• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo pe o lună: Când și unde mai plouă în fiecare regiune agricolă!

    Roxana Dobre -

    În următoarele patru săptămâni, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale în toată țara, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie. Pentru săptămâna 8-15 iunie, meteorologii prognozează valori termice ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade în regiunile nordice, estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

    Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi excedentar în toată țara, dar mai ales în regiunile estice, centrale și la munte. Pentru săptămâna 15-22 iunie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

    Pentru săptămâna 22-29 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

    Pentru săptămâna 29 iunie – 6 iulie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

    Iată prognoza meto extinsă pe fiecare regiune în parte:

    BANAT

    Intervalul va debuta cu valori termice maxime în jur de 27 de grade, însă până la mijlocul săptămânii pe fondul accentuării instabilității atmosferice, temperatura va scădea la o medie regională de 24 de grade. După acest interval se va reveni la o valoare medie a temperaturilor maxime de 27…28 de grade, ce se va menține fără variații importane până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi cuprinse între 14 și 16 grade.

    Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel în intervalul 9 – 12 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va menține ridicată și după acest interval, astfel de fenomene urmând să fie mai frecvente în timpul după-amiezelor.

    CRIŞANA

    Intervalul va debuta cu vreme caldă, însă până la mijlocul săptămânii, temperatura va scădea până la valori termice apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 22…23 de grade. Ulterior, se va încălzi, până la o medie a temperaturilor maxime de 26…27 de grade, ce se va menține fără variații importane până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Temperaturile minime la nivelul regiunii vor fi de 14…15 grade.

    Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel în intervalul 9 – 12 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate. Probabilitatea pentru aceste fenomene se va menține ridicată și după acest interval, astfel de fenomene urmând să fie mai frecvente în timpul după-amiezelor.

    TRANSILVANIA

    În intervalul de prognoză nu se vor înregistra variații termice semnificative. Astfel, la nivelul acestei regiuni, vor fi temperaturi maxime cuprinse, în general, între 24 și 26 de grade, cele mai coborâte valori urmând să se înregistreze în 11 și 12 iunie. Media valorilor minime va oscila între 12 și 14 grade, mai scăzute în estul regiunii, unde în unele dimineți se vor înregistra temperaturi ușor sub 10 grade.

    Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în
    intervalul 10 – 16 iunie.

    MARAMUREŞ

    Temperatura aerului va marca o scădere ușoară, de la o medie regională a maximelor de 27 de grade în primele două zile de prognoză, spre 24 de grade, în 11 iunie. Ulterior se estimează că media temperaturilor maxime la nivelul regiuni va atinge din nou de 26…27 de grade. Media minimelor nu va avea variații semnificative, astfel acestea vor fi în jur de 14 grade, cu cele mai mici valori în primele zile ale intervalului.

    Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în
    intervalul 10 – 13 iunie și în jurul date de 16 iunie.

    MOLDOVA

    În primele patru zile vremea va fi caldă, călduroasă în timpul după-amiezelor, cu o medie a temperaturilor maxime în jur de 30 de grade. Ulterior, pe fondul generalizării instabilității atmosferice, se estimează o scădere ușoară de temperatură spre o medie regională de 27…28 de grade. Media temperaturilor minime va fi în creștere ușoară, de la 14 grade în prima dimineață, spre 17 grade la finalul primei săptămâni, iar pentru a doua săptămână media acestora va fi de 15…16 grade.

    Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni, însă probabilitatea pentru cantități de apă însemnate va fi mai ridicată în intervalul 11 – 16 iunie.

    DOBROGEA

    În perioada 9-11 iunie, vremea va fi caldă, local călduroasă în partea continetală a regiunii, astfel media regională a valorilor maxime va fi de 27 de grade. După acest interval va urma o tendință de scădere a temperaturii până în 16 iunie, astfel media maximelor va fi de 24…25 de grade, însă până la finalul intervalului se va reveni la valori de 26…27 de grade. Nopțile vor deveni tot mai calde, astfel la nivelul regiunii vor fi minime în jur de 16 grade în primele două nopți și de 18…19 grade în restul intervalului, valorile cele mai ridicate urmând să se înregistreze pe litoral și în deltă.

    Cu o probabilitate destul de ridicată, vor fi ploi și în această regiune în intervalul 11 -16 iunie. În restul intervalului, manifestări de instabilitate vor fi pe arii restrânse în timpul după-amiezelor.

    MUNTENIA

    Intervalul va debuta cu vreme caldă, local călduroasă mai ales în estul regiunii, astfel media maximelor va fi de 30…31 de grade, cu cele mai ridicate valori în cursul zilei de marți (9 iunie). Ulterior pe fondul generalizării instabilității atmosferice, creșterea diurnă de temperatură va fi atenuată, astfel maximele vor fi în medie de 26…28 de grade, cu o tendință de creștere spre finalul celor două săptămâni de prognoză. Media temperaturilor minime va fi în creștere, de la 14 grade în prima dimineață, spre 16 grade în restul intervalului.

    Instabilitatea atmosferică va fi tot mai accentuată, astfel mai ales în intervalul 9 – 16 iunie, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local
    însemnate.

    OLTENIA

    Temperatura aerului va marca o scădere ușoară, de la o medie regională a maximelor de 28 de grade în primele două zile de prognoză, spre 24 de grade, în 11 iunie. Ulterior se estimează că media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni va atinge din nou 27…28 de grade. Media minimelor nu va avea variații semnificative, astfel acestea vor fi în jur de 16 grade, cu cele mai mici valori în 9 și 12 iunie.

    Instabilitate atmosferică se va menține accentuată pe tot parcursul celor două săptămâni. Aversele vor fi pe arii mai extinse și importante cantitativ, îndeosebi în intervalul 9– 11 iunie și în jurul date de 15 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”