• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenție pentru fermieri, anulată de Ministerul Agriculturii!

  agrointeligenta.ro -

  Prima subvenție pentru fermieri ce este abrogată de Guvern! După ce, inițial, ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că programul prin care crescătorii de ovine beneficiau de ajutor de minimis pentru lâna valorificată cu acte va suferi modificări, în final s-a decis ca acest sprijin de la bugetul de stat să fie complet anulat.

  Programul pentru lână va fi retras de Ministerul Agriculturii de la plată în 2020. Potrivit unui proiect de Hotărâre a Ministerului Agriculturii, postat pe pagina proprie, schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii” va fi abrogată. Dacă în alte situații, proiectele MADR erau însoțite de o expunere de motive, acum documentul publicat este unul simplu, fără explicații.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris de fiecare dată de schimbările pe care Ministerul Agriculturii le-a propus pentru subvenția pe lână, o plată ce anul trecut a fost majorată de la 1 leu pe kilogram la 2 lei pe kilogram. Astfel, la începutul anului, Adrian Oros le-a promis fermierilor că pentru a se evita frauda, sprijinul va fi limitat la 4 kilograme de lână pentru fiecare oaie a solicitantului.

  Oierilor li s-a promis că subvenția va fi mutată la APIA

  Mai recent, Asociația Profesională a Ciobanilor a anunțat că a fost la o discuție la Ministerul Agriculturii unde membrii organizației au fost informați că vechea formă a subvenției pe lână va fi complet înlocuită cu o schemă achitată prin APIA, nu prin Direcțiile Agricole, așa cum s-a procedat în anii trecuți. Oierilor li s-a spus că plata se va face pe cap de animal și că nu mai au nevoie de adeverința de la centrele de colectare.

  Despre acest subiect puteți citi aici: Ionică Sterp, APC: Se elimină adeverința pentru subvenția pe lână! Plata, direct pe cap de animal declarat la APIA!

  Reamintim că acest ajutor a fost aprobat în premieră în anul 2017 când crescătorii de ovine au primit un sprijin financiar de 1 lei/kg pentru lâna comercializată.

  Schema de ajutor de minimis a avut o finanțare de 36 de milioane de lei iar banii s-au asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu putea depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Derularea sprijinului s-a făcut prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.

  Beneficiarii au fost persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuiau să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

  În 2019, subvenția pe lână a fost majorată de la 1 leu pe kilogram la 2 lei pe kilogram. Oierii s-au plâns însă că samsarii, cei care le eliberau factura obligatorie pentru dosarul care se depunea la Direcția Agricolă, le impuneau în unele cazuri crescătorilor chiar sume de bani pentru a le prelua lâna.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! Fermieri, verificați-vă conturile! APIA anunță că a transferat 833.265.881 de lei!

  Ultimele știri

  Apicultori români: Am obținut cea mai mică producție de miere din ultimii 50 de ani! Albinele pot fi ”antrenate” pentru a crește productivitatea culturilor agricole! Prețul grâului continuă să crească. Egiptul a plătit pe tonă cu 9 dolari mai mult decât acum o săptămână!

  Căutare în articole