• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui

  agrointeligenta.ro -

  Floarea-soarelui este cea mai răspândită cultură oleaginoasă din Romania, ocupând peste 1.000.000 ha anual în ultimii 10 ani și este recunoscută ca fiind o mare consumatoare de elemente nutritive.

  Totodată. floarea-soarelui este o plantă meliferă, cu o producție importantă de miere, situată între 15-115 kg/ha, cu diferențe de la un hibrid la altul și de la un an la altul, în funcție de condițiile climatice.

  În ultimii 10 ani, producția medie de floarea-soarelui obținută in țara noastră a fost între 1.310 kg/ha (anul 2012) si 2.917 kg/ha (anul 2017), iar în anul 2019, România s-a situat pe primul loc în ceea ce privește suprafața cultivată (cca 1.300.000 ha) si producția totală de floarea soarelui (cca 3.450.000 tone), dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, conform datelor oferite de către INS (Institutul Național de Statistică).

  Pentru a avea o cultură sănătoasă de floarea-soarelui, dar și pentru a obține performanțe din punct de vedere al producției, trebuie respectate câteva verigi tehnologice, cum ar fi: alegerea hibridului potrivit, densitatea, adâncimea si perioada optimă de semănat, combaterea bolilor si buruienilor, dar și fertilizarea cu elemente nutritive, conform consumului specific al culturii.

  Conform studiilor de specialitate, cultura de floarea-soarelui consumă anual, circa 40 – 60 kg de N, 15 – 23 kg de P si 75 – 120 kg de K, pentru fiecare tonă de semințe, plus cantitățile corespunzătoare consumate pentru producția/ha de masă vegetală: frunze, tulpini si calatidii.

  Cultura de floarea soarelui are o particularitate de nutriție, si anume: plantele care nu sunt aprovizionate cu elemente nutritive in cantități suficiente în timpul răsăririi, cât și in perioada formării primordiilor florale (3-5 săptămâni după răsărire) vor forma un număr redus de flori, iar producția obținută va fi mica, chiar dacă ulterior, elementele nutritive vor fi asigurate în doze optime.

  În ceea ce privește perioada critică de nutriție a florii-soarelui, cercetările efectuate în acest sens, au scos în evidență faptul că în perioada creșterii inițiale, insuficiența azotului, a fosforului sau a potasiului determină o scădere pronunțată a recoltei de semințe.

  Floarea-soarelui reacționează foarte bine la aplicarea îngrăsămintelor foliare, astfel că se recomandă aplicarea unui tratament în faza de 4-6 frunze și al doilea la începutul apariției calatidiilor. Pentru fiecare tratament se recomandă utilizarea unui volum de apa între 200-400 l pe hectar.

  Pentru a veni în ajutorul fermierilor, FMC a dezvoltat și pune la dispoziția acestora un fertilizant dedicat culturii de floarea soarelui: Kenesbor®.

  Kenesbor® este un fertilizant foliar, 100% solubil în apă, ce conține Azot (N), Sulf (S) si cele mai importante 6 microelemente (B, Mo, Cu, Mn, Fe si Zn), special conceput pentru cerințele specifice ale culturii de floarea soarelui.

  Prin aplicarea fertilizantului Kenesbor® asigurăm o aprovizionare foarte bună cu cele mai importante macro si microelemente pentru cultura de floarea soarelui, înca din primele stadii de vegetație, atunci când sistemul radicular nu este complet dezvoltat, iar solul poate prezenta deficiențe sau un antagonism accentuat, situații care pot afecta dezvoltarea plantei.

  Kenesbor® sporește formarea și fertilitatea polenului, stimulează translocarea asimilatelor în plantă și duce la dezvoltarea semințelor.
  Kenesbor® se aplică în doză de 2-3 L/ha, cu un volum de apă de 200 L/ha, începând din stadiul de 4-6 frunze ale culturii, până la 400 L/ha la apariția butonului floral.

  Pentru a afla mai multe informații depre produsul Kenesbor, accesați link-ul https://www.youtube.com/watch?v=rFgPlLKPi9U

  Cătălin Viziru – Director de Marketing FMC Romania si Republica Moldova


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Transmisie LIVE: BAYER EXPERT FORUM 2021 – Cereale păioase Emil Bălteanu, o voce a fermierilor din nordul țării, este protagonistul celui de-al cincilea episod din Tărâmul Eroilor! Poveşti cu vinuri româneşti – Marea Finală 2020 – PREMIERĂ VIDEO

  Ultimele știri

  Ministrul Oros ar vrea subvenții APIA plătite pe factură, în funcție de producția din fermă! Producătorii de flori, la un pas de dezastru. Ministrul Educației clarifică: Se pot oferi flori și mărțișoare la școală! Agricultură ecologică 2021. Termen pentru fermierii care vor să-și înregistreze culturile în acest an