Comerţ alimentar

Producătorii vor vinde în piețe pe baza unui card de acces. Măsura s-ar putea aplica de anul viitor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a prezentat marți, la Voinești, producătorilor de mere din zonă varianta introducerii unui card de acces pentru producători în piețele agro alimentare pentru a-i proteja de speculanți. Acest card este în varianta de proiect și se va introduce cel mai devreme anul viitor, a precizat Constantin.

”Partea a doua a legislației înseamnă introducerea unui card de acces în piață. Eu am dorit foarte mult să existe acel card. Încă nu s-a luat o decizie și, probabil, se va lua la anul dacă se va lua, dacă nu mai târziu. În momentul când producătorul intră în piață și are un certificat de producător, atestat eliberat de primărie și asociația de producători, care spune eu am cinci hectare, să spunem, de cartofi, nu poate vinde în piață mai mult decât atât”, a explicat ministrul Agriculturii.

El a adăugat că, pe baza cardului, producătorii vor cântări marfa, la intrarea și ieșirea din piață și nu vor putea vinde mai mult decât produc. Astfel, speculanții din piețe vor fi împiedicați să mai vândă tone de marfă, deși în acte au foarte puțin teren.

”Certificatul de producător, din păcate, în multe cazuri a fost eliberat…nu știu cum a fost eliberat. Cred că știți mai bine decât mine. Din acest motiv avem propunerea de modificare a ordonanței de urgență astfel încât să schimbăm certificatul de producător. Nu va mai exista certificat de producător, ci atestat de producător și carnet de producător. Atestatul de producător va fi eliberat de primărie în continuare, dar cu viza asociației reprezentative din care producătorii fac parte”, a spus Daniel Constantin.

Sursa: Agerpres

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!