• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce au descoperit reporterii Agrointeligența într-un caz semnalat de un fermier cu 150 de hectare în Mehedinți!

    Angelica Lefter -

    Pe 6 mai, un fermier român a înregistrat la primărie cererea prin care a solicitat ca o comisie de specialitate să îi evalueze culturile afectate de secetă. Pe 19 mai, dimineața, agricultorul ne-a semnalat că nimeni nu a venit la el în câmp și, mai mult, i s-ar fi zis că nu e secetă în județ. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a plecat pe ”firul” cererii și a aflat că solicitarea fermierului nu a plecat din primărie. Mai mult, din tot județul, nicio cerere n-a ajuns la Direcția Agricolă.

    Cazul concret

    Fermierul Marian Moisa din localitatea Vânjuleț, județul Mehedinți, lucrează împreună cu soția sa 150 de hectare semănate cu floarea-soarelui și cereale. Din cauza secetei, cultura de grâu este compromisă, frunzele au început să se răsucească, iar până la jumătate s-a uscat, a spus Marian Moisa pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Am înregistrat la Primărie cerere de calamitate la culturile de toamnă, în data de 6 mai. Până în prezent nu a venit nicio comisie să constate pagubele. Am fost în data de 18 mai la Direcția pentru Agricultură a județului Mehedinți și mi s-a comunitat că județul nu a fost declarat calamitat, de aceea nu vin comisiile de constatare a pagubelor. Mi se pare o prostie să spui că nu este județ calamitat, fără ca cineva să vină să constate. În 2015 când a mai fost secetă s-au mișcat mai repede. Am depus cerere și au venit în control, într-o săptămână-două și au verificat culturile. Au făcut procesele verbale de calamitate și chiar ne-am recuperat banii. Chiar dacă a durat 6 luni, dar mi i-am recuperat, atât cât s-a putut recupera. Eu sper să fie constatate și pagubele fermierilor din Mehedinți. Suntem presați de termenul de 15 iunie, când ar trebui centralizate toate rapoartele de calamitate”, a declarat fermierul mehedințean.

    Nicio cerere a fermierilor n-a ajuns la DAJ Mehedinți

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO s-au interesat la Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Mehedinți pentru a afla care sunt cauzele exacte pentru care nicio comisie nu a ajuns până acum la Vânjuleț și în localitățile învecinate. Ne-a răspuns chiar directorul executiv al instituției, Ștefan Răceanu.

    Este o prostie să spună fermierii că am zis noi că nu este județul calamitat. Asta era o chestiune de prin 2007, acum nu mai este așa. Fermierii care consideră că sunt calamitați se adresează Comitetului Local pentru Situații de Urgență, fac o înștiințare și după aceea încep procedurile. Nu am primit nicio înștiințare din partea niciunui comitet local pentru situații de urgență, nici la Prefectură, nici la ISU, nici la Direcția Agricolă. Se fac înștiințări scrise în termen de 3 zile de la producerea fenomenului. Acum, termenul este destul de relativ, dar seceta se poate observa dacă s-a instalat și fermierii trebuie să știe asta și să facă o înștiințare. Deocamdată nu există solicitări. La noi la Direcție nu a venit niciun fermier, nu am discutat cu nimeni despre aceste lucruri, dar procedura asta este, trebuie urmată. Dacă fermierul a depus cererea la primărie la data de 6 mai, situația este relativă, pentru că la 8 mai culturile aveau destulă apă în sol, nu a reclamat nimeni nimic în acea perioadă. Avem 5 comisii formate. Până acum nu au fost pe teren pentru că nu avem solicitări”, a menționat Ștefan Răceanu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Mehedinți.

    Cererea fermierilor n-a plecat de la Primărie!

    Se constată, astfel, că la Direcția Agricolă Județeană nu au ajuns informările de culturi calamitate ale fermierilor, motiv pentru care reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO și-au îndreptat atenția către Primăria comunei Vânjuleț, unde răspunsurile au fost destul de vagi și nelămuritoare. Un lucru a fost însă clar, cererile fermierilor nu au părăsit zidurile primăriei, cu alte cuvinte nu au fost trimise mai departe către Comitetul Local pentru Situații de Urgență, după cum a declarat reprezentantul Registrului agricol, Elena Sâmboi.

    ”Deocamdată la nivelul comunei sunt înregistrate doar 4 cereri de calamitare a culturilor, e și a domnului Moisa printre ele. Momentan nu putem hotărî noi, de la comună, dacă cultura este chiar calamitată. Nu prezintă grad de calamitate mare, acum numai specialiștii de la Direcție pot stabili acest lucru”, a explicat Elena Sâmboi, reprezentant al Registrului Agricol de la Primăria Vânjuleț.

    Întrebată de ce nu a fost înștiințat Comitetul local de urgență, angajata Primăriei părea că nu știe întocmai procedura: ”O să cobor la domnul director și o să discut cu dumnealui și o să facem adresă, dacă este, către Direcția Agricolă. Nu am primit nimic de la nivel de județ. Nu am stabilit că ar fi necesar acum. Nu se prezintă chiar așa…O să merg la domnul secretar și o să vă anunțăm mâine (nr. 20 mai) ce am hotărât.”

    Seceta nu și-a făcut prezența doar în comuna Vânjuleț. Și alte localități din județul Mehedinți sunt afectate, printre ele: Rogova, Devesel, Jiana sau Vânju Mare. Singura metodă ca acești fermieri să fie despăgubiți de către Ministerul Agriculturii este ca ei să înștiințeze autoritățile locale, care la rândul lor să anunțe mai departe, inclusiv Direcția pentru Agricultură din județ, altfel, dacă lanțul acesta al comunicării se rupe, fermierii riscă să rămână cu recoltele afectate, fără niciun ban ca despăgubire.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an