Piaţa terenurilor

5 lucruri de care trebuie să te fereşti înainte de-a investi în teren agricol

Presa “de business” a prins din zbor febra imobiliară a terenurilor agricole abia acum, când ea începe să se atenueze. Preţurile sunt într-adevăr relativ mici în România.

Pe de-o parte, asta sugerează potenţial de creştere. Atenţie însă la partea cealaltă: poate că multe dintre terenuri chiar nu valorează mai mult.

1. Nu cumpăra decât dacă crezi în mod realist că ai putea să te ocupi personal de managementul lucrărilor. Dacă tu nu crezi asta, s-ar putea să nu găseşti pe cineva care să creadă.

2. Dacă 100 de hectare se vând cu 100 de mii de euro nu înseamnă că 3 hectare trebuie să coste 3000 de euro.Suprafeţele mici pot fi profitabile, însă într-un regim de folosire mult mai intensiv în muncă. În funcţie de locaţie şi calitate, cele trei hectare pot valora, pe unitate, de zece ori mai mult sau de zece ori mai puţin. În cazul terenurilor foarte ieftine, o oportunitate bună de câştig este consolidarea de suprafeţe. Însă riscul ca o parte din negocierile cu micii proprietari să eşueze, cu efecte teribile asupra portofoliului, este pe măsură.

3. Cât eşti de apărat împotriva hoţilor? Dacă ai vecini care petrec mai mult timp în curtea ta decât în a lor, e cazul să te gândeşti de două ori.

4. Nu cădea în capcana “perspectivelor imobiliare”. Multe terenuri agricole se vând “la metru pătrat”, cu 1-2 euro, doar pentru că sunt la mai puţin de 10 Km de vreun oraş care ar urma să tot crească. Matematic, suprafaţa creşte cu pătratul razei, ceea ce înseamnă că până şi un oraş mare cum e Bucureşti ar trebui să-şi cvadrupleze suprafaţa pentru a avansa încă 10 Km în toate direcţiile. Iar terenurile cumpărate “la metru pătrat” vor ajunge pârloage de lux.

5. Atenţie la calitate: mai mult de o treime din suprafaţa agricolă din România ete lovită de eroziune, deşertificare sau otrăvită cu nitriţi după ani de exces de îngrăşăminte. Valoarea acestui teren este în multe cazuri sub zero, adică ar trebui să ceri bani doar ca să-l accepţi.

sursa: riscograma.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. In legatura cu punctul 3: sa zicem ca ai cateva hectare de porumb, floarea soarelui sau padure. Cum sa te aperi de hoti? Pai nu prea ai cum in Romania, pentru ca statul/ legea romana nu pune mare pret pe proprietatea privata. In SUA si in general in tarile occidentale, proprietatea se apara cu arma in mana (in SUA mai ales umbla rangerii inarmati prin paduri sau in Canada – politia calare). In Germania dar si in Franta si Belgia de ex. padurile sunt imprejmuite cu gard de sarma prin care de multe ori trece curent de joasa tensiune – in cazul in care sunt vite sau oi care pasc. padurarii sunt inarmati si au dreptul sa- arestez epe cei care fura din padure si un cap de ata. Din pacate, in Romania hotii sunt nu numai tolerati dar si incurajati prin modeul in care se aplica legea sau prin permisivitatea ei. de asemena, sistemele de irigatii, se fura in dusmanie, cine e prost s ainvesteasca daca legea nu-l lasa sa-si apere proprietatea cu arma in mana??Punctul 3 este cea mai amre problema a romanulu, pt ca dupa un an secetos, daca mai este si furat, s-a dus agricultura. In schimb, o gramada de politicieni, de cocalari si interlopi poseda colectii de arme de vanatoare, cu bile sau chiar letale fara nici un motiv.

Scrie un comentariu