Test în cultura de grâu: cantitatea de sămânță vs. numărul de frați viabili
Angelica Lefter -Cantitatea ideală de sămânță la grâu! Compania Saaten Union a prezentat în acest an, la platforma de la Drajna, județul Călărași, un experiment în care, folosindu-se soiul de grâu Centurion, au fost semănate mai multe loturi cu cantități diferite de sămânță. Rezultatele testului au fost prezentate în cadrul Zilei Câmpului, evidențiind potențialul extraordinar de înfrățire al geneticii Saaten Union.
Producător de soiuri și hibrizi care s-au consolidat în piață prin rezultatele oferite în ferme, Saaten Union vine în acest an cu o direcție nouă, menită să ajute fermierii să își rentabilizeze cultura de grâu încă de la semănat.
”O genetică performantă, o sămânță de calitate asigură 30% din producție. Diferența de 70% este dată de tehnologie, de ceea ce facem în fermă. Toate se leagă. Noi spunem că potențialul acestor soiuri ajunge la 12-13 tone la hectar, dar în momentul în care un factor îmi lipsește – apa, se reduce producția, poate să ajungă și la zero. În momentul în care nu aplic îngrășăminte, se reduce producția, dacă am o iarnă deficitară sau nu am semănat cantitatea corespunzătoare, din nou, se reduce producția. Toate acestea contribuie. Dacă am un procent de 100% producție, orice factor în minus îmi diminuează producția. Un alt aspect interesant la soiurile noastre este să mergem cu cantități de sămânță reduse, mai reduse față de normal, mergem cu 160-180 de kilograme de sămânță la hectar. Dacă semănăm peste 180, din contră, fermierul pierde, nu câștigă, se reduce producția, se reduce numărul de frați și, ce e important, numărul și frecvența atacului de boli este mult mai mare la o densitate mare. De ce mergem cu 160-180 de kg/ha? Pentru că aceste soiuri au capacitate de înfrățire. În anii normali avem 10-12 frați pe plantă, de aceea semănăm 300-350 de boabe pe mp. Este o economie fantastică dacă ne gândim că la alte soiuri se seamănă peste 220 de kg de sămânță la hectar. În condițiile soiurilor Saaten Union în România discutăm de o densitate mult mai mică, dar analizând spicul, vedeți dimensiunea lui – foarte mare, cu peste 35-40 chiar de boabe. Sunt soiuri foarte productive”, a explicat Mihai Mirițescu, Director General Saaten Union și Rapool România, la Ziua Câmpului de la Drajna.
Pentru a testa ”teoria” cantității mici de sămânță pe care o recomandă fermierilor, Saaten Union a prezentat un atelier în care s-a pus în evidență relația dintre cât s-a semănat și numărul de frați viabili obținuți. Pentru acest experiment a fost ales soiul de grâu Centurion, unul dintre cele mai apreciate, iar prezentarea a fost susținută de către Ionuț Bălan, Director Zonal Saaten Union și Rapool România pentru județele Buzău și Vrancea.
”Avem patru densități la soiul de grâu Centurion: prima variantă – cu 160 de kilograme de sămânță semănată la hectar, a doua cu 180 de kilograme, apoi cu 200 și cu 220 de kilograme de sămânță la hectar. Trebuie menționat că Centurion este un soi de grâu semitimpuriu, face parte din clasa de panificație A, ceea ce înseamnă că are proteină între 13 și 13,5 %, nivelul de gluten între 28 și 30%, iar greutatea hectolitrică între 78 și 81 kilograme pe hectolitru. Centurion este un soi cu talie medie spre mare, prezintă toleranță la principalele boli ale aparatului foliar și ale spicului și aici vorbim de: făinare, de fuzarioză și rugini. Noi în general recomandăm undeva la 330-340 de boabe germinabile pe metru pătrat pentru a asigura, la recoltare peste 700 de spice recoltabile pe metru pătrat”, a vorbit Ionuț Bălan despre soiul de grâu Centurion, din portofoliul Saaten Union România.
Ionuț Bălan a prezentat, pe rând, variantele existente și în care cel mai spectaculos rezultat a fost obținut cu cantitatea cea mai mică de sămânță, în lotul unde s-a înființat cultura numai cu 160 de kilograme la hectar. ”Într-un buchețel din varianta cu 160 de kilograme la hectar, avem 19 frați și planta mamă. Asta înseamnă că are un spațiu de nutriție foarte bun și valorifică foarte bine terenul din jurul plantei”, a explicat oficialul Saaten Union.
”Varianta cu 180 de kilograme la hectar: are 16 frați și al 17-lea planta mamă. Densitate mai mare, numar mai mic de frați decât la 160 de kilograme la hectar. La 200 de kilograme la hectar, cultura are 13 frați și 14 cu planta mamă, deci 200 de kilograme, număr mai mic de frați. Și în ultima variantă, 220 de kilograme la hectar, avem 9 frați și 10 cu planta mamă. Ce înțelegem? Cu cât este densitatea mai mare, cu atât numărul de frați în buchet este mai mic și este logic pentru că spațiul de nutriție este mai mic, apare concurența între frați – oricât ai fertiliza, și se reduce numărul. Din punctul meu de vedere, ideal este să mergem undeva la 160-180 de kilograme la hectar, 330-340 de boabe germinabile pe metru pătrat. Fermierul astfel cheltuie mai puțin cu sămânța și obține mai mult”, a explicat Ionuț Bălan.
Datorită capacităților de recuperare și regenerare, grâul Centurion se poate adapta foarte bine oricăror vicisitudini, fie că vorbim de climă sau de dăunători. ”Noi de regulă facem prezentări, platformă în toate județele țării. Am avut anul trecut la Buzău, într-un lot de prezentare, după ce au germinat păioasele, am avut un atac de ciori masiv. Plantele au avut un spațiu de nutriție suficient cât să dezvolte cât mai mulți frați. Asta înseamnă că chiar dacă avem o iarnă grea, chiar dacă avem atac de insecte, de dăunători, soiul de grâu centurion are o capacitate uimitoare de a se recupera, de a se regenera”, a mai explicat Ionuț Bălan.