Ştiri agricole

Să ne temem de “giganţii” industriei bulgare a cărnii de porc? România este deja principala lor piaţă de export

În câţiva ani ne-am putea trezi că piaţa românească a cărnii şi a produselor de carne de porc este invadată de materie primă din Bulgaria. Vecinii de la sud de Dunăre investesc masiv în capacităţile pe care le au. Noi încercăm să supravieţuim.

Dată fiind vecinătatea, România şi Bulgaria fac schimb intens de produse agricole şi agro-alimentare. În unele cazuri balanţa este de partea românilor, în altele, de partea bulgarilor. Diferenţa este dată de competitivitatea pe care fiecare dintre aceştia o are într-un sector sau altul. Iar aceasta depinde şi de investiţiile şi capacităţile deţinute.

Bulgaria a reuşit să îşi păstreze în viaţă marile unităţi de creştere a porcilor şi procesare a cărnii de porc, a reuşit să îşi ţină în viaţă şi marile centre de cercetare, iar acestea funcţionează acum, în regim privat, ca mari companii integrate.

Deja ne bat la acest capitol – la noi nu a prea supravieţuit nimic de dimensiuni mari.

Bulgaria, însă, merge şi mai departe, investind masiv în noile “combinate”. Boni Holding din Bulgaria va investi 10 milioane de euro.

Banii proveniţi dintr-un credit al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor finanţa programele de extindere şi modernizare ale fermelor de creştere a animalelor şi a unităţilor de procesare a cărnii, în scopul sporirii capacităţilor de producţie şi a îmbunătăţirii competitivităţii.

Boni Holding este cel mai mare furnizor de carne de porc din Bulgaria. “Combinatul” deţine ferme de creştere a animalelor în şase oraşe distribuite pe tot cuprinsul ţării – la Şumen, Krumovo, Tetrahib, Brestak, Zimen, Gradişte – şi trei unităţi de procesare – la Loveci, Karlovo şi Ruse.

În 2011 compania a mai investit 6 milioane de euro.

Loveci şi Ruse sînt foarte aproape de graniţa cu România, şi, astfel, posibilităţile de export sînt foarte mari. Deja 41% din exporturile de carne de porc ale Bulgariei au ca destinaţie România,  peste 1500 de tone anul trecut, cu o valoare de 2,5 milioane USD

Boni Holding a realizat un profit net de 2,6 milioane EUR în 2012. Dincolo de orice trebuie spus, în România nu există nicio companie de mărimea Boni Holding


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Mircea Marin esti meserias rau!
    “Dincolo de orice trebuie spus, în România nu există nicio companie de mărimea Boni Holding”.

    Au cifra de afaceri in 2012 149 de milioane de leva care inseamna 76 de milioane de euro. Esti sigur, sigur ca nu exista nicio alta companie in piata de crestere si procesare a carnii de porc din Romania mai mare decat baietii astia? Bravo, 10, stai jos!

Scrie un comentariu