• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • USDA: Exportul de porumb al României ar putea atinge un nivel record de 7,1 milioane de tone

  Angelica Lefter -

  România ar putea atinge un nou record în ceea ce privește exporturile de porumb în acest an de marketing. În primele patru luni ale anului de marketing 2019/20, exporturile către piețele din afara Uniunii Europene s-au dublat, în timp ce livrările către țările UE au crescut cu 20%. Numai peste granițele UE s-a livrat deja mai mult decât în tot anul de marketing anterior, potrivit economica.net.

  Exporturile de porumb ale României (inclusiv vânzările intracomunitare) ar putea atinge în acest an de marketing (octombrie 2019/septembrie 2020) pragul record de 7,1 milioane de tone, față de 5,8 milioane de tone cu un an în urmă (plus 22%) sau 4,5 milioane de tone în 2017/2018, arată datele Departamentului Pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii.

  Țara noastră va livra probabil 3,5-3,6 milioane de tone către celelalte state din blocul comunitar. În raportul  Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii (USDA) se arată că: “În primele patru luni ale anului de marketing 2019/20, exporturile către piețele din afara UE s-au dublat, în timp ce livrările către țările UE au crescut cu 20%”.

  În perioada 10/2019-1/2020, România a vândut în spațiul intracomunitar și în țările terțe 3,7 milioane de tone de porumb, față de 2,4 milioane de tone în perioada similară a anului anterior. În 2019 (an calendaristic) vânzările de peste granițe au totalizat 5,8 milioane de tone.

  Conform datelor ComisieI Europene în perioada 1.07.2019-17.05.2020, țara noastră a exportat 3,4 milioane de tone de poumb, adică 74,7% din cantitatea totală de porumb vândută de UE peste granițe. Față de perioada similară a anului trecut, cantitatea exportată s-a majorat cu aproximativ 28,2%. În anul de marketing anterior, România a livrat în afara blocului comunitar 2,6 milioane de tone.

  Cele mai importante piețe pentru România sunt Turcia, Egipt, Coreea de Sud și Liban, în timp ce printre statele UE care cumpără porumb românesc se numără Spania, Italia și Olanda.

  Creștera semnificativă a exporturilor se datorează atât creșterii producției cât și a prețurilor, ceea ce i-a făcut pe fermieri și traderi să îți dorescă să iasă peste granițe. Mai exact, producția totală de porumb a atins aproximativ 14,3 milioane de tone, o creștere de 2,14% față de cultura anului trecut. Suprafața cultivată a crescut și ea cu 10%, până la 250.000 de hectare, întrucât condițiile proaste pentru rapiță au încurajat unii fermieri să se reorienteze către porumb.

  Mai mult, prețurile mai mari din 2019 au încurajat exporturile. Acum, conform ultimelor date ale Comisie Europene, în 15 mai, tona de porumb se vindea în portul Constața cu 172 de euro (preț FOB), iar în Oltenia cu 146 de euro tona (DEPSILO).

  Cu un an în urmă, prețurile erau de 156 de euro și respectiv 138 de euro tona. Estimări 2020 În ceea ce privește situația din acest an agricol, USDA estimează că suprafața de porumb va rămâne la aproximativ 2,65 milioane de hectare, cu 8% peste anul trecut.

  Urmare a secetei, este însă posibilă o ușoară reducere a productivității la hectar. Totodată, USDA estimează o producție totală de 14 milioane de tone. În 2019, producția de porumb a României a fost de 16,99 milioane de tone de boabe.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Agriculturii: Anul acesta au fost prețuri bune la miel, vor fi prețuri bune și la cereale! De ce au crescut prețurile cerealelor săptămâna trecută? Rusia ar putea să introducă o cotă la exportul de cereale și o taxă suplimentară!

  Ultimele știri

  Primăriile – achiziții puternice pe piața utilajelor. Un obiect: drumurile agricole! Percheziții de amploare la traficanții de animale vii care înşelau crescătorii Kerafol – mai mult decât o combinație de aminoacizi. Produsul – o ”poliță de asigurare” pentru culturi!