordat ajutorul de minimis pentru usturoi numărul de cultivator de usturoi a crescut foarte mult, aproape s-a triplat. Pentru agricultură ar fi o decizie care ar afecta foarte mult. Este o perioadă aglomerată în care se fac lucrări esenţiale în camp precum ierbicidatul, plivitul. Dacă s-ar carantina comuna nu ştiu cum oamenii arm ai putea ieşi în camp. Să vedem ce vor decide autorităţile. Ne vor închide, nu ne vor închide, se va întâmple cea ce s-a întâmplat la Ţăndărei? Dumnezeu ştie. Deocamdată aşteptăm cu toţii, a declarant Valentin Jecu, cultivator de usturoi din comuna Râmnicelu”, înainte de a se impune carantina.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării