• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Erbicidarea de toamnă la grâu și rapiță, o lucrare pe care fermierii nu-și mai permit să nu o facă!

    Răzvan Coțianu -

    Atât la rapiță, cât și la cerealele păioase, compania Adama a prezentat la ”Ziua Rapiței și a Grâului” cele mai eficiente soluții care să mențină sănătatea plantelor și să păstreze culturile curate de buruieni. În cadrul evenimentului organizat la finele lunii mai la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal, din județul Olt, tehnologiile și soluțiile aplicate de Adama au fost prezentate de către Andrei Pîrșot, reprezentant de vânzări zona sud-vest a României.

    Din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, compania nu a putut organiza în acest an tradiționalul eveniment de câmp găzduit pe platforma Adama de la SCDA Caracal. Compania de inputuri agricole și-a prezentat însă soluțiile în online, Adama fiind unul dintre partenerii importanți ai Zilei Rapiței și a Grâului, eveniment transmis în direct de Agrointeligența și care a avut o audiență record de aproape 70.000 de vizualizări.

    Erbicidare de toamnă la rapiță cu Sultan Top

    ”La cultura de rapiță unde întotdeauna trebuie să avem grijă de la începutul culturii să îi oferim toate condițiile pentru a obține o producție maximă, am venit cu erbicidarea din toamnă, foarte importantă, am folosit produsul Sultan Top. Acesta are în componență metazaclor inhibă biosinteza lipidelor, iar quinmerac induce activitatea enzimatică a ACC-sintetazei în biosinteza etilenei care stimulează planta să producă etilenă şi acid abscisic. Astfel, se declanșează ofilirea buruienilor. Se aplică pre sau post emergent la doza de 2 litri la hectar. Substanțele active amândouă au o remanență foarte lungă la sol, astfel că vedem în toamnă, în iarnă și în primăvară cum efectul erbicidului este prezent și cultura noastră este curată de buruieni”, a explicat Andrei Pîrșot, subliniind că dacă se erbicidează în toamnă cu Sultan Top, în primăvară nu mai este nevoie de altă erbicidare, ”poate doar de un graminicid specific, în cazul nostru, soluția oferită este Agil, cel mai rapid graminicid de pe piață”.

    Erbicidarea rapiței în primăvară, doar la nevoie

    Agil 100 EC se aplică în doze de la 0,5 litri la un litru sau 1,5 litri, în funcție de gradul de dezvoltare al buruienilor pe care vrem să le combatem: ”Avantajul major al lui Agil este că translocă foarte rapid în plantă, în numai o oră, ceea ce îl face ușor de aplicat chiar și pe vreme capricioasă”.

    Regulator de creștere și fungicid într-un singur produs

    Pentru situațiile în care fermierii au nevoie să aplice un regulator de creștere și un fungicid la cultura de rapiță, Adama are o soluție care înglobează ambele efecte: Toprex. Acest produs combate cele mai importante boli, dar se obține și efectul de mărire a rădăcinilor, de scurtare a internodiilor și avem o plantă mai viguroasă, mult mai bine pregătită pentru o iernare mai bună și pentru o eventuală primăvară secetoasă.

    Dăunătorii rapiței, combătuți din toamnă cu Lamdex Xtra

    Pentru problema atacului dăunătorilor la rapiță, toamna s-a aplicat pe lotul Adama Lamdex Xtra: ”Produsul se aplică în doză de 0,3 litri la hectar și combate cu succes dăunătorii care păgubesc fermierii la rapiță”.

    Celebrul Mavrik, prietenul albinelor și dușmanul dăunătorilor la rapiță

    ”În timpul înfloritului, toată lumea știe că cea mai bună soluție este Mavrik 2 F. Acesta atacă dăunătorii și îi combate eficient, dar păstrează neatinse entomofauna utilă și albinele. Albinele sunt importante pentru polenizare, entomofauna utilă este foarte importantă pentru că ne permite să ne folosim de armele naturii pentru a combate dăunătorii ce sunt prezenți în mod curent. Spre exemplu, gărgărița nu este afectată de Mavrik, ea rămâne pe plantă și combate dăunătorii care în mod curent ne fac probleme”, a mai explicat reprezentantul Adama.

