• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comasarea terenurilor deținute de biserici prin schimburi cu terenuri de la ADS! Legea, adoptată în Parlament!

    agrointeligenta.ro -

    Comasarea terenurilor deținute de biserici prin schimburi cu terenuri în suprafață egală, administrate de Agenția Domeniilor Statului – ADS! Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, miercuri – 14 mai, proiectul de lege privind comasarea terenurilor agricole deţinute de asociaţiile agricole constituite de unităţile de cult, act normativ despre care deputatul USR Silviu Dehelean spune că introduce discriminări pentru biserici la retrocedarea terenurilor și anunță că îl va ataca la Curtea Constituțională (CCR), arată G4media.ro.

    Acest proiect reglementează cadrul juridic necesar reorganizării prin comasare a terenurilor agricole din extravilan deţinute de către asociaţiile agricole ale unităţilor de cult, organizate în scopul creării unor structuri de exploatare a suprafeţelor agricole deţinute şi creşterii potenţialului de exploatare a acestora, prin dezvoltarea unor ferme sau exploataţii agricole viabile economic.

    Terenurile agricole din extravilan, (…) aflate în proprietatea asociaţiei agricole a unităţilor de cult, precum şi cele dobândite ulterior de această asociaţie prin donaţie de la unităţile de cult, care au beneficiat de reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole ce au aparţinut acestora, conform prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 (…), vor fi reorganizate prin comasare, la cererea asociaţiei agricole, prin schimburi de terenuri, de suprafeţe egale, cu Agenţia Domeniilor Statului pe amplasamente agreate. Prevederile se aplică şi terenurilor agricole din extravilan retrocedate către unităţile de cult membre ale asociaţiilor agricole prin titluri de proprietate, proces verbal de punere în posesie sau prin validarea drepturilor de proprietate”, se arată în proiectul de lege.

    Acesta mai spune că transferurile drepturilor de proprietate realizate în condiţiile prezentei legi „sunt scutite de la plata impozitului pe venitul obţinut din transferul terenurilor agricole”.

    Au votat „pentru” 169 de deputaţi, 125 au fost „împotrivă” şi 10 s-au abţinut.

    Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional pentru el.

    USR: Vom demara procedura de sesizate la CCR împotriva legii care crează discriminări pentru biserici la retrocedarea terenurilor

    Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor a anunțat joi, prin intermediul unui copmunicat de presă, că partidul din care face parte va demara procedura pentru sesizarea CCR împotriva actului normativ, despre care spune că instituie privilegii pentru biserici și asociațiile cultelor religioase la comasarea terenurilor, proiect susținut de toate celelalte partide parlamentare, cu excepția USR și UDMR.

    „Vom strânge semnături să sesizăm Curtea Constituțională. Sub masca unor intenții nobile, comasarea terenurilor și sprijin pentru micii fermieri, legea discriminează fățiș toți producătorii agricoli români, indiferent de forma de organizare, instituind privilegii doar pentru biserici (unități de cult) și pentru asociațiile inființate de acestea”, a declarat deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.

    Legea prevede că:

    Potrivit USR, România nu a finalizat nici după 30 de ani procesul de retrocedare al proprietăților, iar ceea ce e făcut, e făcut prost, în cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură al României – cadastrul general – reușindu-se ”performanța” de a avea finalizate măsurătorile abia în 86 de UAT-uri din 3181.

    „Cam asta este capacitatea statului roman de a genera dezvoltare funciară. În loc să sprijine agricultorii să comaseze terenuri și să dezvolte agricultura, statul se va ocupa să comaseze el terenurile, dar doar pentru biserici. Legea va lăsa Agenția domeniilor statului fără cele mai bune terenuri iar în schimb va accepta terenuri farâmițate și dispersate, în cazul bun, drepturi litigioase sau adeverințe lipsite de valoare, în cazul rău. Mai mult, prin prevederea potrivit căreia nu se plătește diferență de valoare pentru terenurile schimbate, acest proiect facilitează tunuri de genul celui care făcea carieră nu demult, avându-i ca protagoniști pe un fost parlamentar român, proprietar de club de fotbal, și Ministerul Apărării Naționale. Anul trecut Dragnea voia să dea 65.000 de ha de păduri cultelor religioase, acum au votat o lege prin care terenurile mai valoroase de la Agenția domeniilor statului trec în proprietate privată a bisericilor”, a mai declarat Silviu Dehelean.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd