• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nor de praf saharian în România! Climatolog: Fenomenul poate fi periculos pentru oameni, dar ajută culturile!

  Angelica Lefter -

  Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment cu privire la un nor de praf saharian. Fenomenul a fost deja semnalat de fermieri în câmp, acolo unde au fost filmate adevărate furtuni de nisip! Conform specialiștilor, particulele fine pot reprezenta un risc pentru sănătatea celor cu afecțiuni pulmonare, precum astm, dar pot avea efecte benefice pentru culturile agricole.

  Deasupra României a ajuns un nor de praf saharian, în această dimineață, marți – 12 mai. Fenomenul, de o intensitate redusă, este puțin probabil să creeze probleme de sănătate publică, doar persoanele care suferă de astm ar putea resimți disconfort în cazul în care o concentrație mare de micro-particule de nisip intră în conjuncţie cu poluarea existentă, potrivit adevărul.ro.

  Climatologul Roxana Bojariu a explicat, într-o intervenţie la B1 TV, că acest fenomen poate fi chiar benefic pentru solul culturilor agricole:

  Pentru culturile agricole nu e un lucru rău pentru că acest praf saharian aduce minerale, compuşi care ajută la îmbogăţirea solului. Transportul ăsta poate să ajungă şi peste Oceanul Atlantic şi să fertilizeze solul pădurilor amazoniene, de exemplu. S-au făcut studii care arată clar că aportul acesta de minerale este benefic solului. Însă are şi alte efecte, mai ales atunci când vorbim de concentraţii foarte mari, ceea ce nu e cazul acum, şi când pot interfera cu poluanţii locali şi, evident, să apară complicaţii pentru sănătatea publică, mai ales în cazul celor care au probleme respiratorii, care au astm, sau alte astfel de probleme. Dar nu e cazul totuşi pentru zona noastră, pentru acest episod scurt, care oricum este mult diminuat şi de trecere şi pentru faptul că aerul este curăţat prin ploaie”.

  Climatologul a informat că norul de praf saharian nu va rămâne deasupra ţării noastre foarte mult timp.

  Din noaptea aceasta, transportul dinspre sud a ajuns în unele zone ale României, mai ales în zonele de vest şi nord-vest şi în timpul zilei de astăzi vom avea astfel de transport care se va depune odată cu ploile care apar şi ele, în aşa fel încât efectele nu vor fi oricum foarte spectaculoase. Vom observa pe maşini sau pe geamuri aceste straturi fine roşiatice. E un fenomen care e oarecum obişnuit primăvara, în sensul în care, în Sahara, în nordul Africii, procese convective puternice duc particulele de praf, de nisip, la înălţimi foarte mari, acolo de unde ele pot fi transportate chiar şi mii de kilometri. În cazul nostru, astfel de transport trece deasupra Italiei, deasupra Peninsulei Balcanice, ajunge până în nord, în zona Poloniei, chiar. Până să ajungă în România, deja efectul este mult diminuat la trecerea peste Mediterana. Oricum, noi nu vom simţi intensitatea cea mai mare a acestui fenomen”, a menționat Roxana Bojariu.

  Fenomenul se poate observa mai bine în zonele de deal şi de munte, din vestul, nord-vestul şi centrul ţării şi în zonele unde a plouat recent. Punctul culminant al acestui fenomen a avut loc chiar în dimineaţa acestei zile. Șoferii din anumite zone ale țării au putut să vadă depus pe maşini un praf roşiatic sau alb-gălbui.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Prognoza meteo – luna octombrie 2021. ANM: Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni! Prima ninsoare din acest sezon! Autoritățile au intervenit imediat cu material antiderapant!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!