    Protecția supremă pentru rapiță: Zakeo Xtra

    Tot la rapiță, pentru protecția culturii s-a aplicat fungicidul Zakeo Xtra în a doua perioadă de vegetație. ”Are și efectul de stay-green pe care îl observăm în ultima fază de vegetație, prelungind perioada în care plantele stau verzi și avem un plus de producție și de calitate a producției”, a vorbit Andrei Pîrșot despre efectul Zakeo Xtra, care combate sclerotinia, boală comună la rapiță cu floarea-soarelui, dar și Botrytis (putregaiul cenușiu), cât și făinarea sau Phoma ”care știm că poate să producă daune mari la această cultură”.

    Protecția culturii de grâu a început o erbicidare de toamnă

    De mare interes pentru fermieri este și tehnologia de protecție a culturii de cereale păioase, în special grâu. La fel ca și la rapiță, Andrei Pîrșot a prezentat pașii tehnologici începând din toamnă, când s-a făcut o erbicidare menită să elimine buruienile ce ar putea concura plantele la răsărire. ”Grâul vegetează puternic abia primăvară și concurența cu buruienile ar fi foarte dăunătoare dacă noi nu venim să erbicidăm încă de toamna. Soluția noastră este erbicidul Trinity, cu trei substanțe active”, a vorbit reprezentantul Adama despre erbicidul care se aplică când grâul este în faza de 1-3 frunze. Efectul erbicidului este vizibil și în primăvară.

    Erbicidul Concordia pentru erbicidarea în primăvară

    La SCDA Caracal, Adama a făcut erbicidarea cu un produs nou, Concordia, care conține florasulam și 2,4-D. ”Se aplică 0,4-0,6 litri la hectar și combate cu succes buruienile dicotiledonate din cultura de grâu”, a vorbit Andrei Pîrșot despre erbicidul ce are ca moment optim pentru aplicare faza BBCH 12–32 a culturii de grâu (2 frunze până la apariția celui de-al doilea internod), iar buruienile trebuie să nu depășească 20 cm.

    Primul tratament la grâu s-a făcut cu Kantik

    Pentru combaterea bolilor grâului, în primul tratament la grâu s-a folosit Kantik cu trei substanțe active, produs care se poate aplica și în al doilea tratament. În T2, la SCDA Caracal s-a venit cu Zakeo Xtra pentru combaterea eficientă a bolilor ce apar pe frunze și spic. Zakeo Xtra poate fi folosit atât la grâu, cât și la rapiță, orz sau floarea-soarelui, ceea ce face ca acest produs să fie o prezență în tot mai multe ferme.

    Ormet, regulator de creștere pentru cerealele păioase

    În cazul în care cultura de grâu, de orz de toamnă sau de orzoaică de primăvară are nevoie de un regulator de creștere, în portofoliul Adama a intrat produsul Ormet. Acesta se aplică în doză de 0,5 – 1 litru la hectar și are rolul de a elimina riscul căderilor, de a îngroșa paiul și de a ajuta rădăcinile să pătrundă mai adânc în sol.

    Insecticidele, obligatorii într-un an cu secetă

    Pentru combaterea dăunătorilor la cultura de grâu, la SCDA Caracal, îm loturile Adama s-a utilizat produsul Lamdex Xtra. În acest an, produsul a fost foarte necesar din cauza secetei prelungite care a făcut să existe probleme mari cu gândacul bălos, cu musca suedeză, cu tripsul. ”Aceste probleme pot fi combătute cu succes aplicând Lamdex Xtra”, a explicat Andrei Pîrșot.

    Următorul insecticid aplicat la grâu a fost Mavrik 2 F în doză de 0,2 litri la hectar, insecticid care combate cu succes dăunătorii menționați.

    ”Cu acest produse, protecția culturii de grâu este asigurată și nu avem decât să ne bucurăm de o recoltă bogată și sănătoasă”, încheiat Adrei Pîrșot.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!