• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandările FMC pentru fertilizarea foliară la porumb

    agrointeligenta.ro -

    Cele mai importante verigi în obținerea unei recolte bogate la cultura de porumb sunt: alegerea hibridului potrivit condițiilor microclimatice, semănatul la momentul optim, controlul buruienilor și al dăunătorilor, dar și fertilizarea adecvata (atât cea de bază cât și suplimentarea de macro și microelemente cu produse aplicate foliar), în funcție de stadiul de vegetație al culturii și al consumului specific de elemente nutritive.

    Datorită producției mari de substanță uscată la unitatea de suprafață, porumbul este o plantă mare consumatoare de elemente nutritive, în special azot (N), fosfor (P) și potasiu (K).

    Pe lângă cerințele porumbului față de macroelementele Azot (N), Fosfor(P) și Potasiu(K), pentru o dezvoltare bună a culturii trebuie sa asigurăm și acele microelemente față de care cultura de porumb este sensibilă, respectiv Zinc(Zn) și Mangan(Mn).

    Aceste microelemente sunt vitale pentru menținerea unor procese fiziologice active precum fotosinteza, metabolismul glucidelor și al azotului in plantă, sinteza hormonilor de crestere (aminoacidul triptofan – care este precursor al auxinei – dezvoltarea părților tinere ale plantei), dar și sinteza proteinelor.

    O aprovizionare bună cu zinc și mangan este necesară încă din primele stadii de vegetație, de 4-6 frunze ale culturii de porumb, când sub influența unor diferiți factori, disponibilitatea acestor microelemente în sol este limitată foarte mult. Acești factori pot fi: soluri cu pH > 6,5, fertilizare excesivă cu azot sau soluri aprovizionate excesiv cu fosfor, dar și temperaturile scăzute, umiditatea excesivă ori seceta.

    În portofoliul FMC se regăsesc mai multi fertilizanți foliari omologati la cultura de porumb și care pot fi utilizati în schema tehnologică, în funcție de stadiul de vegetatie al culturii și/sau de nevoia plantelor de cultură pentru un element specific: Foliar Extra®, Hi-Phos® Turbo, Manzinc®, Multiple® și biostimulatorul SeaMaxx®.

    Foliar Extra® conține N, P, K (120-80-40 g/l) plus microelemente (Mg, B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn), care asigură aprovizionarea complexă a plantei și nu doar introducerea unui element specific. Datorită solubilității totale și a pH-ului acid, produsul este o sursă adițională de hrănire a plantelor, care asigură o preluare aproape instantanee a nutrienților. Foliar Extra® se aplică în doză de 1,5-2 l/ha, ajută plantele să treacă mai repede peste perioadele de stres și aduce un aport important în momentele de creștere și dezvoltare intensă a culturii, atunci când consumul specific de hrană este mare.

    Hi-Phos® Turbo conține P2O5 – 440 g/l, K2O – 74 g/l si MgO – 80 g/l și este o unealtă extrem de eficace în compensarea gradului și vitezei de absorbție a fosforului, element considerat ca având mobilitatea cea mai scazută dintre elementele nutritive din sol. Aplicat foliar, fosforul își crește de până la 20 de ori mobilitatea și viteza de absorbție față de preluarea din sol. Eficiența maximă se atinge atunci cand acesta este potențat de prezența potasiului, magneziului și zincului, ca și în cazul produsului Hi-Phos® Turbo, ce se aplică la cultura de porumb în doză de 2-3 l/ha, atunci cand cultura are consum mare al acestor elemente.

    Manzinc® conține Mn – 250 g/l + Zn – 350 g/l, este total solubil în apă, iar cele doua microelemente sunt esențiale încă din primele stadii de vegetație ale culturilor, în special al celor sensibile față de aceste microelemente, cum sunt culturile de porumb și cereale păioase. Prin aplicarea produsului Manzinc®, în doza de 0,5-0,7 l/ha, se asigură aprovizionarea cu aceste microelemente (Mn si Zn) față de care cultura de porumb este sensibilă, încă din primele stadii de vegetație, mai ales în primăverile răcoroase, cu umiditate excesivă ori secetoase, atunci când disponibilitatea acestor elemente în sol este limitată.

    Multiple® conține Mg – 84 g/l + Mn – 330 g/l + Cu – 110 g/l + Zn – 84 g/l, care sunt cele mai importante microelemente pentru culturile de cereale și porumb, sub forma unor săruri organice și anorganice solubile. Multiple® se aplică la cultura de porumb în doză de 1 l/ha și asigură un început accelerat de vegetație.

    SeaMaxx® – conține extract de alge marine Ascophyllum Nodosum, bogat în hormoni și alți compuși organici, care stimulează creșterea culturilor și este formulat împreună cu o serie de macro N, P, K (38-17,5-30 g/l) și microelemente (Mn, Fe, Zn, Cu, B, Mo). Aplicat la momentul optim, biostimulatorul SeaMaxx® furnizează o creștere locală a nivelului de citochinine, care stimulează puternic metabolismul plantelor, facilitând preluarea ușoară a nutrienților și sinteza de carbohidrați. Prezența în formularea produsului SeaMaxx® a macro și micronutrienților menține balanța nutritivă a plantelor, în special în momentele de creștere intensă și consum ridicat de hrană. SeaMaxx® conține și oligozaharide, care au rolul de a întări sistemul imunitar și de apărare a plantelor împotriva atacurilor patogenilor. Doza recomandată pentru cultura de porumb este de 1,5 l/ha și se poate aplica începand de la stadiul de 3-4 frunze ale culturii și apoi la alungirea tulpinii.

    Influența/beneficiile macro și microelementelor asupra plantelor de porumb

    Cătălin Viziru, Director de marketing FMC România și Republica Moldova


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului