• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Funcţionarii greşesc, fermierii plătesc! Un agricultor are de plătit penalităţi şi dobânzi pentru o sumă ce i s-a virat din greșeală!

  Angelica Lefter -

  Fermierii care s-au trezit cu mai mulți bani în conturi nu trebuie să se bucure pentru că diferența ajunge să le fie imputată, adică sumele vor trebui returnate! În plus, tot agricultorilor li se pun în câtcă dobânzile și penalitățile! Asta a pățit un legumicultor din localitatea Pleșoiu, județul Olt, care este bun de plată, din cauza unei greșeli a angajaților Direcției Agricole (DAJ) Olt, potrivit gazetanouă.ro.

  Mai exact, omul a primit de două ori subvenția pentru programul ”Tomata 2019”. Fermierul are acum de plătit peste 17.000 de leipentru că ar fi primit de la DAJ Olt sprijinul de 3.000 de euro de două ori, după ce făcuse dovada îndeplinirii cerințelor pentru programul la care s-a înscris.

  Fermierul are de achitat dobânzi și penalități

  Legumicultorul spune că nu a știut de al doilea virament până când nu a primit acasă o adresă prin care i se aducea la cunoștință faptul că are de returnat suma de 13.991, 40 lei, reprezentând subvenția de 3.000 de euro, plus dobânzile și penalitățile. Întreaga sumă se ridică la 17.556,40 lei. Practic, pentru greșeala funcționarilor, fermierul are de achitat penalități de 2.099 de lei și

  Subvenția acordată prin programul ”Tomata”, de 3.000 de euro a fost primită de agricultor în vara anului trecut, pe 2 august 2019. A doua oară, subvenția ar fi fost virată la data de 12 august, același an.

  Joi, 28 mai, acesta a primit o adresă din partea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Olt, prin care este înştiinţat că are de restituit, 17.556,40 lei. Din această sumă, numai 13.991,40 lei reprezintă sumă încasată necuvenit, fermierul fiind obligat la plata dobânzilor care se ridică la 1.466,00 lei şi a unor penalităţi de 2.099 lei. Înştiinţarea vine la aproape un an de la momentul efectuării plăţilor.

  Fermierul nu știa de greșeală și nu a scos banii din cont

  Legumicultorul oltean susține că nu a ştiut de aceşti bani până când nu a fost notificat de Direcţia Agricolă.

  ”Acum am fost la bancă să iau extrasele de cont. Eu nu am ştiut de aceşti bani. Se poate vedea foarte simplu că nu i-am scos, nu i-am folosit, încă am bani în cont din Program, nu i-am scos pe toţi cei 3.000 de euro. Mi se parte o mare prostie să mă pună pe mine să plătesc 3.500 de lei pentru greşeala lor. Voi restitui 13.000 de lei, cât mi-au virat greşit, dar nu şi ce mai cer ei. Nu este greşeala mea, nu am de ce să plătesc dobândă sau penalităţi. Banii au fost în permanenţă în cont, nu am ştiut de ei”, afirmă legumicultorul din Pleşoiu.

  La rândul său, șefa DAJ Olt, Gabriela Andronie, a precizat pentru jurnaliștii locali, că procedura aşa prevede, ca fermierul să plătească acele sume pentru că nu a restituit banii.

  ”Să zicem că s-a făcut greşeală, dar dânsul, când a observat că a primit bani de două ori, de ce nu i-a virat înapoi. Să fim serioşi, când în loc de 3.000 de euro primeşti 6.000, îţi pui un semn de întrebare: mă, de unde am eu banii ăştia aşa? Asta a constatat Curtea de Conturi, că are de plătit penalităţi şi dobândă, dacă nu s-au recuperat banii respectivi. Am avut trei sau patru cazuri care nu au dat banii înapoi”, a declarat Gabriela Andronie.

  Pentru legumicultorul oltean nu există prezumţia de nevinovăţie deoarece nu avea cum să nu observe că a primit de două ori sprijinul în cont. Cu toate acestea, nu se știe cum va fi sau…dacă va fi sancționată greșeala lucrătorilor DAJ, care, până la noi informații în acest caz, a fost trecută cu vederea.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Noua Lege a vânzării terenurilor este CONSTITUȚIONALĂ! Accesul străinilor la pământul românesc – limitat! CCR a decis: Legea anti-secetă este neconstituțională! Despăgubirile și amânarea ratelor la bănci – în aer! Tractor spulberat pe șosea! Cele două persoane aflate în utilaj au murit pe loc!

  Căutare în articole