Afacerea din panificaţie a lui Constantin Boromiz generează 56 milioane de euro anual
agrointeligenta.ro -Boromir Prod vrea să investească în acest an suma de 600.000 euro pentru extinderea spaţiilor de producţie, depozitare şi achiziţonarea unei linii de produse de panificaţie.
Constantin Boromiz, omul de afaceri care controlează grupul Boromir, ocupă locul trei în Agrointel Top 10 cei mai mari producători de produse de panificaţie, în funcţie de cifra de afaceri.
Achiziţii, retehnologizări şi reţea proprie de magazine
Pe parcursul a 19 ani, Boromir s-a dezvoltat într-un ritm dinamic, pentru ca în prezent să ajungă să controleze 10% din activitatea de morărit de pe piaţa de profil din Romania, cu o capacitate de măcinare de 1500 tone/zi. Acest lucru a fost posibil atât în urma achiziţionării de noi fabrici de morărit şi panificaţie aflate în zone ale ţării cu potenţial de dezvoltare din Sibiu, Buzău, Deva, Slobozia, cât şi prin retehnologizarea şi reutilarea tuturor facilităţilor de producţie din patrimoniu.
Societatea dispune de o reţea de magazine specializate „Boromir Pan Café” (magazine cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 150 metri pătraţi), acestea constituind un proiect lansat în aprilie 2008, bazat pe re-branduirea tradiționalelor brutării Boromir existente în oraşul Râmnicu Vâlcea încă din anul 1996.
În municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat îşi desfăşoara activitatea o reţea proprie de desfacere de 20 de magazine, din care 16 sunt situate în municipiul Buzău iar patru în oraşul Râmnicu Sărat.
Pe lângă acestea, Boromir mai deţine trei benzinării în Râmnicu Vâlcea şi fabrica de cherestea Hardwood .
Divizia de panificaţie deţine o pondere de 15%
Din totalul afacerilor Boromir, divizia de morărit are o pondere de 55%, urmată de cea de dulciuri şi prăjituri care deţine 20%, apoi de divizia de panificație cu o pondere de 15% iar restul activităţilor sunt reprezentate de magazine, distribuţie şi benzinării care acoperă 10% din afaceri. Acestea au reprezentat o cifra de afaceri de 110 milioane euro pentru 2010.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pieţei şi pentru a răspunde cât mai bine exigenţelor clienţilor noştri, compania şi-a diversificat activităţile şi îmbinând inovaţia cu tradiţia, oferă produse care satisfacă cele mai înalte standarde de calitate, sănătate şi siguranţă.
Societatea comerciala Boromir Ind Râmnicu Vâlcea a fost înfiinţată în anul 1994. Atunci a intrat în acţionariat, alături de Constantin Boromiz şi Mircea Ureche, prieten bun al sau, dar şi Mariana Boromiz, soţia sa, ambii fiind născuţi în satul Grebleşti din judetul Vâlcea. Obiectul principal de activitate îl constituie achiziţia, prelucrarea cerealelor, precum şi valorificarea superioară a făinurilor prin secţiile proprii de panificaţie şi patiserie. Patru ani mai târziu, în 1998, grupul Boromir preia Moara Cibin din Sibiu, iar la sfârşitul anului 2001, S.C. Boromir Ind Râmnicu Vâlcea a devenit acţionar majoritar. Moara Cibin este dotată cu mori performante ce procesează grâu moale, grâu dur şi porumb.
Revenire pe profit
În anul 2000, grupul preia şi moara de grâu din Buzău. Moara produce în special făinuri superioare, putând realiza întreaga gamă sortimentală de produse de morărit şi panificaţie. În perioada 1999-2002, S.C. Boromir Ind Râmnicu Vâlcea a achiziţionat mai multe unităţi de tip Comcereal, având ca obiect principal activitatea de achiziţie, păstrare şi valorificare a cerealelor.
Din anul 2011, pe lângă cele trei societăţi, Boromir Ind RâmnicuVâlcea, Boromir Prod SA Buzău şi Moara Cibin din Sibiu, Grupul Boromir mai include în portofoliu puncte de lucru la Deva, Hunedoara, Iaşi şi Slobozia.
Anul trecut, Compania a bugetat venituri totale de 120,26 milioane lei, în creştere cu 2,5% faţă de anul precedent, şi cheltuieli totale de 117,28 milioane lei, în scadere cu 1,1%.
Producătorul de pâine şi produse de patiserie Boromir Prod Buzău, controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz, estimează că din acest an va trece pe profit, cu un câstig de 2,8 milioane lei, de la pierderi de 1,92 milioane lei in 2012.
Grupul Boromir activează pe piaţa de morărit şi panificaţie şi mai include companiile Boromir Ind (Râmnicu Vâlcea şi Deva), Boromir Pan, Moara Cibin, Extrasib Sibiu, Comcereal Sibiu, Amylon Sibiu şi Panmed Mediaş.
Numărul mediu de angajaţi din cadrul companiei este aproape 800.
Articolul a fost publicat în ediția de septembrie a revistei Agrointel