• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Federația Romapis: ”PNA este singura modalitate de sprijin a apicultorilor pentru acțiunile care implică organizațiile lor”

    Roxana Dobre -

    Se cer explicații pentru banii plătiți prin Programul Național Apicol (PNA)! Federația de apicultori, Romapis, a solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-o postare publicată pe Facebook, să lămurească situația plăților în cazul ”asistenţei tehnice pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori” unde sunt incluse consultanța, promovarea apiculturii şi a produselor apicole, organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură.

    Solicitările transmise de Romapis vin după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a preluat o postarea a consilierului ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, în care detalia sumele solicitate la plată și decontate către apicultori prin PNA. ”Problema” care i-a nemulțumit pe stuparii de Romapis este legată de un tabel unde sunt expuse sumele alocate pentru ”Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori: A.1.- consultanță în apicultură; A.2.- promovarea apiculturii şi a produselor apicole; A.3.- organizarea de cursuri de perfecționare în apicultură unde, conform tabelului publicat de consilierul ministrului la produse/cereri de intenție apare ”X”, comparativ cu celelalte categorii unde apar concret, cu cifre, câte materiale/medicamente au fost cerute spre decontare și pentru câte au ajuns banii.

    Citiți și: PNA 2020. Sumele decontate apicultorilor: 203,24 lei – familia de albine, 26,74 lei – o matcă și 428 lei – analize!

    Iată tabelul la care face referire Romapis:

    ”Considerăm că cel de-al treilea tabel publicat în articolul citat are erori. Spre exemplu măsura A1. Consultanță, în coloana „Produse eligibile” apare „X”, ceea ce duce la concluzia că nu ar fi existat cereri eligibile pentru această măsură. Situație contrazisă de cifra din coloana „Suma aprobată” (deci s-a aprobat decontarea unor sume, prin urmare au existat cereri eligibile) dar și de situații concrete ale unor asociații membre Romapis care ne-au comunicat că au primit deja în cont sume decontate în cadrul acestei măsuri”, se arată în postarea stuparilor din Romapis.

    În realitate, mai subliniază Federația, măsura A (Asistență tehnică pentru apicultori și organizații ale apicultorilor) s-a bucurat de un succes remarcabil, însumând aproape un milion de lei din totalul fondurilor plătite. ”Ceea ce s-a petrecut în situația unui timp foarte scurt disponibil pentru utilizarea acestor sume, de sub 2 luni, în care asociațiile și cooperativele au făcut eforturi deosebite pentru a asigura finanțarea, contractarea, livrarea și decontarea. Facem aceste precizări datorită intenției comunicate de reprezentanții MADR în cursul ședinței ținută în cursul săptămânii la ANZ de a se opera mai multe schimbări în PNA. Atragem atenția că PNA este singura modalitate de sprijin de la buget a apicultorilor pentru acțiunile care implică organizațiile lor (și nu ar putea fi administrate de apicultori în mod individual) și că ne vom opune oricărei tentative de lăsare fără conținut a măsurilor în cauză înainte ca ele să își demonstreze utilitatea”, mai arată Romapis.

    Stuparii din Romapis spun că introducerea unor noi posibilități de finanțare în PNA 2020-2022 a fost benefică

    Mai mult, Romapis arată că cifrele din tabel demonstrează că introducerea unor noi posibilități de finanțare în PNA 2020-2022 a fost benefică. ”Numărul beneficiarilor a crescut substanțial față de anii trecuți, atingând acum 6150 de apicultori. Noile măsuri declarate eligibile au totalizat aproape 3,7 milioane de lei. Interesul pentru unele măsuri, precum achiziția de remorci apicole a depășit cu mult intențiile exprimate. Cheltuielile cu analizele fizico-chimice au fost decontate de 2703 din totalul beneficiarilor, ceea ce duce la concluzia că 44% dintre aceștia dețin mai mult de 75 de colonii de albine. Preocuparea pentru trecerea la tehnologie de performanță ridicată prin achiziția de echipament pentru încărcare-descărcare a stupilor în pastoral a fost, de asemenea, la o cotă ridicată de interes. Problemele cu care s-au confruntat apicultorii și, mai ales formele asociative la accesarea măsurilor nou introduse le considerăm drept inerente oricărui început și complet reparabile în cel de-al doilea an al actualului PNA, dacă se fac cu bună-credință și prin consultare eficientă și reală a apicultorilor, fără tentația abordării din perspectivă populistă a modificărilor atât de utile și necesare legate de modalitatea de implementare a PNA în anul ce urmează”, conchid crescătorii de albine din Romapis.

    Conform datelor publice de pe site-ul APIA, valoarea sprijinului alocat pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2020 – 2022 este de 150.628.000 lei, din care suma de 75.314.000 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 974 din 12 iunie 2019 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului, şi distribuită astfel:

    a) pentru anul 2020: 50.210.000 lei;
    b) pentru anul 2021: 50.232.000 lei;
    c) pentru anul 2022: 50.186.000 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării