• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • E spaimă la Matca în plin sezon de roșii! Două sate din zonă au intrat în carantină din cauza COVID-19!

    Angelica Lefter -

    Legumicultorii din județul Galați, în special cei din Matca, sunt foarte îngrijorați după ce ieri, duminică – 24 mai, două sate din zonă au intrat în carantină. Măsura îi sperie pe fermieri care se tem ca noul coronavirus să nu se extindă și inclusiv comuna lor să ajungă să fie blocată în plin sezon de recoltare a roșiilor.

    Matca reprezintă unul dintre cele mai importante bazine legumicole din România și în comună fiecare familie are solarii. Vestea că două sate aflate la o distanță de numai 40 de kilometri au intrat în carantină a circulat intens între mătcași, mai ales că mulți abia au intrat puternic la recoltarea roșiilor și orice restricție le pune în pericol rentabilitatea culturii agricole.

    Cele două sate care au fost plasate în carantină sunt Toflea și Brăhășești, din județul Galați, anunțul fiind făcut de către Prefectura județului.

    În urma anchetei epidemiologice efectuate de DSP Galați, în cele două sate, cu o populatie de aproximativ 9.000 de locuitori, după ultimul recensământ din 2011, s-au constatat 42 de persoane confirmate cu noul coronavirus.

    De asemenea, o persoană a decedat din cauza COVID – 19, iar alte 284 persoane sunt autoizolate din cauză că au fost contacți ai persoanelor confirmate.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a sesizat pe pagina de Facebook a comunei Matca un anunț potrivit căruia oamenii sunt informați despre situația existentă, ca măsură de prevenție.

    Mai exact, Primăria de la Matca a distribuit o informare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu toate datele de interes inclusiv pentru mătcași. ”Având în vedere evoluția situației epidemiologice de pe teritoriul Județului Galați în contextul asigurării măsurilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență determinate de manifestarea noului coronavirus SARS-CoV-2, cu data 24 mai 2020, pe o perioadă de 14 zile, se instituie măsura de carantină în satele Toflea și Brăhășești, comuna Brăhășești, județul Galați”, se arată în decizia CJSU, la primul articol.

    Distanța dintre satul Toflea și comuna Matca este de 40 de kilometri, iar între Brăhășești și Matca este de doar 36 de kilometri, puțin peste 40 de minute de mers cu mașina, motiv pentru oamenii sunt ținuți la curent cu evoluția situației.

    Varianta ocolitoare a zonei carantinate pentru autovehicule se va desfăşura pe DJ 241 şi DJ 241A.

    Totodată, pe pagina de Facebook a comunei Matca din județul Galați este redată integral deciza Comitetului Județean pentru Situații de Urgență cu prevederile precum:

    Art. 2 În zona carantinată menționată la art. 1, se aplică în mod corespunzător toate interdicțiile și restricțiile stabilite în perioada stării de alertă.

    Art. 3 În zona carantinată, menționată la art.1, este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:

    a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, precum și aprovizionării populației pe baza documentelor justificative care să indice scopul și destinația transportului;
    b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor, transporturilor și activități cu caracter religios;
    c) voluntari ce vor asigura bunuri de strictă necesitate și hrană, pe baza unei adeverințe eliberate de către Primăria Brăhășești; lista voluntarilor va fi întocmită de către Primăria Brăhășești și avizată de către Centrul Județean pentru Coordonare și Conducere a Intervenției Galați;d) persoanele ce desfășoară activități agricole prin completarea declarației pe proprie răspundere.

    Art. 4 (1) Din zona de carantinată, menționată la art. 1, este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor, transporturilor și activități cu caracter religios, doar pentru situații excepționale care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale.

    (2) Persoanele care locuiesc în zona de carantină, aflate în alte situații decât cele prevăzute la alin. 1, vor putea părăsi zona de carantină numai după ce obțin aprobarea scrisă, semnată de către toți reprezentanții Centrului Județean pentru Coordonare și Conducere a Intervenției Galați, urmare a unei solicitări din partea persoanei respective, vizată de către CLSU Brăhășești și transmisă Centrului Județean pentru Coordonare și Conducere a Intervenției Galați.

    Art. 5 (1) Toate persoanele prevăzute la art. 3 și 4 vor prezenta autorităților legitimația de serviciu (valabilă pentru instituțiile bugetare) sau adeverința de salariat eliberată de angajator (valabilă pentru celelalte categorii).

    (2) În cadrul adeverinței eliberate de către angajator, trebuie specificat în clar următoarele aspecte: datele de contact și de identificare ale angajatorului, datele de contact și de identificare ale persoanei angajate/salariate, itinerariul de deplasare al acesteia între domiciliul și locația în care acesta își desfășoară activitatea de lucru, precum și necesitatea argumentată a prezenței angajatului la locul de muncă și faptul că, persoana în cauză a fost instruită cu privire la obligativitatea respectării măsurilor de prevenirea riscului epidemiologic.

    Art. 6 În zona carantinată se instituie următoarele măsuri obligatorii:

    a) se va limita la maximum deplasarea persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată pentru izolare/carantină și se va monitoriza permanent respectarea acestor măsuri prin Inspectoratul de Poliție Județean Galați și Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați;
    b) în toate spațiile publice este obligatorie acoperirea nasului și gurii cu măști de protecție sau cu variante alternative;
    c) administratorii sau deținătorii spațiilor comerciale din zona de carantină vor asigura dotarea acestor spații cu dispozitive de dezinfecție a mâinilor pe bază de alcool.

    (…)

    Art. 8 (1) Varianta ocolitoare pentru autovehiculele cu masa totală maxim admisă (MTMA) mai mare de 7,5 tone se va desfășura pe DJ 241 și DJ 241A; (2) Varianta ocolitoare pentru autovehiculele cu masa totală maxim admisă (MTMA) mai mică de 7,5 tone se va desfășura pe DJ 241 și DJ 241A; (3) Rutele ocolitoare căilor majore care tranzitează satele Toflea și Brăhășești vor fi aduse la cunoștință populației prin mijloacele mass-mediei locale”

     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!